Cemaat ile AK Parti arasındaki kavgaya dair en iddialı analiz Ali Bayramoğlu'ndan geldi. Bayramoğlu'na göre siyasi kartlar yeniden karılıyor.
Abone olGAZETECİLER.COM - Hükümetin liberal-demokrat aydınlar ve Gülen Cemaati ile yaşadığı çatışmayı köşesine taşıyan Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu günün söz söyleyen isimleri arasında yer aldı.
Bayramoğlu "Bir ittifakın çöküşü" başlıklı yazısında AKP iktidarını taşıyan üçlü ittifakın dağıldığını ve bileşenlerinin de çatışır hale geldiğini yazdı.
"2002 sonrası AK Parti'nin gücünü oluşturan üçlü ittifak dağılmıştır" diyen Bayramoğlu bu ittifakın Milli Görüş kökenli kadrolar ve İslami-muhafazakar çevre, Gülen Cemaati ve laik kökenli demokrat-liberal çevrelerden oluştuğunu yazarken artık herşeyin tersine döndüğünü vurguladı.
CEMAAT SİYASİ AKTÖR OLDU
Özellikle Gülen hareketi ile AKP arasındaki çatışmaya dair net ve iddialı ifadeler kullanan Bayramoğlu, "Yapılan açıklamalar, yaşanan tartışmalar dikkate alınacak olursa, cemaat hükümet ilişkileri tümüyle kopmuş, cemaat açık bir siyasi aktör haline gelmiştir." dedi.
ÜÇLÜ İTTİFAK DAĞILDI
İşte Bayramoğlu'nun yazısındaki ilgili bölüm:
Bardak 'Haziran ayı' itibariyle taştı. Başka bir ifadeyle Gezi olayları adım adım şekillenmekte olan bir 'siyasi durumu' açığa çıkardı.
Cemaat-hükümet arasındaki mesafeyi açığa çıkaran, gerginliği alenileşerek yükselten de, 2013 Haziran kriziyle yakından ilgili... O zaman parçalar şöyle toparlanabilir:
2002 sonrası AK Parti'nin gücünü oluşturan üçlü ittifak dağılmıştır.
Bu üçlü doku, 1. (siyasi gücün özünü oluşturan) Milli Görüş kadroları ve İslami-muhafazakar çevrelerden, 2. (operasyonel kabiliyeti) yüksek Gülen cemaatinden ve 3. (AK Parti'ye söylem düzeyinde özgürlükçü meşruiyetini sağlayan) laik kesim kökenli demokrat-liberal çevrelerden oluşuyordu.
ARTIK ÇATIŞIYORLAR
Bu üçlü bugün dağılmış ve aralarında çatışır duruma düşmüşlerdir.
(İstisnalar dışında) yeni dalgaya yakın duran demokrat-liberal çevreler ile AK Parti arasında yaşanan kırılma ortadadır. Bu kırılma bir gerginliğe doğru ilerlemekte ve AK Parti açısından daha şimdiden meşruiyet zorluklarını gündeme getirmektedir.
İKTİDAR MÜCADELESİ BİTİRDİ
Cemaat ile AK Parti arasındaki kırılma ise hem bir iktidar mücadelesinin sonucudur, hem muhafazakar alan içindeki bir siyasi farklılaşmanın işaretidir. Gezi olayları, AK Parti'nin bu olaylardaki kırılganlığı, yaklaşan seçimler, cemaat oklarını üstü kapalı olarak AK Parti'ye çevirirken, AK Parti bu girişimi karşılıksız bırakmamıştır. Yapılan açıklamalar, yaşanan tartışmalar dikkate alınacak olursa, cemaat hükümet ilişkileri tümüyle kopmuş, cemaat açık bir siyasi aktör haline gelmiştir.
Evet, siyasi kartlar yeniden karılıyor...
Sonbahar öncesi durum bu.
Yazının tamamı için buraya tıklayın...