BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

BDP demokratikleşme önerilerini açıkladı

BDP, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasını, dinlemelerin sadece mahkeme kararıyla yapılmasını önerdi.

Abone ol
BDP, TMK'nın kaldırılmasını; tutukluluk süresinin en fazla üç yıl olmasını; dinlemelerin sadece mahkeme kararıyla yapılmasını; seçim barajının kaldırılmasını veya yüzde üçe düşürülmesini ya da beş seçim bölgesinde birinci olan partinin barajı geçmiş sayılmasını önerdi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, partisinin Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Demokratikleşme Paketi ile ilgili BDP'nin görüşlerini önümüzdeki günlerde bir dosya halinde hükümete vereceklerini kaydetti.

Türkiye'nin içinden geçtiği bu krizden kurtulabilmesinin tek yolunun, hızla demokratikleşme adımlarını atmak olduğunu belirten Baluken, 17 Aralık'tan bu yana "yolsuzluk, paralel yapı ve demokrasi özgürlükler açığı' şeklinde üç önemli sorunun bulunduğunu ileri sürdü. Baluken, şunları söyledi:

"Çözüm süreciyle ilgili toplumda yeşeren umutlar, artan güven ortamı vardı ancak hükümetin ortaya koyduğu tutum, çözüm süreci açısından son derece zorlayıcı oldu. Hükümetin tutumu nedeniyle diyalog aşamasından müzakere ve çözüm aşamasına geçilemedi. Eğer demokratikleşme adımları atılmazsa önümüzdeki günlerde ülkedeki yaşanan siyasal kriz daha da derinleşecektir. Tek çıkış yolu demokrasi ve özgürlüklerin genişletilmesidir."

Geçen yıl haziranda sundukları demokrasi paketinin takipçisi olduklarını belirten Baluken, toplamsal barış ve müzakere yasa teklifini de önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

Gazetecilerin sorusu üzerine, bu hafta için Adalet Bakanı'na önerilerini içeren dosya sunacaklarını söyledi. Baluken, aynı heyetle bu hafta sonu İmralı'yı ziyaret edeceklerini bildirdi.

Beştaş, hazırladıkları paketle ilgili bilgi verdi. "TMK tümüyle kaldırılmalı, buna ihtiyaç yok" diyen Beştaş, TMK'daki bazı maddelerin TCK'ye aktarılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Bunun isim değiştirme ve mevcut kadroları tasfiye amacını taşıyacağını öne süren Beştaş, sadece Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasının yetmediğini, geçmişe dönük bu tür mahkemelerde görülen bütün davaların yargılamasının yenilenmesi gerektiğini savundu. 

BDP'NİN ÖNERİLERİ

Beştaş'ın verdiği bilgiye göre, BDP'nin önerileri şöyle:

-TCK'nın 220. maddesi değiştirilerek örgüte üye olmamakla birlikte üye sıfatıyla cezalandırmayı öngören hükümler, madde metninden çıkarılacak,  benzer bir düzenlemeye yer veren TCK'nın 314. maddesi yürürlükten kaldırılacak. 

-Davaların nakli, ancak, yargılamanın tarafları veya yakınları açısından ağır, ciddi, yakın ve somut bir tehlike oluşturması halinde mümkün olacak.

-Katalog suç uygulaması kaldırılacak, tutuklama sebepleri arasında yer alan kuvvetli suç şüphesi kriterlerine nesnel olguların da yer alması eklenecek. Tutuklulukta en uzun süre 3 yıl olacak.

-Müdafi dosyayı inceleme yetkisine getirilen sınırlama ile terör suçlarına özgü infaz uygulaması kaldırılacak.

-Adli ve siyasi hükümlüler için infaz süresi beşte iki olacak.

-Hasta hükümlülerle ilgili sadece Adil Tıp Kurumu değil eğitim araştırma, üniversite ve tam teşekküllü hastaneler de rapor verebilecek.

-Dinleme kararları sadece mahkemeler tarafından verilebilecek. Dinlenecek kişinin kimliği açık şekilde yazılacak. Dinleme iki aylık süreyle sınırlı olacak. Olağanüstü durumlarda 3 ay olabilecek.

-Ortam dinlemeleriyle ilgili de açık kimlik ve benzeri ayrıntılar yer alacak. Bu dinleme en fazla üç hafta olacak.

-Seçim barajı kaldırılacak veya yüzde üçe düşürülecek veya beş seçim bölgesinde birinci olan parti barajı geçmiş sayılacak.

-Sadece gizli tanık beyanına dayanarak hüküm kurulmayacak.