BIST 9.936
DOLAR 35,36
EURO 36,51
ALTIN 3.026,31
HABER /  POLİTİKA

Baykala Atatürkten fazla yetki!

CHP'nin yeni tüzüğü kabul edildi. Tüzükle Baykal'a Atatürk'te bile olmayan yetkiler verildiği eleştirileri ayyuka çıktı. İşte o tüzük;

Abone ol

CHP'nin Olağanüstü kurultayı tamamlandı. Partinin tüzük ve programı değişti. Baykal, tüzük ve program değişikliğinin CHP’nin tarihi bakımından bir dönüm noktası olduğunu söylerken, bazı milletvekilleri yeni tüzükle Baykal'a Atatürk'te bile olmayan yetkiler verildiği eleştirisini yaptılar. Yeni tüzükle CHP Genel Sekreteri'nin de bir katip konumuna düşürüldüğü söylendi.

YENİ TÜZÜK 
Tüzükte, Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

Buna göre, MYK'da genel başkan ve genel sekreterin yanı sıra görev alanları belirlenen 13 genel başkan yardımcısı görev yapacak.

Genel Başkan Yardımcılarının görev alanları, "Örgütlenme ve örgüt yönetimleri", "Seçim ve hukuk işleri", "Partinin tanıtımı, basın ve propagandası", "Yerel yönetimler", "Meslek kuruluşları, sendikalar ve diğer sivil toplum kuruluşları", "Dış ilişkiler ve yurtdışı örgütlenme", "Kadın örgütlenmesi ve kadın kolları", "Gençlik örgütlenmesi ve gençlik kolları", "Ekonomik ve mali politika", "halkla ilişkiler, AR-GE", "Bilim yönetim ve kültür platformu", "Parti içi eğitim", "İdari ve mali işler" şeklinde düzenlenecek.

MYK üyeleri Parti Meclisi içinden genel başkan tarafından belirlenecek.

Yeni yapılanmada genel sekreter yardımcılıkları ve genel saymanlık kaldırılarak, bu görevler genel başkan yardımcılarına verilecek.

Tüzük taslağına göre Genel Sekreterin görevleri de yeniden düzenleniyor.

Buna göre genel sekreter, bütün yargı mercilerinde özel ve resmi daire, kurum ve kuruluşlarda, gerçek kişiler, özel ve resmi tüzel kişilerle olan ilişkilerde genel başkan adına bizzat veya vekille partiyi temsil edecek.

Resmi kurumlarda partinin temsil edilmesi, yazışmalar, hukuk işleri ve örgütten sorumlu olacak.

Genel evrak kaydının tutulması, partinin yazışma ve haberleşme işlerinin yürütülmesi, partinin bütün resmi ve parti içi yazışmalarının gözetim ve denetimi de genel sekreterin görev alanı içine alınıyor.

Ayrıca Genel Sekreter, partinin üye genel kütüğünün tutulmasını ve parti arşivinin düzenlenmesini de sağlayacak.

Baykal, yeni tüzük gereği genel başkan yardımcılarının görev alanlarının belirleneceğini ifade ederek, ''adama göre iş değil, işe göre adam seçme anlayışına girdiklerini'' ifade etti. Bunun CHP'nin icat ettiği bir uygulama olmadığını, AK Parti'nin de bu yöntemi kullandığını bildiren Baykal, grup başkanvekillerini de parti yönetiminde oy hakkının bulunmasını arzu ettiğini ancak bunu gerçekleştiremediklerini söyledi.

Tüzük değişikliğinin yapıldığını ancak yürürlüğe giriş tarihi konusunda Parti Meclisi'nin yetkili kılındığını hatırlatan Baykal, bunun yaklaşan yerel seçimler nedeniyle alınan bir karar olduğunu bildirdi. Yerel seçimlere gidilirken herkesin alışmış olduğu çalışma modeli içinde olmasında yarar bulunduğunu belirten Baykal, tüzüğün yerel seçimlerden sonra uygulamaya girmesini arzuladığını ifade etti.  

MUSTAFA KEMAL BİLE BU YETKİYE SAHİP DEĞİLDİ

Yeni tüzük eleştirilerin de hedefi oldu. Atamayla Merkez Yönetim Kurulu ihdas edilemeyeceğini ifade eden CHP Milletvekili Sabri Ergül, tüzükteki bu düzenlemenin yasaya aykırı olduğunu savunarak, ''Böyle bir yetkiye Mustafa Kemal sahip değildi. Örgütünüz sahip ise helal olsun'' dedi.

CHP GENEL SEKRETERİ ARTIK BİR KATİP

Ergül, kurultayda program değişikliğine ilişkin, ''hayırlardan oluşan evet'' oyları verildiğini ileri sürerek, ''Gönül isterdi ki bu oylama buradaki gerçek temayülü ortaya çıkarsın. Ama olmadı. Tüzükle, CHP Genel Sekreterliği katiplik düzeyine düşürülmüştür'' diye konuştu.

ZAMANLAMAYA ELEŞTİRİ

Tüzük değişikliğinin zamanlanmasını da eleştiren Ergül, değişikliğin yapılacağını, ancak uygulamaya girmesinin Parti Meclisi'ne bırakılacağını belirterek, bu duruma tepki gösterdi. Genel Başkan Deniz Baykal'ın her zaman başarı vaad ettiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini savunan Ergül, ''CHP yüzde 20'lere mahkum mudur?'' diye sordu. 

CHP DEMOKRASİSİ TARTIŞMALI

CHP eski Genel Başkanlarından Altan Öymen de tüzük hakkında görüşlerini dile getirdi. Tüzük ve program değişikliği sürecini eleştiren Öymen, dışarıya karşı sürekli demokrasi savunması yapan CHP'nin bunu kendi kurultaylarında da uygulaması gerektiğini söyledi. Merkezi yönetimin hakim olduğu bir partinin demokratikliğinin tartışılacağını kaydeden Öymen, sosyal demokrat bir partinin tartışmaya açık olması gerektiğini dile getirdi.

GÖLGE KABİNE YARATILDI

Tüzüğün gerçek eksikleri dururken ''gölge kabine'' olarak tabir edilecek bir kabinenin Genel Başkan tarafından oluşturulması uygulamasının getirilmesinin sosyal demokrat partilerde rastlanan bir durum olmadağını belirten Öymen, ''Bu tüzüğü demokratikleştirin sevgili arkadaşlarım. Demokrasi açısından bunu yapmamız gerekir'' diye konuştu.