BBC'de işten çıkarmaları protesto amacıyla Ulusal Gazeteciler Sendikası'nın aldığı 24 saatlik grev kararından BBC Türkçe internet sayfası da etkilenecek.
Abone olUlusal Gazeteciler Sendikası'nın aldığı karar doğrultusunda BBC çalışanları bugün 15 Temmuz'da 24 saat grev yapıyor.
Sendika üyeleri, BBC Dünya Servisi'nde ve BBC'nin dış yayınları takip eden BBC Monitioring hizmetinde çalışan bir grup BBC personelinin işten çıkarılma biçimini protesto amacıyla grev kararı aldı.
Greve BBC Türkçe ekibinden de iştirak olduğu için Türkçe internet sayfasında güncellemenin yavaşlaması ya da durması bekleniyor.
Ulusal Gazeteciler Sendikası, BBC'nin açıkladığı kesintiler çerçevesinde, gönüllü olarak kıdem tazminatını alıp işini bırakmak isteyenler dururken, işten ayrılmaya zorlananlar olduğunu söylüyor.
Sendikaya göre, seçenekler sunmadan çalışanları işten ayrılmaya zorlayan BBC, bu planı ileride daha çok sayıda çalışana genişletmeye hazırlanıyor.
Gazeteciler sendikası, kesintilere hedef olan departmanlarda çalışanların başka departmanlara aktarılması konusunda da BBC'nin sendikanın taleplerini dinlemediğini söylüyor.
Sendika, işten çıkarılmaları sözkonusu olan personelin son çalışma günlerinin daha ileri bir tarihe ertelenerek pazarlıkları sürdürme çağrısına, BBC yönetiminin olumsuz yanıt verdiğini açıkladı.
29 Temmuz da grev günü
BBC yöneticileri ise, sendika ile birçok defa bir araya geldiklerini ve işten çıkmaya zorlanan personel sayısını en aza indirmek için ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını belirtiyor.
Fakat BBC yönetiminden Lucy Adams, ''Hükümetin BBC Dünya Servisi ve BBC Monitoring bütçesinde yaptığı kesintilerden dolayı kapatmamız gereken posizyonlar var. Kapanan pozisyonlarda çalışanların büyük çoğunluğu ya başka görevlere kaydırılıyor ya da gönüllü olarak kıdem tazminatını alıyor. BBC'ye çok iyi hizmet vermiş kişileri daha fazla tutamamak, çok üzüntü verici. Ulusal Gazeteciler Sendikası, işten çıkmaya zorlanan hiçkimse olmamasını istiyor. Böyle bir güvenceyi verecek durumda değiliz.'' dedi.
BBC personeline gönderdiği mektupta Lucy Adams, greve gitmenin kesintiler nedeniyle kapanan pozisyonları ayakta tutacak ek fon sağlamayacağını, bir çözüm getirmeyeceğini söyledi.
Ulusal Gazeteciler Sendikası NUJ, 15 Temmuz'un yanısıra 29 Temmuz'da da 24 saat grev kararı aldı.
BBC personeli geçen Kasım ayında da emeklilik ödemelerinin değiştirilmesi planlarını protesto amacıyla grev yapmıştı.