BIST 9.673
DOLAR 35,17
EURO 36,56
ALTIN 2.962,68
HABER /  DÜNYA

BDP İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyor

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış, savcılığın Uludere için verdiği ’takipsizlik’ kararını bir üst mahk...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış, savcılığın Uludere için verdiği ’takipsizlik’ kararını bir üst mahkeme olan Hava Kuvvetleri Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ancak oradan da sonuç alamayacaklarını bildikleri için Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreçlerini işleteceklerini söyledi.
34 kişinin öldüğü Uludere olayında askeri mahkeme ‘takipsizlik’ kararı vermesiyle ilgili BDP Genel Merkezi’nde Meral Danış, basın toplantısı düzenledi. Bu sabah öğrendikleri karar ile Uludere’yi ikinci kez yaşadıklarını ifade eden Danış, “Bu bir darbedir. Gerçekten bu karar darbe niteliğindedir. Emri verenin aklanması için 2 yıl beklenildi. Takipsizlik kararını okuyunca soruşturma yapılmadığını bir kez daha gördük. Uygun zaman beklediler failleri ve katilleri aklamak için. Bu bekleme sürecine de soruşturma adını vermişlerdir" diye konuştu.
Danış, "Burada savcı mahkeme yerine geçerek bir karar vermiştir. ’Hata’ olduğuna karar veriyor. Savcının böyle bir yetkisi yoktur. Bu vahim bir durumdur. Kararın anlamını iyi takip etmek için orada yaşananlara bakmak gerekir. Bu kararı Genelkurmay Askeri Savcılığı vermemiştir. Türkiye’de ittifakların ve uzlaşmaların sonucunun bir kararıdır. Bir savcı bu kadar büyük bir hukuki sorumsuzluk ile böylesi kararı kaleme alması mümkün değildir. Hiçbir siyasetçinin isminin geçmemesi tesadüf olamaz. Neden emri verenler hakkında dava açılmamıştır? Takipsizlik kararı karşısında kime ne verildi. Talimatı verenler hangi vaatler karşısında aklanmıştır" ifadelerini kullandı.
Hava Kuvvetleri Mahkemesi’ne itiraz edeceklerini ancak oradan da sonuç alamayacaklarını bildikleri için Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreçlerini işleteceklerini söyleyen Danış şöyle devam etti:
“İtiraz olarak üst mahkeme olan Hava Kuvvetleri Mahkemesi’ne itiraz edeceğiz, ancak oradan da sonuç alamayacağız. Ardından Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreçlerini işleteceğiz. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) daha önce başvurduk ancak Türkiye’nin taraf olmamasından dolayı sonuçsuz kaldık. Bu karar ile bu mahkemenin öneminin bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye’nin UCM’ye taraf olması gerekir.”
Aileler ile görüştüklerini de kaydeden Danış, "Aileler acı içindeler katliamı tekrardan yaşadıklarını söylüyorlar" dedi.
(İHA)