BIST 9.476
DOLAR 34,55
EURO 36,00
ALTIN 3.002,62
HABER /  GÜNCEL

Bayram neşenizi sahte kolonya kaçırmasın

Ramazan Bayramı'na az bir zaman kala piyasaya sürülen, kolayların içeriğinde kullanılan maddelerin insan sağlığında ciddi hastalıklara kapı aralıyor

Abone ol

Konya'da faaliyet gösteren bir kozmetik şirketinin genel müdür yardımcısı Hasan Baykan, yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı öncesi kolonya satışlarında büyük artışlar olduğunu söyledi.

Ağırlıklı olarak limon ve tütün kolonyalarının talep gördüğünü ifade eden Baykan, bunun dışında gül suyu, altın damla, iğde, menekşe gibi 100'e yakın farklı kokulu kolonya bulunduğunu bildirdi.

Baykan, Ramazan Bayramı nedeniyle sektörde faaliyet gösteren üreticilerin büyük yoğunluk yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Her sektörde olduğu gibi kolonya sektöründe de ''merdiven altı'' tabir edilen kolonya üretimleri var. Bazı ramazan fırsatçıları, yaklaşık 3 ay öncesinden kaçak yollarla sağlıksız kolonyalar üreterek stok yapmaya başlıyor. Ramazanda da bu ürünleri piyasaya sürüyor. Bu kişiler, kolonyayı daha ucuza imal edebilmek için etil alkol yerine boya sanayisinde kullanılan metil alkol kullanıyor. Metil alkolün insan sağlığına zararı nedeniyle kolonyada kullanılması yasak. Buna karşın insan sağlığını hiçe sayan bu kişiler, metil alkol ile yaptıkları kolonyaları üzerine sahte marka ve adreslerin yazılı olduğu etiketleri yapıştırarak satıyor. Bu kolonyalar, gözle temas ettiğinde içeriğindeki metil alkol nedeniyle kör edebilir. Bu nedenle vatandaşlardan kolonya alırken dikkatli olmalarını istiyoruz.''

SAĞLIKSIZ KOLONYALAR DİĞERLERİNDEN NASIL AYIRT EDİLEBİLİR?

Bazı ''merdiven altı'' üretim yapan kişilerin de kolonyaya daha ucuza imal edebilmek için gereğinden fazla su kattığını ifade eden Baykan, bu kolonyaların da sudan farkı olmadığını belirtti.

Baykan, vatandaşların kalitesiz ve sağlıksız kolonyaları çok basit gözlemlerle ayırt edebileceğini, metil alkol ile üretilen kolonyaların ele sürüldüğünde boya sanayisinde kullanılan tiner, ilaç benzeri acı ve keskin bir koku yaymasından diğerlerinden ayırt edilebileceğini bildirdi.

İçinde olması gerekenden fazla su katılarak imal edilen kolonyaların ise ele döküldüğünde köpük olmasından anlaşılabileceğini ifade eden Baykan, bu kolonyaların akışkan olduğunu ve berrak olmadığını bildirdi. İşporta tezgahlarında satılan kolonyalara rağbet edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Baykan, vatandaşlara ''Bayram neşeniz sahte kolonya ile kaçmasın'' uyarısında bulundu.

''SAĞLIKLI VE KALİTELİ KOLONYANIN LİTRESİ 5 LİRADAN AŞAĞI OLAMAZ''

Başka bir firmanın sahibi Mustafa Ceran ise bugün sağlıklı ve kaliteli bir kolonyanın litresinin 5 liradan aşağı olamayacağını, buna karşın piyasada litresi 2-3 liraya kolonyalar bulunduğunu bildirdi.

Her yıl bayram öncesinde ''merdiven altı'' iş yerleri açıldığını ifade eden Ceran, şöyle konuştu:

''Denetimler çok yetersiz. Piyasada kendi firmamızın bandrolünü, adresini kullanan sahte kolonyalar olduğunu gördüm. Bunu üretenler hakkında suç duyurusunda bulundum, gerekli yerlere şikayet ettim. Ancak 4 yıl sonra bana mahkemeden olayla ilgili duruşma tebligatı geldi. Tabii bu kişiler 3-4 ay faaliyet gösterdikten sonra iş yerlerini kapattıkları için 4 yıl sonra ulaşılıp cezalandırılması imkansız. Ben de şikayetimi geri almak zorunda kaldım. Denetimlerin artırılması lazım. Vatandaşların da daha bilinçli ve duyarlı hareket etmesi lazım. Çünkü bu, vatandaşların da menfaatine.''