BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Bayramda karakter değiştiriyoruz!

Bayram'da Türk halkının nasıl davrandığı, nasıl ve ne kadar harcama yaptığı da araştırma konusu oldu. İlginç sonuçlar var...

Abone ol

Bayramlarda Türk halkının  tüketim alışkanlığının nasıl değiştiği de araştırma konusu oldu. MasterCard tarafından gerçekleştirilen MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkı Bayramlarda daha bonkör. Bu Ramazan Bayramı için yapılan araştırmada; vatandaşlar ortalama 253 lira bütçe ayırdı. Yaş ortalamasına bakıldığında gençlerin bayram için daha çok bütçe ayırdıkları görülüyor.

AKRABA SEVİYORUZ
MasterCard Türkiye'den, 11 ilde 1.000 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk halkının yüzde 51'i bayramı akraba ziyaretiyle geçirmeyi düşünürken, yüzde 45'lik kesim evde geçirmeyi, yüzde 3'ü tatile gitmeyi, yüzde 1'i akraba ziyaretinden sonra tatili planlıyor.

YAŞLILAR EVDE
Araştırmaya katılanlardan 55-64 yaş grubunun yüzde 56'sı, 65 yaş üstü grubun ise yüzde 77'si bayramı evde geçireceğini belirtirken, daha genç yaş grupları bayramı ağırlıklı olarak akraba ziyaretleriyle geçireceğini ifade etti.

Peki Bayram için
kim ne kadar bütçe ayırıyor?

[PAGE]

BAYRAM BÜTÇEMİZ 253 LİRA
Araştırmaya göre, bayram alışverişi daha çok giysi çikolata/şeker ve yiyecek/içecek odaklı olurken, Türk halkı Ramazan Bayramı için ortalama 253 lira bütçe ayırdı.

Bu rakam, sosyo ekonomik seviyeye (SES) göre değişiklik gösteriyor. A SES'e mensup kesimin bütçesi 372 lirayı bulurken, B SES'in bütçesi 251 lira, C1 SES'in bütçesi 268 lira, C2 SES'in bütçesi 242 lira, DE SES'in bütçesi ise 197 lira seviyesinde bulunuyor.

BAYRAMDA GENÇLER DAHA BONKÖR
Bayram için bütçesi en bol yaş grubu ortalama 325 lira ile 20–24 yaş grubu olurken, bunu 318 lira 35–44 yaş grubu izliyor. Bütçesi en dar kesimi ise, 171 lira ile 15–19 yaş grubundakiler oluşturuyor.

Ramazan Bayramı bütçesine bölgesel bazda bakıldığında, İç Anadolu Bölgesi halkı 345 lira ile ilk sırada, ortalama 75 lira bütçeye sahip Doğu Anadolu halkı ise son sırada yer alıyor. 

Bayram alışverişinde önceliğimiz neler?

[PAGE]


BAYRAMLIK DÜŞKÜNÜYÜZ
Bayram alışverişini nelerin oluşturduğu sorulan Türk halkanın yüzde 67'si giyim, yüzde 65'i çikolata/şeker, yüzde 40'ı yiyecek/içecek yanıtını verdi. Diğer giderler arasında hediyelik, eğlence, tatil/seyahat ve kırtasiye/kitap bulunuyor.

Araştırmaya göre, halkın yüzde 38'i harcamalarını kredi kartı ile ödemeyi tercih ederken, kredi kartı kullanıcılarının yüzde 40'ı indirim olanakları, yüzde 24'ü taksit olanakları, yüzde 3'ü puan avantajına önem veriyor.