Bugün bayram. Çoğu kişi tatile gitti. Ama bayramda çalışanlar da var. İş Kanunu bu çalışanları gözetiyor. Yasaya göre; bayramda çalışacak. işçilere aldıkları yevmiyenin ‘bir kat fazlası zamlı ücret’ ödenmesi gerekiyor.
Abone olBirçok çalışan bayram iznine ayrıldı. Kimi yurtdışına, kimi de Türkiye’nin çeşitli yerlerine tatile gitti. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da çalışmak zorunda olanlar var. İşin devamlılığı için bu gerekiyor. Ancak bayramda izin yapmayıp çalışanları İş Kanunu ücret açısından gözetiyor. İşçilerin de en çok merak ettiği konu ücret. Peki ne kadar ödenir?
Ödenecek ücret, İş Kanunu’nun 47’nci maddesinde düzenlenmiş durumda. Yasaya göre; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayana o günün ücreti ödeniyor. Tatil yapmayarak çalışanlara ise çalışılan her gün için bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenir. Zamlı ücret ödemesi, üç günlük bayram süresi ile Arife günü öğleden sonra yapılacak çalışmaları da kapsıyor.
YÜZDE 100 ZAMLI OLUR
Alınacak ücreti bir örnekle açıklayalım. Aylık maaşı 2400 lira olan bir işçi, bayramın ikinci ve üçüncü gününde çalışacak olsun. Tatil yapmayarak çalışan bu işçinin günlük ücreti (2400/30) 80 lira olacak. Böylece iki gün çalışan işçiye ek 160 lira daha ödenecek. İşçi 2400 lira yerine 2560 lira maaş alacak. Ücreti
saatlik ödenenler de 2 kat ücret alacak.
KIDEME EKLENEBİLİR
Bayram için ödenen fazla mesai, harçlık ya da ikramiyeler kıdem tazminatı hesabında da kullanılıyor. Söz konusu ödemeler eğer düzenli olarak her bayramda yapılıyorsa, bu ödenen paralar işçinin toplam kazançlarına dahil ediliyor ve tazminatı artırıyor. Burada önemli olan husus bayram ödemesinin bir kez değil sürekli hale gelmiş olması.
İZİN SÜRESİNDEN SAYILMAZ
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılıyor. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu bu günlerde çalışılması için işçinin onayı gerekiyor. Bu günler, yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınmaz. Yani ücretli izin süresinden sayılmaz.
SÖZLEŞMEYİ İYİ OKU İŞİNDEN OLMA!
Bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak istemeyen işçiler işverenleri tarafından çalışmaya zorlanamaz. Zorlanan işçi haklı sebeple kendi isteğiyle işten
ayrılıp tazminatını isteyebilir. Eğer iş sözleşmesinde bayramlarda çalışmaya izin veren bir hüküm varsa, işçi bayramda çalışmak zorunda. Bunu bilmeden
‘çalışmıyorum’ diyen işçi 2 gün üst üste işegitmezse kıdemsiz işten atılabilir.