BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal bu sözü söyledi mi söylemedi mi?

Referandum yenilgisi CHP'de taşları yerinden oynattı. Baykal'ın söylediği iddia edilen sözler, 'CHP'de yeni bir sürecin dinamikleri mi oluşturuluyor?' sorusunu gündeme getirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Taraf gazetesinin sürmanşetten verdiği Baykal haberi CHP'yi karıştırdı. Rasim Ozan Kütahyalı'ya konuşan Baykal'ın "Hemen kurultay toplanmalı" çağrısı Ankara'da günün konusu oldu.

Baykal öğlen saatlerinde haberi yalanlayınca kafalar iyice karıştı. Her ne kadar haberin mürekkebi kurumadan yalanlansa da partideki cadı kazanını kaynatmaya yetti.

Kurultaya karşı çıkan kurmaylar seçimi hedef gösterdi. Son açıklama ise Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e giden CHP Genel Başbakanı Kemal Kılıçdaroğlu, delegeleri işaret ederek yanıt verdi.

İMZA TOPLANIRSA KURULTAY YAPILIR

Baykal'ın "Yenilgiye bahane aramamak lazım. CHP parti bütünlüğünü yeniden sağlamalıdır" sözlerine Kılıçdaroğlu, "Delegelerden imza toplanırsa kurultay yapılır. Kurultaya karar verecek olan delegelerdir" diye yanıt verdi.

MYK'NIN BUGÜNKÜ YAPISIYLA KURULTAY SÜRECİ YAŞAMAYIZ

CHP'nin Brüksel ofisini ziyaret eden Kılıçdaroğlu gazetecilerin Baykal'ın çağrısıyla ilgili sorusuna cevap verdi. Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

Baykal haberi böyle yalanladı

Hürriyet internet sitesine açıklama yapan Baykal şunları söyledi: ''Bu haber, gazetenin yorum haberidir. Kendi yorumudur. Benim açıklamam değildir. Benim düşüncelerimi değerlendiren bir yorum haber yapmışlar. Eğer bir açıklama yapacaksam, zaten canlı yayına çıkar bu açıklamayı yaparım. Gazetede çıkan, benim ifade ettiğim bir konu, benim resmi açıklamam değildir.''

"Parti içi değişiklik her zaman olabilir. Delegelerin takdiridir. Delgeler imza toplarsa tabii ki kurultay da olabilir. Ama Parti Meclisi, MYK'nın bugünkü yapısıyla kurultay süreci yaşamayacağımızı biliyoruz. Çünkü seçime hazırlanıyoruz."

DOĞRU OLMAZ

Baykal’ın çağrısına ilk yanıt ise CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’den geldi. Referandum sonrası partinin önündeki en önemli işin seçimlere hazırlanmak olacağını söyleyen İnce şunları ifade etti:

"Kurultay’ı gereksiz bulurum. Hiç gerek yok. Bu tartışmalarla partiyi yormamak gerek. Bu enerjinin içeriye harcanması anlamına gelir. Doğru olmaz. İç tartışmaları artırır. Bizim seçimlere hazırlık yapmamız gerekir."

GENEL SEÇİM

NTV'ye konuşan Gürsel Tekin, ise Baykal’ın çağrısına karşı çıktı. “Bir kurultayın söz konusu olacağını düşünmüyorum” diyen Tekin, genel seçimleri işaret etti:

"Seçim startı vererek il il, köy köy, kasaba kasaba çalışmalarımızı anlatacağız. Ben oturmayı çok seven birisi değilim, imkanım olursa birçok yeri dolaşmak istiyorum."

YENİ TÜZÜK VE YÖNETİMLE SEÇİME GİDİN

Yazar Rasim Ozan Kütahyalı imzasıyla Taraf gazetesinde Baykal'ın şu sözleri yer almıştı:

"Yeni bir yol haritası ve tazeleme için yeni bir kurultaya gidilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim. Dokuz ay sonra seçim var. Parti, kararlaştırdığı yeni tüzüğüyle 2011 seçimlerine gitmelidir. Parti Meclisi ve teşkilatları kendini dışlanmış hisseden CHP'lileri de kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılırsa parti güç kazanır ve oyları artırır. Zaten bu tüzk kararı parti organlarından çıkmıştı. 22-23 mayıstan itibaren hayata geçmesi kararlaştırılmıştı. Sonrasında bir önerge ile iptal edildi. Böyle bir şey hukuken mümkün değil. Yeni tüzüğün hayata geçmesi hukuken son derece tartışmalı bir şekilde engellenmiştir. Size açık ifade edeyim, bu durum büyük ihtimalle mahkemeden de dönecektir"