Yarın Kurban Bayramı. Peki hayvanlardan geçebilecek hastalıklardan nasıl korunmalı? İşte cevabı...
Abone olSağlık Bakanlığı, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp, damar, mide ve şeker hastalığı gibi sağlık problemi olanlar ile yaşlıları Kurban Bayramı süresince beslenmelerine dikkat etmeleri uyarısında bulunurken, vatandaşlara da kurban etinin pişirilmesi ve saklanması konusunda önerilerde bulundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de arttığı vurgulandı.
Yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa neden olduğuna işaret edilen açıklamada, özellikle mide ve bağırsak hastalığı olanların, kurban etlerini hemen tüketmeyip, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirerek tüketmesi tavsiye edildi.
Açıklamada, kalp, damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi ve kısıtlı miktarda et tüketmesi önerildi.
ETİN PİŞİRİLMESİ
Açıklamada, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat çekilerek, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:
''Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma, çeşitli kanserojen maddelerin oluşmasına yol açtığı için etin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalı.
Et tek başına değil, sebzelerle birlikte pişirilmelisi veya tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntem olduğu için tercih edilmeli.
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemeli. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalı.
Izgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşmeye neden olmayacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin ögesinin kaybını arttırıyor.''
ZOONOZ HASTALIĞINA DİKKAT
Sağlık Bakanlığının açıklamasında, hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıkların insanlara bulaşabildiği de anımsatılarak, özellikle Kurban Bayramı'nda çok sayıda hayvanın kesilmesinin, kesim öncesi ve sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin, kesilen hayvanlara ait etin tüketiminde gerekli hassasiyetin gösterilmemesinin birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı vurgulandı.
Açıklamada, bazı zoonoz hastalıklar çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı için etin kesinlikle çiğ ve az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğine işaret edildi.
Ayrıca hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamasında hijyen kurallarının ihlal edilmemesi istendi.
ETİN SAKLANMASI
Açıklamada, kurban etinin saklanması konusunda da şu tavsiyelerde bulundu:
''Kurban etinin büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılması ve buzdolabının buzluk kısmında ya da derin dondurucuda saklanmalı.
Etin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturuyor ve bu da sağlığı tehdit ediyor. Bu nedenle çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı.
Etlerin oda ısısında açıkta bırakılarak değil, yine buzdolabının alt bölümünde çözülmesi sağlanmalı. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözülmesi beklenmeli. Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, sağlık açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor.''