BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Bayramda bunlara dikkat edin

Diyetisyen Evrim Demirel, Ramazan Bayramı'nda kilo almamanız için önerilerde bulundu

Abone ol

Oruç tutarken metabolizma hızı bir hayli düşer, iftarda ise çok miktarda ve hızlı gıda tüketimi ciddi hazımsızlık ve mide problemlerine yol açar.

Ortaya çıkan bu sorunlar da kilo almada etkili rol oynar. Oruç tutanlar için bayram ise 2 öğünlük beslenmeden 3 öğünlük normal beslenme sürecine geçmek anlamına gelmektedir. Bayramla birlikte hem öğün sayısı, hem de yenilen miktar ve kalori oranı arttığından kilo almak da böylece kolaylaşır.

Ramazan Bayramı'nda kilo almaya yol açan 3 neden; Fazla miktarda şekerli çay ve kahve tüketmek, Hamur işini abartmak, Şeker ve tatlı tüketimini artırmak Ramazan Bayramında kilo almak istemiyorsak dikkat etmemiz gerekenler; Bayram ziyaretlerinde gidilen her yerde ikram edilen çay ve kahveyi içmemeye ya da az sayıda ve şekersiz tüketmeye çalışmak kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. Bununla birlikte günlük 2,5 litre su tüketmeye özen gösterirsek vücudun sıvı dengesinin sağlanmış olur. Ramazan ayında iftar yemeklerinde genelde insanlar uzun süren açlık nedeniyle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek gibi karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmeyi tercih etmektedir. Fakat sebze ve meyve gibi lif oranı yüksek ancak enerjisi daha düşük besinlerden uzak durmakta ya da az tüketmektedirler. Bu da hazımsızlıkların artması dışında kabızlık ve hızlı kilo artışlarına neden olmaktadır. Ramazan bayramında kilo artışlarının olmaması ve mide problemlerinin ortadan kalkması için, karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmek yerine sebze, meyve ağırlıklı ve düzenli beslenmek gerekmektedir.

Oruç tutanlar bayramda 2 öğünlük beslenmeden 3 öğünlük normal beslenme sürecine geçerler. Bu durum da kilo kontrolü açısından nasıl bir risk oluşturmaktadır. Bayramlardaki en önemli adetlerden birisi de büyüklerin ve akrabaların ziyaretidir. Bu ziyaretlerde ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Miktar olarak küçük fakat boş ve fazla kalori içeren bu gıdaları, her ikram edilen yerde tüketmemeye ya da porsiyonlarınızı azaltmaya çalışın. Sunulan tatlı ve şekerli gıdaları sınırlı tüketmeye çalışırken, evimize ziyarete gelenlere de aynı özeni göstermek önemlidir. Mesela ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar ikram etmeye çalışıp, çok fazla ısrarcı olmamak bu özenin bir parçasını oluşturmaktadır.