Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerine verildi. 2014 Basın Özgürlüğü Ödülü Kurum dalında BBC Türkçe'nin ve Ankara Barosu'nun oldu. Ödül kişi dalında ise Erol Önderoğlu ve Tuğrul Eryılmaz'a verildi.
Abone olTürkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 'nin sansürün kaldırışının 106. yıldönümünde verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, İstanbul'da düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.
2014 Basın Özgürlüğü Ödülü Kurum dalında BBC Türkçe'nin ve Ankara Barosu'nun oldu.
TGC ödülün "Türkiye'de habere erişimin kısıtlı olduğu dönemlerle, Gezi sürecinde ve Soma faciasıyla ilgili her türlü baskıya rağmen kamuoyunun bilgilendirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle BBC Türkçe'ye verildiğini" duyurdu.
Törende konuşan BBC Türkçe Editörü Murat Nişancıoğlu "Bu ödülü Soma faciası ve Gezi olaylarıyla almış olmamız bizim için büyük onur. Ödülü Türkiye'deki üç arkadaşım ve Londra'daki 18 arkadaşım adına alıyorum" dedi.
Kurum dalında ikinci ödül de "Basın, ifade ve iletişim özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için verdiği destek nedeniyle" Ankara Barosu'nun oldu.
Basın Özgürlüğü Ödülü kişi dalında ise Erol Önderoğlu ve Tuğrul Eryılmaz'a verildi.
Seçici kurul, "Çok farklı seslerin bir araya geldiği özgür bir platform olan Radikal 2'yi 17 yıl yönetmesi, ayrıca basın çalışanlarının haklarının korunmasında verdiği destek nedeniyle" gazeteci Tuğrul Eryılmaz'a ödül verilmesini kararlaştırıldığını duyurdu.
Erol Önderoğlu da "Basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili hak ihlallerini takibi, raporlanması, duyurulması için Türkiye'de ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalarla" ödüle layık görüldü.
TGC'nin 1989'dan bu yana verdiği ödül, "Basında Sansürün kaldırılmasının yıldönümü" olarak kutlanan 24 Temmuz'da, basın özgürlüğü konusunda öne çıkan kurum ve kişilere veriliyor.
"Sansürün kalktığını söylemek çok zor"
Törende konşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, "Geriye doğru baktığımızda basın tarihinde sansürün kalktığını söylemek çok zor" dedi. Olcayto sözlerine şöyle devam etti:
"Uludere'den IŞİD'e kadar halk bilgisiz. İktidar gazetelere bizzat müdahale etmekte. Türkiye'de gazeteciler zor bir sınavdan geçmektedir. Özellikle son 10 yıldır türk basını büyük bir bunalım ve zorluk içinde."
Tuğrul Eryılmaz da, basındaki sansüre ve işen atılmalara dikkat çekti ve "Basının başına gelenlerin sorumlusu örgütsüzlüktür" dedi.
Erol Önderoğlu ise "Son üç ayda editoryal bağımsızlığı olmayan medyamızda 186'ımız işten atıldı" diyerek gazetecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.