BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,57
ALTIN 2.959,13
HABER /  GÜNCEL

Baykal da 'alt kimlik' demiş

CHP Lideri Baykal, Başbakan Erdoğan'a yaptığı eleştirilerle geçmişteki söylemleri arasında ciddi ikileme düştü. AK Partili Engin Baykal'ın çelişkilerini ortaya koydu.

Abone ol

Hükümetin icraatına ve Başbakan Erdoğan’ın sözlerine sert tepki gösteren CHP lideri Deniz Baykal’a AK Parti’den “CHP belgeleriyle” cevap geldi. AK Parti Grup başkanvekili Sadullah Ergin, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Baykal’ın, Başbakan’ın “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliktir” açıklamasına tepki göstermesini eleştirdi ve CHP’nin raporlarında da bu ifadelerin var olduğunu hatırlattı. Baykal’ın, “Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar” tarzını sergilediğini dile getiren Ergin, “Baykal, Türk kimliğinden korkma diye eleştiriyor. Ancak Baykal kendi parti programında söyledikleri bunun tam tersidir” dedi. Ergin’e cevap veren CHP’li Kemal Anadol da kimlik tartışmasında yanlış anlaşıldıklarını söyledi.

CHP DE ‘ÜST KİMLİK’ DİYOR

Ergin, Baykal’ın, kendi raporlarındaki ifadelerle nasıl çeliştiğini şu örneklerle ortaya koydu: 1999’da CHP’nin yayınladığı “Demokratikleşme ve İnsan Hakları” raporunda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının “üst kimlik” olduğu vurgulanıyor. Raporda, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının taşımaları gereken tek ortak kimlik, resmi/siyasal kimlikleridir. Yani, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarıdır. Kürtlük ya da başka kültürel kimlikler, bu üst-kimlikle çatışmamalıdır” ifadeleri yer alıyor.

KÜRT SORUNU AYNEN RAPORDA

Baykal, Erdoğan’ın “Kürt sorunu” ifadesini de eleştirmişti. Oysa yine aynı CHP raporu, “Kürt kökenli yurttaşlarımız ülke mozayiğimizin, bizi ulus yapan değerlerin ayrılmaz bir parçasıdır. ... Kürt Sorununun aşılarak Kürt kimliğinin tanınması, iç barışımızın kökleştirilmesi ve demokratikleşme çabalarımızın en kritik test noktalarından biridir. Bu olgu, T.C. yurttaşları olarak üst siyasi kimlikte kucaklaşmamızın engeli olarak değil, farklı alt kimliklerin kaynaşmasını güçlendirici bir süreç olarak algılanmalıdır” ifadelerini içeriyor. CHP’nin “Güneydoğu Raporu”nda da, “... alt kimliklerin özgürce sahiplenilme ve geliştirilmesi arayışlarının yeni insan hakkı alanlarına dönüşeceği açıktır” deniliyor. Yine 2001 tarihli “Deamokratikleşme Raporu”nda da, “Devletin ırkı olmaz. Ülkemizde farklı etnik yapıların, farklı alt kültür ve kimliklerinin varolması, bunların varlıklarını sürdürmesi ulusal zenginliğimizdir” ifadeleri bulunuyor.

KAMU REFORMU

Baykal, yine sert tepki gösterdiği “Kamu Yönetimi Reformu” konusunda partisinin seçim bildirgesinde, “Genel müdürlükleri, daire başkanlıklarını, bölge ve il düzeyindeki bağlı kuruluşları Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması Programımız çerçevesinde, işlevselliği korumak kaydıyla en alt düzeye indireceğiz. Başbakanlığı, politika üreten ve yönlendiren, eşgüdümü sağlayan, etkinlik düzeyine kavuşturacağız” deniliyor.

‘TÜRK MİLLETİ’

Baykal’ın “Erdoğan Türk Milleti demekten korkmayacaksın” sözlerini hatırlatan Ergin, CHP’nin 1999’daki “Demokratikleşme ve İnsan Hakları” raporu ile yine aynı yıl 19 Ocak’ta yayınladığı “Doğu ve Güneydoğu” raporlarında, “Türk Milleti” lafının geçmediğine dikkati çekti. Ergin, buna karşılık, Başbakan’ın, grup konuş-malarındaki “Türk Milleti” ifadelerini ortaya koydu.

Atatürk’ün mirasıyla buralara geldiniz

CHP lideri Baykal’ın “üst kimlik” tepkisine AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz’dan da tepki geldi. Baykal’ın, partisinin raporlarıyla çeliştiğini vurgulayan Kapusuz, “1999 yılında CHP’nin raporunda da ‘TC vatandaşlığı üst kimlik’ deniyor. Bir kafa karışıklığı var ama bu Başbakan’da değil, Sayın Baykal’da mevcut. Baykal 35 yıldır Türk siyasetindedir. Hiçbir zaman iktidar olmak, hükümet olmak gibi bir kaygısı olmamıştır. Hala da yoktur. Atatürk’ün mirasını kullanarak bugüne geldiniz. Artık millet sizden sorumluluk, çözüm, katkı bekliyor. Herşeyi eleştirir, çözüm bulmazsanız, bundan sonra siyasi hayatta kalmanız zorlaşır’’ dedi.

Baykal’ın 2-B çelişkisi

2-B kapsamındaki orman vasfını yitirmiş orman arazilerinin satılmasını öngören anayasa değişikliği çalışmasına da CHP sert muhalefet ediyor. Ancak, yine CHP’nin 2002 seçim bildirgesinde 2-B değişikliğinin yapılacağı yer alıyordu. Bildirgede, “Orman alanı dışına çıkartılan arazilerin değerlendirilmesi için 2-B uygulamasını başlatacağız” deniliyor.Tarım Raporu’nda da, “2-B uygulaması çıkartılmalıdır” ifadesi bulunuyor.

Bilal Çetin - Veli Toprak
Kaynak: