New York Times Gazetesi'nin dünyaca ünlü yazarı Stephen Kinzer başta Baykal’ın istifası olmak üzere Türkiye'deki sıcak gelişmeleri değerlendirdi.
Abone olArı Hareketi’nin İstanbul’da düzenlediği bir toplantıya katılan New York Times Gazetesi’nin dünyaca ünlü yazarı Stephen Kinzer başta Baykal’ın istifası olmak üzere Türkiye’deki sıcak gelişmeleri değerlendirdi:
“Baykal’ın gidişi Türk demokrasisi için çok olumlu. Baykal demokrasi için vazgeçilmez olan yapıcı ve alternatif bir muhalefeti oluşturamamıştı. Baykal son 10 yılda Türkiye’nin modernleşmesini engellemek ve ülke hayatına hakim olan ordu tekelindeki seçkinlerin vesayetini sürdürmek için herkesten fazla gayret gösterdi. Baykal’ın görevinden ayrılmasıyla birlikte ’derin devlet’ olarak anılan ve ülkedeki sosyal ayrışmaları derinleştirmek için şiddet kullanan grupların yanı sıra şiddet yanlısı Kürt ayrılıkçı gruplar harekete geçebilir.”
’Parti içi demokrasi yok’
“Derviş CHP içinde liderliğe soyunduğu zaman kendisine çoğunluğunu temsil etmediğini ve asla Başbakan olmayacağını söylemiştim. Türk insanı sert adam imajına sahip lideri tercih ediyor. Kılıçdaroğlu partiye yeni bir dinamizm kazandırır. Kılıçdaroğlu’nu halk istiyor ancak halkın söz sahibi olmadığı parti içi sistemin nasıl işleyeceği belli değil.“
The Economist
Türk demokrasisinin zayıf yanı, iyi bir muhalefetin olmayışı
The Economist dergisi son sayısında Baykal’ın istifasını şöyle yorumladı: ”Baykal, resimde göründüğü sürece CHP’nin güç kazanması çok zor. Son 20 yılda hiç bir seçim kazanamadı. Türkiye’de reformları bloke eden bir kariyer yaptı, şimdi ise yatakta eski özel sekreteriyle yakalandığı iddia ediliyor. İyi bir muhalefetin olmayışı Türkiye’deki demokrasinin zayıf halkasını oluşturuyor. Eğer Baykal tam olarak çekilse bile, parti içindeki güç dengelerinin önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlere kadar oturması pek olası görünmüyor. Türkiye’de birçok kişiye ait ses ve görüntü kayıtları Türkiye’deki güç savaşının bir göstergesi. Baykal bu şekilde görüntülenen son politikacı olmayabilir.” (Vatan)