Rusya'daki kriz nedeniyle kötü bir yıl geçiren turizm sektörüne Ramazan Bayramı tatili nefes aldırdı.
Abone olAkdeniz ve Ege sahillerinde oteller yüzde 100’e yakın doluluğa ulaştı. Yaklaşık 150 bin kişinin sahillere akın etti.
Bu yıl arefeyle birlikte 4 günlük Ramazan Bayramı tatili, Rusya’daki ekonomik kriz nedeniyle kötü günler geçiren turizm sektörünün yüzünü güldürdü. Yurtdışı turizme yönelik kriz devam ederken, sektör sezonun en yoğun dönemini yaşıyor. Ramazan Bayramı’nın bu döneme denk gelmesiyle birlikte otellerdeki doluluk oranı da yüzde 100’e ulaştı. Yaklaşık 150 bin Türk tatilci büyük bölümü Akdeniz ve Ege sahilleri olmak üzere kültür turları ve yurtdışındaki yakın destinasyonlara yönelik tatil planı yaptı.
İÇ TALEP DE PATLADI
Bayram nedeniyle hemen hemen her yerin dolduğunu belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, otellerde yüzde 100 doluluk oranı yaşandığını söyledi. Otelcilerin yüzünün bayram nedeniyle güldüğünü belirten Kızıldağ, "Hem sıcak hem de yoğun bir oruç dönemi sonrası iç pazarda yoğun talep var. Ege ve Akdeniz kıyıları oldukça hareketli" dedi.
YERLİ TURİST DOLDURDU
Rusya krizi nedeniyle otellerdeki boşlukların tamamıyla iç pazarla dolduğunun söylenebileceğini kaydeden Kızıldağ, oranların ise otellere ve bölgelere göre değiştiğini, Belek’te yaklaşık yüzde 30, Kemer bölgesinde yaklaşık yüzde 40’ın yerli misafirlerden oluştuğunu dile getirdi.
Otellerin Ramazan Bayramı için ciddi hazırlıklar yaptığını da anlatan POYD Başkanı, "Onların da beklentilerini karşılayacak güzel bir ortam olacak. Güzel bir bayram geçecek inşallah. Bayram sonrasında da hükümet kurma çalışmaları tamamlanır ve turizm sektörü ikinci bir bayram yapar. Turizm sektörünün beklentileri bu doğrultuda" dedi.
150 BİN KİŞİ SAHİLLERE GİTTİ
Bu bayramda yaklaşık 150 bin kişinin sahilleri tercih ettiğini dile getiren Kızıldağ, otel fiyatlarının ise gecelik 250 ile 750 TL arasında değiştiğini söyledi.
RAMAZAN BEREKETİ
Otellerdeki doluluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirten Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise "Ramazan bereketi diyebiliriz. Oteller bayram döneminde yüzde 90’ın üzerinde doluluğa sahip. Genelde de Temmuz- ağustos yüksek sezon olduğu için yurtdışından gelen talep de bu aylarda yüksek oluyor. Ancak Rusya pazarındaki durum devam ediyor. Dolayısıyla temmuz- ağustosu daha iyi aylar olarak değerlendiriyoruz. Ama eylül-ekimde yeniden düşüş bekliyoruz. Bu nedenle uçak yakıt katkısının 1 Eylül’den itibaren bütün ülkelerden gelen uçaklar için koltuk başına bir teşvik vermek suretiyle uygulanmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. Bu desteğin 30 Nisan 2016’ya kadar devam ettirilmesi halinde boş geçen kış aylarına ve işsizliğe bir çare olacağını düşünüyoruz" dedi.
RUSYA KRİZİNİN TELAFİSİ OLAMAZ
Rusya ve diğer sorunlar nedeniyle turizm sektörünün bu yılki kaybının 5 milyar dolar gibi çok büyük bir rakam olduğuna dikkat çeken Hacısüleyman, bayramdaki hareketliliğin bu kayıpları telafi edeceği yönünde bir karşılaştırmanın doğru olmayacağını kaydetti. Geçen yıl bayramda da yüzde 90’ın üzerinde doluluğa ulaşıldığını hatırlatan Hacısüleyman, "Telafi edeceği yönünde bakamayız. Zaten tatil yöreleri yoğun talep görüyor. Zararı azaltmıyor, bir çare değil. Durum ciddiyetini koruyor" dedi.
FİYATLAR YÜKSEK SÜRE KISA
Ramazan Bayramı tatilindeki hareketliliği istenilen seviyede değerlendirmeyen ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, cumadan pazara kısa bir tatil süresi ve sezon nedeniyle fiyatların yüksek olmasının beklentinin altında bir hareketlilik oluşturduğunu kaydetti. Satışların geçen yılla aynı oranlarda olduğunu belirten Özbek, ne sahil ne de kültür turları anlamında çok büyük bir talep oluşmadığını, ancak 20-27 Temmuz tarihleri için yat turları açısından ciddi bir talep olduğunu kaydetti.
Bu bayram alternatif çeşitliliği nedeniyle tercih açısından Antalya’nın ilk sırada olduğunu belirten Özbek, Kemer, Belek, Side, Alanya’nın öne çıktığını, Ege’de ise Marmaris, Bodrum, Kuşadası’nın yoğun talep gören destinasyonlar olduğunu anlattı.
Bayramı yurtdışında geçirmek isteyen tatilcilerin tercihinin ise süre kısalığı nedeniyle yakın ülkeler olduğunu kaydeden Özbek, Venedik, Roma gibi Orta Avrupa başkentlerinin yanı sıra, Yunanistan ve Yunan adalarının yoğun ilgi gören destinasyonlar olduğunu dile getirdi.
Bu bayramda 130 binin üzerinde tatilci olduğunu ama 80 milyonluk bir ülkede bu rakamın çok konuşulacak bir rakam olmadığını kaydeden Özbek, bayram tatili ekonomisinin sektöre getireceği ekonomik değerinse 250-300 milyon TL arasında olduğunu aktardı.