TOBB Başkanı'nı ziyarete giden Yazıcıoğlu milli sermayenin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Abone olBBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, küresel sermaye karşısında milli sermayenin direncini artıracak politikaların gerekli olduğunu söyledi.
Yazıcıoğlu, BBP Genel Başkan Yardımcıları Atilla Şimşek, Abdullah Erin ve Üzeyir Tunç ile birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti. Muhsin Yazıcıoğlu ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin her zaman kırılgan bir zemin takip ettiğini ve bu anlamda birtakım acı tecrübelerin yaşandığını belirtti. Özel sektörün çok önemli bir atılım kaydettiğini ve ülke sınırlarını aşarak yurtdışında da önemli faaliyetlerde bulunduğunu belirten Yazıcıoğlu, özel sektörün dinamizminin ekonomik krizleri aşmada önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti. Çağımızın, küresel sermaye karşısında milli sermayenin direncini artıracak politikaları gerekli kıldığını vurgulayan Yazıcıoğlu, ''Kriz çığırtkanlığı yapmadan gerçeklerimizi görerek, önümüzdeki dalgalanmalara göre reel sektörümüzü destekleyecek politikalara önem vermemiz gerekiyor'' dedi.
Üreticilerin önünü açacak temel reformların yapılması, kayıtdışı ekonominin kayıt içine alınması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve vergilerin makul bir seviyeye düşürülmesinin önemine işaret eden Yazıcıoğlu, ''Bunları yapmazsak yeni ekonomik dalgalanmaları karşılamamız mümkün olmaz'' diye konuştu. Yazıcıoğlu, yapacakları görüşmeler sonrasında ekonomik bir rapor hazırlayarak, ülkenin içinden geçtiği sosyal ve ekonomik tabloyu yansıtmak ve kendi önerilerini sunmak istediklerini dile getirdi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise katılımcı demokrasinin önemine değinerek, özellikle siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının fikir alışverişinde bulunması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda TOBB olarak Türk özel sektörü ile ilgili görüşlerini ortaya koymak istediklerini ifade etti.
''NÜKLEER ENERJİYİ DESTEKLİYORUZ''
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yazıcıoğlu, ''Türkiye'nin nükleer enerji konusundaki politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine ''Türkiye'nin enerji alanında dışa bağımlılığının azaltılması ve çeşitlendirilmesi lazım. Öncelikle hidroelektriğe önem verilmeli, bunun yanında alternatif enerjilerden yararlanılmalıdır. Bu kapsamda, Türkiye nükleer enerjiyi de mutlaka üretmelidir. Ancak bunu bomba üretimi anlamında ifade etmiyorum'' dedi.
Hisarcıklıoğlu ise, bir gazetecinin ''Gazze'deki Erez Sanayi Bölgesi'ndeki yapılar, İsrail işgali sonrasında tahribata uğradı. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?'' şeklindeki sorusunu, ''Eski adı Erez Sanayi Bölgesi, yeni adı ise Filistin Sanayi Bölgesi olan bu proje, İsrail ve Filistin arasındaki tek somut projedir. Son yaşanan olaylar sonrasında bölgedeki altyapıda herhangi bir sorun olmadığını ancak üst yapıda birtakım tahribatların olduğunu öğrendik'' diye yanıtladı.
Uluslararası kuruluşların da bu projeyi desteklediğini belirten Hisarcıklıoğlu, sanayi bölgesinde 6 bin Filistinli'ye iş imkanı sağlanmasının hedeflendiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu da ''Sanayi bölgesiyle ilgili projenin, Filistin halkını açlığa ve yoksulluğa mahkum edecek şartların kırılması açısından önemli bir adım olduğunu'' vurgulayarak, ''Kalıcı bir barış için çok daha köklü çözümler üretilmesi gerekiyor'' diye konuştu.