BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  POLİTİKA

Baykalı çileden çıkaracak sözler

Bakan Günay İNTERNETHABER'e Açılımı anlatamadıklarını itiraf etti. Günay'ın Baykal'ı çok kızdıracak sözleri var.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Demokratik Açılım konusunda AK Parti’deki özeleştiri furyasına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Demokratik Açılım'ın topluma anlatımı noktasında bir “takdim sorunu” yaşandığını kabul eden Günay’ın, MHP ve DTP'ye çağrısı, CHP liderine yönelik ise sert sözleri var. CHP lideri Baykal’ın sorununun ideolojik değil psikolojik” olduğunu savunan Bakan Günay, “O Tayyip Erdoğan’ın yaptıklarını kıskanıyor” dedi.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay Bayram öncesi İNTERNETHABER Ankara Temsilcisi Zübeyir Kındıra ve muhabir Nergis Demirkaya’nın Demokratik Açılımla ilgili sorularını yanıtladı.

Günay’a ilk sorumuz, Demokratik Açılım’la ilgili parti içinde çatlak yaşandığı konusundaki iddialar oldu. Aykırı fikirlerin olmasının bir çatlak olarak görülmesini doğru bulmayan Günay bu konuda şunları söyledi:
“300-350 kişiye yakın bir grubuz. Merkez karar yönetim kurulu üyeleriyle 400 kişiye yakın bir topluluk. 3-4 kişi tabi sorgulayıcı şeyler söyleyebilir. Konfüçyüs’ün güzel bir sözü vardır. ‘Hepimiz aynı fikirdeysek hepimiz yeterince düşünmüyoruzdur’ der. Elbette aykırı fikirler olacak, ama bir konsensüs de var. Türkiye demokrasi anlamında ve insan hakları anlamında standartlarını yükseltmelidir. Türkiye geçmiş yıllarda yaşadığı toplumda ayrımcılık yaratan anlayışları terk etmelidir. Burada bir mutabakat var."

GÜNAY'A GÖRE NEREDE HATA YAPILDI.
DİĞER SAYFADA

[PAGE]

HÜKÜMETİN DE EKSİĞİ VAR

Bakan Günay, son günlerde Demokratik Açılım konusunda muhalefet partilerinin ağırlaşan söylemleri ve hemen ardından sokağa taşan tepkilerle ilgili hükümetin bir eksiği bulunduğunu kabul etti. Projeyle ilgili bir takdim sorunu yaşandığını söyleyen Bakan Günay’ın projenin sadece Kürtlerle veya Alevilerle ilgili değil toplumun bütün kesimlerini içerdiğini tam anlatamadıklarını belirterek şunları söyledi:

Bir takdim eksiğimiz oldu sanırım. Sanki bizim milli birlik ve beraberlik amacı taşıyan bu demokrasi açılım projesi sadece Kürtlerle, Alevilerle ilgiliymiş gibi veya sadece terörü yok etmeye dönük bir amaç taşıyormuş gibi proje olarak sunuldu. Ama bu işi bir boyutundan körün fili tarif etmesi gibi bir ucundan tutmaktır. Halbuki mesele bundan çok daha büyük. Türkiye’de bir terör sorunu olmasa bile biz toplumun çeşitli kesimlerinin sorunlarını görmek ve çözmek zorundayız. Nitekim Kürt sorunu ile ilişkili bir terör sorunu var ama, Alevilerle gayrimüslimlerle ilgili bir terör sorunu yok. Biz Alevilerin de, gayrimüslimlerin de hatta bir miktar inancını katı yaşamaya niyetli Sünni kesimlerin de sorunlarını gidermeye yönelik bir demokrasi hamlesi içindeyiz. Bu demek ki özel olarak belli grupların daha üstünde daha yukarıda daha bağımsız bir demokrasi projesi. Belki tam böyle anlatılamadı. Sanki bu açılım sadece Kürtlere odaklanmış sadece Kürtlere odaklanmış gibi bir yoğunlaşma yaşandı. Bunu iyi anlatamadıysak bu bizim eksikliğimiz. Mesele daha büyüktür aslında. Terör meselesinden bağımsızdır.”

