Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim son zamanlarda hiç olmadığı kadar yükseldi. İngiliz BBC ise şimdiden savaş senaryosunu yazmaya başladı.
Abone olİran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginlik son günlerde Yemen ve Trump'ın Kudüs kararı sonrası üst seviyeye çıktı.
Bölgedeki her karışıklığın arkasında imzası olan İngilizler ise bu gerginlikten sıcak çatışma çıkarma niyetini ortaya koyan bir habere imza attı.
SUUDİ ARABİSTAN İLE İRAN SAVAŞIRSA NELER OLUR: İngiliz BBC, "Suudi Arabistan ile İran savaşırsa neler olur?" başlığıyla yayınladığı haberde mezhepsel ayrıma vurgu yapıp iki ülkenin askeri güçlerini kıyasladı.
BBC, 'uzmanların' iki ülke arasında olası çatışmadaki savaş güçleri hakkındaki senaryosunu yazdı.
İŞTE BBC'NİN GÖZÜNDEN ÇATIŞMA SENARYOSU: "...Uzmanlar, iki taraf arasındaki gerilimin sıcak çatışmaya dönüşmesi halinde bunun özellikle hava güçleri arasında yaşanacağını belirtiyor. Her ne kadar İran'ın hava filosu eskimiş olsa da oldukça iyi bakıldığından dolayı halen işlevsel durumda. İran'ın elinde Körfez Savaşı sonrası Irak'tan ve 1980'lerde de Rusya'dan aldığı az sayıda savaş uçağı var.
Suudi Arabistan'ın hava filosu ise İran'a göre çok daha güçlü. Suudi Arabistan'ın elinde Eurofighter Typhoon ve F-15 Eagle gibi son teknolojilerle donatılmış savaş uçakları bulunuyor.
İRAN DAHA FAZLA BALİSTİK FÜZEYE SAHİP: Savaş uçakları kıyaslamasında Suudi Arabistan'ın rakibine göre önemli bir üstünlüğü olduğu görülüyor. Ancak füzeler söz konusu olduğunda durum değişiyor. Zira İran, çok daha fazla balistik füzeye sahip ve aynı zamanda yüklü miktarda güdümlü füze almayı da sürdürüyor. İran'ın elindeki füzeler, Suudi Arabistan'da şehirleri vurabilecek menzil ve kapasiteye sahip.
EKONOMİLERİ ENERJİ GELİRLERİNE BAĞLI: Her iki ülke için de elektrik üretim ve içme suyu tesisleri gibi kritik altyapının hava saldırılarına karşı kırılganlığının yüksek olduğu ifade ediliyor.Ayrıca hava saldırısına karşı korumasız bir diğer alanda petrol ve doğalgaz üretim tesisleri. Hem Suudi Arabistan'ın hem de İran'ın ekonomisinin enerji gelirlerine bağımlı olduğu göz önüne alındığında bu tesisleri hedef alan bir sıcak çatışmanın ekonomik maliyetinin de yalnızca bu iki ülke için değil, dünya çapında çok ağır olması bekleniyor.
Gerek iki ülkenin küresel ekonominin enerji arzında oynadığı kritik rol gerekse de dünyanın diğer güçlü ülkeleriyle müttefiklik ilişkileri nedeniyle yaşanacak bir çatışmanın çok boyutlu bir hale dönüşebileceği vurgulanıyor."