BIST 9.965
DOLAR 34,11
EURO 38,09
ALTIN 2.858,49
HABER /  POLİTİKA

Baykal MHPye çattı

MHP'nin 10. madde önerisine CHP lideri karşı çıktı. Peki ama neden?

Abone ol

CHP lideri Deniz Baykal, MHP'nin sadece üniversiteli öğrencilere türban hakkı veren önerisini eleştirdi. Baykal, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin hastanelerde çalıştığını ve bu öğrencilerin başını nasıl açacaklarını gündeme getirdi.

MHP'nin 10. madde önerisine de değinen Baykal şunları söyledi:

"Tıp fakültesinde 6. sınıf ögrencisi hastanelerde çalışıyor. Öğrenciye "başını aç" diyecek misiniz? Sadece yüksek öğrenim gören öğrencilere bu hakkı veriyorum dersen lisedekilerin hakkını elinden alamazsın. Lise öğrencisinin de hakkı yok mu? Bu ayrımcılık olmayacak mı? O da "ben de sorumluluk üstlenecek yaşa geldim. İnandığım kılık kıyafeti giymek istiyorum" derse ne olacak?"

Baykal, AK Parti'nin yüksek öğrenim kanununu içeren 42. maddede yapmayı düşündüğü düzenleme için "42. maddede "öğrenim hakkı eşittir ceza hukukuna ve genel ahlaka aykırı olmayan her türlü kıyafet serbesttir" olsun diyorlar. Anayasal güvenceyi sıradan bir kanuna teslim ediyor. Bu düzenleme Anayasa'nın ruhuna aykırıdır. Bu açıkça görüldü" dedi. 

İŞ BANKASI ÖZEL BİR ŞİRKET

Merkez Bankası tartışmalarına da değinen Baykal'ın görüşleri şöyle:

"Merkez Bankası tartışması birden bire Erdoğan tarafından İş Bankası'na indirgendi. En son Unaktan 'Ankara'da havalar soğuk İstanbul'da yumuşak' dedi. Bu ne biçim mantık. Tek gerekçe mali merkez yapacağız. Merkez Bankası mali merkeze katkı yapıyor diye bir örnek gerekçe yok.  İş Bankası ticaret kanuna bağlı bir özel kuruluştur. Merkez Bankası devlet kuruluşudur. İş Bankası Türkiye adına tahhütte bulunamaz. Merkez Bankası devletin kasasıdır. "

ERDOĞAN'IN ESKİ KONUŞMALARI

Baykal'ın kendisini Atatürk sevgisini ölçemeyeceğini söyleyen Erdoğan'a cevap veren CHP lideri, Başbakanın eski konuşmalarından örnekler verdi:

"Sap gibi gidiyor Atatürk'ün önünde duruyorlar", 14 Kasım 1994'te "10 Kasım'da yaygara yapıyorlar" diyen değil mi. Bu onun Atatürk muhabbeti değil mi?  "Elhamdülillah şeriatçıyım. Ben İstanbul'un imamıyım" Bunları söyleyen Başbakan. Hem laik hem müslüman olunmaz" diyen gene Başbakan.

LÜTFEN BU DAVAYI AÇ

"Atatürk kompleksi var" diyen ve kendisini mahkemeye vereceğini söyleyen Erdoğan'a da "lütfen bu davayı aç büyük memnunluk duyarım. Senin Atatürk sevgisinin seviyesi ortaya çıksın görelim" sözleriyle cevap verdi.

Başbakanın üslubuna da değinen CHP lideri, Erdoğan'ı işte bu sözlerle eleştirdi:

"Anayasal sistemimizin kendine özgü kurumlarını emir ve kumanda alma hakkına sahip sayıyor. İşin bunlar ABC'si. Başbakandan önce Meclis var. Anayasayı koruyacağına dair milletvekili yemin ediyor. Önce hukuk var. Başbakandan önce yargı var. Anayasa kurumları var.

KABADAYILIK ÜSLUBU VAR

İşime gelmiyorsa yetkilerini kısarım. Niye benim yetkim var. Yok böyle düzen olmaz. Bunda bir eziklik duymayacağız. Herkes görevini yapıyor. Sen kim oluyorsun haddini bil. Bunlar Başbakana yakışıyor mu? Bir kabadayılık külhanbeylik üslubu Başbakana yakışır mı?

Başbakan sükunetini kazansın. Kurumlara saygı göstersin. Anayasal sistem içinde sorunun çözümü olmadığı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Çünkü 2. madde var. Değişmez maddeler var. Şimdi neden yeni bir Anayasa istendiği ortaya çıkıyor. "Haddini bil" dersen birileri de "önce sen haddini bil" derler."

EKONOMİDE CİCİM AYLARI BİTTİ

Ekonomide cicim aylarının bittiğini iddia eden Baykal, piyasalardaki dagalanmayla ilgili olarak şunları söyledi:

"Cari açık risk unsuru haline dönüşmüştür. 60 milyar doların üstünde dış ticaret açığı var. Büyüme ithalata daha çok dayanıyor. Kısır döngüden çıkılamadı. Enlasyon sorunu aşılamadı. Vatandaşın sorunu giderek büyüyor. Gelir artışları enflasyon karşısında hiçbir anlam taşımıyor.

Çiftçilere seçimlerden sonra pirimler ödenmedi. Kuraklık nedeniyle üreticilere ödeme yapılmadı. Skıntılar yetmiyormuş gibi ilaç, gübre ve elektrik fiyatları birden bire arttı. Tarım ilaçlarında KDV yüzde 1'e inmelidir.

Asgari ücretle nasıl bir kira ödenebilir. Asgari ücretle nasıl gıda ihtiyacı karşılanabilir? Bu hesap tutmuyor. Bu ortamda bir de öğretmenlerin maaşına taktılar.  Öğretmen Fransa'da 1800 euro, Türkiye'de 570 euro maaş alıyor."