BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Baykalın seçim iddiası

Kapatma davası sonrası siyaset hareketlenecek. Peki Erdoğan neden seçim istiyor? CHP liderinin bir iddiası var.

Abone ol CHP lideri Baykal Erdoğan'ın dokunulmazlık zırhına kavuşmak için seçim istediğini iddia etti. Baykal'a göre Erdoğan mahkemelerde hesap vermemek için milletvekilliğini istiyor.

Türban kararının teklif dahi edilemez maddeler nedeniyle iptal edildiğini ileri sürdü.  Baykal  Reha Çamuroğlu'nun istifasıyla ilgili de "trenden inmedi ama kompartımandan çıktı" yorumunu yaptı.


Baykal CNN Türk'te yayınlanan Ankara Kulisi'ne konuk oldu. Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtlayan CHP lideri gündemdeki konulara ilişkin soruları cevapladı:

GÜL SANIK PSİKOLOJİSİ İÇİNDE

Kapatma davasına muhatap olanların tavrıdır. Doğru teşhis etme yaklaşımı değildir. 14 Mart'ı öncesinde yapılan yanlışları tespit edemezseniz, bir tarafı bırakıp sanık psikolojisi içindesiniz demektir. Biri de seni Cumhurbaşkanlığına seçilmenle Türkiye karıştı diyebilir. Yanlışlıkların başlangıcı cumhurbaşkanı seçimidir. Çankaya'da Türkiye'yi bugünkü noktaya getiren bir taraf var. Erdoğan başını yastığa koyduğunda biz yanlış yaptık keşke Gül'ü Çankaya'ya çıkarmasaydık velev ki siyasi simge demeseydim demeli. Ülkede temel mutabakat olmadan türbanı düzenlemek yanlıştı.

ERDOĞAN DOKUNULMAZLIK ZIRHI İÇİN SEÇİM İSTİYOR

Kapatma çıkarsa seçime gitmeyi düşünüyor. Seçim konusu Başbakanın gündemine girmiş görünüyor. Seçimden 1 yıl sonra parlamentoyu seçime götüren var mı?  AKP yeni bir kongreye gidebilir.

Seçim Erdoğan'ın dokunulmazlık zırhının devamı için gündeme geldi. Vatandaş soracak "yüzde 60 mı istiyorsun. Derdini başka yerde ara. Senin sorununu ben çözemem" diyecek. Kişisel ihtiyacı için Türkiye seçime gidecek. Dokunulmazlık zırhına kavuşmasını bedelini milletvekilleri koltuklarını kaybederek ödeyecek. AKP'nin klonlanma ihtiyacı Türkiye'nin ihtiyacı değildir. Önce başka şeyler var. O mühim değil. Rejim, demokrasi devlet elden giderse hiç önemi kalmaz.

İsmet İnönü hakkında millete düşman diyorlar. Cesaret gösterdi ve iktidarı kaybetmeyi göz önüne alarak demokrasiyi getirdi. Yorgunluğun kaynağı kendi yarattığı siyasi gerilimler. Ben nasıl hesap veriririm ben başbakan olamasam da milletvekili olup dokunulmazlık zırhına kavuşmak için trenden inmeyin diye tehdit edecek. Bir an önce mahkeme karar versin diyor. 

MECLİS'İ SINIRLAYAN ANAYASANIN KENDİSİ

Yetki kısıtlamasını yapan Anayasa'dır. Parlamento tek yetkili organ değildir. yargı da yürütme de özerk kurumlar da yetkilidir. Parlamentonun yetki sınırını Anayasa'nın kendisi koymuştur. Millet bu anayasaya yüzde 90 oyla onay vermişir. Bütün mesele değiştirilemez maddeler üzerinde oluyor. Teklif dahi edilemez bir teklif kanunlaşmış metin olarak Anayasa Mahkemesi'ne gelirse ne olacak? Vay sen yetkiye tecavüz ediyorsun diye kıyamet kopartacaksın. Bu böyle olmaz. Bu tartışma hukuk tartışması değil laiklik tartışmasıdır. Neyseki hukukçular kül yutmuyor. Bir kısmı dı yutturmaya çalışıyor.

BAŞSAVCI İLE GÖRÜŞMEDİM

Ziyarete gittiğimde Başsavcı ile görüşmem söz konusu değil. Benimle rastlaşma ve selamlaşma dahi olmamıştır. Öyle olmadığı halde gelindi gidildi yazıldı. Kutlama ziyareti yapmak için gittim Danıştay'a. Hiçbir temas olmadı. Bu kadar temelsiz siyaset olur mu? Gizli görüşme yapsam Danıştay'ın odasına gider miyim?

JANDARMAYA GÜVENMİYORLAR

Kitlesel bir izleme uygulaması yürütülüyor. 5 bin kiyi görevli.  Hedefinizdeki kimse hakkında bilgi edinebiliyorlar. Dinlemek için mahkeme kararı almasına gerek yok. Önce izliyorlar sonra ilgili kişiden mahkemeden kararı çıkartıyorlar.  Karar çıkmasa da şantaja dönüşebiliyor. Yargıtay çok güzel bir karar aldı. Polise helal olmayan Jandarmaya haram mı? Adalet Bakanlığı polise güveniyor jandarmaya güvenmiyor.

REHA KOMPARTIMANDAN ÇIKTI

Saygı değer biri olarak görüyorum. Herkes gibi onun da yanlış yapma hakkı var. Trenden inmedi ama kompartımandan çıktığı görülüyor. Hüzün verici  bir tablo. Bir yanılma ve yanmlış umut vermenin sonucudur bu istifa. Her şey aldatmacaya dayalı. Aldatmanın gereğini henüz yapmadı. Kompartımandan çıktı.

BELGELER İKNA EDİCİ DEĞİL

Konu yargıda inceleme sürüyor güvenilir bir inceleme yapılmalı. Belgelerin iddiaları çürütücü bir tarafı yok. Teknik olarak kapalı iken telefonun dinlenmesi mümkün. İnsaf ediniz o muhabir not tuttum. Bir kelimesini dahi atlamadan iki kişinin konuşmasını nasıl not tutuyor.