TERÖRÜ BESLEYEN TARLA KURUTULACAK

Projeyi bütün kesimleri içine alan daha büyük bir proje olarak tarif eden Bakan Günay terörün bitirilmesi ile açılım ilişkisini ise şöyle özetledi:

Terör meselesinin azalması, terörün indirgenmesi, terörün minimize edilmesi demokratik açılımın sonuçlarından bir tanesi olacaktır. Beklenebilir sonuçlarından birisi... Biz çünkü bu terörü besleyen tarlayı kurutmak istiyoruz. Ama bu doğrudan terörle mücadeleye yoğunlaşmış bir proje değildir. Bu Türkiye’nin insan hakları standartlarını yükseltmesine yönelik bir projedir. Asıl olan demokrasidir.”

AÇILIM SÜRECİNDE GERİ ADIM VAR MI?
DİĞER SAYFADA

[PAGE]



GERİ ADIM YOK

Bakan Günay’ın Demokrasi açılımıyla ilgili yaptığı geniş tanımlama ve içeriğe karşın açılım toplumda sadece Kürt sorunuyla ilgili tartışılıyor. Açılım tartışmalarının hemen ardından dağdan inen bir grup PKK’lılar da bunun göstergesi. Bakan Günay bu hatırlatmamızla ilgili ise şunları söyledi:

“Ne yazıkki o noktaya geldi. Ama yanlış bir şey. O işin bir boyutu. O da oldu, olmaya da devam edecek. Ama olmasa bile biz bu açılımı sürdürmek zorundayız. Türkiye insan haklarında, Türkiye kültürel haklarda kültürel çoğulculukta standartlarını yükseltmek zorundadır. Ama bütün bu yaptıklarımız demokrasinin, özgürlüklerin artması ve adaletin artması elbette terörün tarlasını kurutacaktır. O işin beklenen sonuçlarından birisidir. Ama sadece mesele ondan ibaret değildir. Belki bunu anlatmakta biraz zorlandık.”

AÇILIMI ANLATMAYA DEVAM

Açılımı anlatma konusunda eksiklikleri anlatan Bakan Günay yeni süreçte bunu gidermek için neler yapılacağıyla ilgili merakları da giderdi. Günay, “Bunu iyi anlatamadıysak bir anlatma sorunumuz vardır diye düşünüyorum. Ya da iyi anlatılmamasını çarpıtılmasını isteyenlere belki yeterince yanıt veremedik. Yeterince açamadık. Amacı milli birlik ve bütünlük olan bir demokrasi projesidir yapmaya çalıştığımız. Onun dışındakiler ikinci meselelerdir. Kürtlerin kendilerini daha rahat ve özgür hissetmeleri, Alevilerin kendilerini daha rahat, eşit ve özgür hissetmeleri bunlar beklenen sonuçlardır. Ama asıl proje bir etnik grubun mezhebin ismini, inanç grubunun ismini zikretmeden bütünüyle Türkiye’nin demokrasi standartlarını yükseltmektir. Asıl mesele budur. Bunu anlatmaya devam edeceğiz.”

GÜNAY'IN BAYKAL'I KIZDIRACAK SÖZLERİ
DİĞER SAYFADA

[PAGE]



BAYKAL BAŞBAKAN'I KISKANIYOR

Bakan Günay Kurban Bayramı mesajını da İNTERNETHABER aracılığıyla kamuoyuna duyurdu. Dayanışmaya en çok ihtiyacımız olduğu dönemde bayramın Hızır gibi yetiştiğini söyleyen Günay’ın MHP ve DTP’ye itidal çağrısı var. Günay’ın CHP için söyledikleri ise kavga çıkartacak nitelikte. İşte Günay’ın bayram mesajı:

“Barış içinde dostluk esenlik içinde kardeşlik içinde bir bayram diliyorum. Bizim bayramımızın bir özelliği vardır tek başına kutlanmaz. Dayanışmayı öngörür bayramlarımız. O nedenle dayanışmaya en çok ihtiyacımız olduğu dönemde bayram bizim Hızır gibi imdadımıza yetişti. İnşallah barışın kardeşliğin gelişmesine büyük katkısı olur. Herkesin birbirini anlaması gerekiyor. DTP, MHP’nin; MHP, DTP’nin hassasiyetlerini duyarlılıklarını anlamalı. Herkesin siyaset yapmaya alıştığı bir tarla var. Herkes başkasının tarlasına girerken biraz birbirlerine empati ile bakarsa iyi olur. CHP’nin ise sorunu ideolojik değil, psikolojik. Baykal’ın sorunu psikolojik. O Tayyip Erdoğan’ın yaptıklarını kıskanıyor. Onun sorunu ayrı. Ama MHP ve DTP’ye itidal tavsiye ederim. Çünkü onlarınki daha ideolojik.”