BIST 9.916
DOLAR 35,15
EURO 36,57
ALTIN 2.959,84
HABER /  GÜNCEL

Bayramınız zehir olmasın

Ramazan bayramında çok tüketilen şekerli besinler kilo alımına sebep olabiliyor. <br/>Ramazan bayramında alınan şekerli besinler sadece kilo...

Abone ol

Ramazan bayramında çok tüketilen şekerli besinler kilo alımına sebep olabiliyor.
Ramazan bayramında alınan şekerli besinler sadece kilo artışıyla sınırlı kalmayabilir. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Fazla şekerli gıda tüketiminin, gaz sıkıntıları, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı, tansiyon problemi ve şeker koması gibi sorunlar doğurabildiği uyarısında bulundu.
Enç,bayramı hem kilo almadan hem de hastalanmadan geçirmek için şunları söyledi, “Bayramda şekerli besinler, yağlı hamur işleri, hamurlu ve şerbetli tatlılar, çikolatalar, pastalar yerine sütlü tatlıları ya da meyveleri tercih edin. Çünkü hamur ve şeker ikilisi hem kilo alımına sebep olur hem de kan şekerini olumsuz yönde etkiler. Bu besinler özellikle diyabet hastalarında ciddi sağlık problemine neden olabilir. Bu olumsuzluklara zemin hazırlamamak için yapacağınız ikramlar konusunda dikkatli olmalısınız. Asitli ve şekerli içecekler yerine su, maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitki çaylarını seçin. Çünkü asitli ve şekerli içecekler kan şekerini hızla yükseltir ve fazla kalori içerir. Tatlı ikramı için de hamurlu ve bol şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edin. Bu durumda hem kendi sağlığınızı hem de misafirlerinizin sağlığını tehlikeye atmamış olacaksınız.’’ şeklinde konuştu.
Pınar Kural Enç,’’Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını “tansiyonu” ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olurlar. Midede, su ile birlikte şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Ayrıca dışkılama miktarını ve sıklığını artırırlar. Kabızlık şikayeti varsa ortadan kalkar, böylelikle kilo vermeye de yardımcı olurlar. Kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bu yüzden haftada 2 kere kurubaklagil yemeği yenilmelidir. Ayrıca buğday ekmeği yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar vardır. Hatta pirinç, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Sebze ve meyveler de posa içermektedir. Soyulmadan yenilebilenleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonra kabukları ile tüketmek posa alımını artırmaya yardımcı olacaktır’’ dedi.
(İHA)