Bayramda bunlara dikkat edin: Dişlerinizden olmayın!
Kurban Bayramı'nda ağız ve diş sağlığıyla ilgili sorunların arttığına dikkat çeken Diş Hekimi Aslı Tapan, doğru pişirilmeden fazlaca tüketilen kırmızı etin dişlere zarar verebileceğini belirtti.
Doğru pişirilmeden fazlaca tüketilen kırmızı et, ağız ve diş sağlığı açısından risk yaratıyor. Uygun miktarda ve iyi pişirilen kırmızı etin dişler için faydalı olduğunu belirten Diş Hekimi Aslı Tapan, "Büyüme ve gelişme çağında ağız ve diş sağlığı için kalsiyum ve fosfor alınması gerekir. Fosfor için en zengin kaynak protein içeriği yüksek olan et ürünleridir. 100 gram kırmızı et yaklaşık olarak 286 mg fosfor içerir. Ama etin doğru şekilde pişirilmesi önemlidir. Ne az ne de çok pişmiş olmaması gerekir. Çiğ et diş etlerinde reaksiyona, çok pişmiş et de sertliği ile hem diş etine hem de dişlere zarar verebilir" dedi.
Kurban Bayramı'nda ağız ve diş sağlığı ilgili sorunların arttığını anlatan Diş Hekimi Aslı Tapan, "Tatillerde genellikle insanlar rutin yaşamlarına ait en basit kuralları bile erteleyebiliyor. Bunlardan biri de ağız ve diş sağlığı için gösterdiği özen oluyor. Örneğin “zaten evdeyim” diye düşünerek dişlerinin temizliğini erteleme ya da aşırı tatlı, et tüketimi gibi durumlar olabiliyor. Kurban Bayramı’nda neredeyse 4 gün boyunca hatta devamında da yoğun ve kontrolsüz bir şekilde et ve tatlı tüketimi olabiliyor. Tüm bu davranışlar ağız ve diş sağlığını etkileyebiliyor. Kısacası Kurban Bayramı sonrası diş rahatsızlıklarında artış olabiliyor" ifadelerini kulllandı.
Kurban Bayramı'nda sebze tüketimine de yer verilmesi gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Aslı Tapan kerevizin önemine dikkat çekti. Diş Hekimi Tapan, "Kerevizi fazla çiğnemek, tükürük salgılamayı artırır ve fazla tükürük salgılanması bakterileri etkisiz hale gelmesini sağlamaktadır. Kereviz, aynı zamanda diş etlerine masaj yapıp, aralarının da temizlenmesini de sağlar" diye konuştu.
"Öncelikle şeker zaten dişler için zararlı bir gıda; ancak tüketilecekse de asla dişlerle kırılmamalıdır. Çikolata, tatlı gibi gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı tüketilecekse de hemen ardından su içilmelidir. Bayramda tüketilen tatlılar gibi asitli içecekler de diş çürüklerine zemin hazırlayabiliyor. Asitli ve şekerli içeceklerin çok soğuk şekilde tüketilmesi de problemi ikiye katlayabilir. Asitli soğuk içecekler dişlerde çatlamalara ilerleyen zamanlarda bu çatlamalardan dolayı çürüklere yol açabilir. Ağız ve diş bakımının doğru bir şekilde yapılması bayram döneminde daha da önem kazanmaktadır. Bayramlarda en çok tatlı ve asitli tüketenler çocuklar oluyor. Bunun için aileler onların da hem beslenmelerini hem de ağız ve diş bakımlarını kontrol etmelidirler. Aksi takdirde diş problemleri yaşayabilirler."