BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,95
ALTIN 3.001,29
HABER /  POLİTİKA

Baykal bakanlık teklifine ne dedi işte cevabı

Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti için sunduğu bakanlık teklifine ne cevap verdi? Baykal, teklife 'tarihi bir yanıt vereceğini' açıkladı.

Abone ol

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümetinde bakanlık teklifi için reddedeceği şeklinde sinyaller verdi. Baykal, partisinin seçim hükümetine bakan vermeme kararına uyacağını belli etti. 

Anayasa uyarınca CHP'ye ayrılan bakanlık kontenjanı kapsamında teklif alan Baykal,
seçim hükümetine bakan vermeyeceğini açıklayan partisinin kararıyla örtüşen bir yanıtla "Parti ahlakına göre hareket edeceğim, kapsamlı bir mektupla cevabımı vereceğim. Tarihi bir cevap vereceğim. Davete ne cevap vereceğimin sorulmasını bile hakaret sayarım. Hakkımdaki tevziratları üzüntüyle izliyorum." dedi.

Deniz Baykal'ın teklif sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak bilgi verdiği öğrenildi.

deniz-baykal.20150826152859.jpg 

"KAPI ALTINDA ZARF ATIYORLAR"

CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel de, Başbakan Davutoğlu'nun bakanlık teklifi için açıkladığı isimlerle ilgili olarak, "Liderleri aşıp vekillere yönelirlerse kapılar kapalı. Herhalde kapı altından zarf etmeye çalışıyorlar. Arkadaşlarımız parti disiplini içerisinde gereken cevabı vereceklerdir." diye konuştu.

"BİR TEKLİF YAPILIR İSE ELBETTE BİR CEVAP VERİLİR" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hükümeti kurmakla görevlendireceği Başbakan Davutoğlu'nun yeni kabine için teklif götürdüğü milletvekillerinden CHP Antalya vekili Baykal'ın Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a yaptığı ve dün yayınlanan açıklamasında, "Bir teklif yapılır ise elbette bir cevap verilir. Ama henüz yapılmamış bir teklife cevap vererek siyaset yapmayı, kendi siyaset anlayışıma da, siyasi nezaket kurallarına da uygun görmüyorum." ifadeleri yer almıştı.

KILIÇDAROĞLU VE TEKİN'DEN ÇOK SERT TEPKİ GELMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nun CHP içinden bazı isimlere teklif götüreceğine ilişkin  ilk söylemlerin yayıldığı günlerde "CHP'de o kadar karaktersiz insan yoktur" demişti. CHP'li Gürsel Tekin de kabul eden kişilerin ihraç edileceklerini açıklamıştı. Seçim hükümeti için teklif götürülen vekillerin isimlerinin açıklanmasının ardından, gözler muhalefet partilerinde teklif götürülen isimlere çevrildi.

kemal-kilicdaroglu.20150826152915.jpg

İŞTE DAVUTOĞLU'NUN VEKİLLERE GÖNDERDİĞİ O MEKTUP

Hükümet üyesi olmaları noktasındaki davet mektupları kurye ile gönderildi.

Gönderilen mektup şöyle:

"Sayın......

İLGİ: Cumhurbaşkanlığı’nın 25.8.2015 Tarihli ve 68244839-150.01-4-508 Sayılı yazısı

25.8.2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN tarafından geçici Bakanlar Kurulu’nıu kurmak zere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu Üyeliği için şahsınıza Bakanlık teklif ediyorum. Anayasa’nın amir hükmü gereğince, teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici bakanlar kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin teklife 27/08/2015 tarihi saat 18:00’e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim.

Ahmet Davutoğlu"

DENİZ BAYKAL KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

Deniz Baykal (d. 20 Temmuz 1938, Antalya),

Türk avukat ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi eski genel başkanı.

GENÇLİĞİ VE EĞİTİMİ

Hüseyin Hilmi Bey ile Feride Hanım'ın oğludur. 1952 yılında Antalya Atatürk Ortaokulundan, 1955 yılında Antalya Lisesi'nden mezun oldu. 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne 1960 yılında asistan olarak girdi. 1963'te doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra iki yıl Rockefeller Foundation bursu ile ABD'de kaldı ve Columbia Üniversitesi ile Berkeley Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürdü.

SİYASİ HAYATI

İlk yılları Siyasetle 1960'lı yıllara doğru Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılmakla tanışan Baykal, CHP'nin 1965 genel seçimlerindeki yenilgisini analiz ettiği ve daha sonra doçentlik tezine dayanak olacak olan raporla CHP yönetiminin dikkatini çekti. Doçent olduğu yıl olan 1968'de CHP'ye girerek siyasal yaşama atıldı. 14 Ekim 1973'te yapılan genel seçimlerde 185 milletvekili kazanarak birinci olan Cumhuriyet Halk Partisi'nden Antalya milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra 1974'te Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinden Maliye Bakanı oldu. 1978'de kurulan 3. Ecevit hükümetinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. Deniz Baykal bu dönemde CHP parti meclisi ve merkez yürütme kurulu, genel sekreter yardımcılığı görevlerinde bulundu.

1979 Ekim ara seçimlerinden sonra toplanan olağanüstü CHP kurultayında parti yönetimini ağır bir şekilde eleştirdi. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara'da Ordu Dil Okulu'nda gözetim altında tutuldu. 1982 Anayasası'nın 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı. 1983 yılında siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra "yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü" gerekçesiyle bir grup önde gelen CHP'li ve AP'li politikacıyla birlikte Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri'nde 2. kez gözetim altına alındı. Siyasi yasaklı olmasına karşın 1984 yılında Sosyal Demokrasi Partisi'ne (SODEP) girdi; bu partinin Sosyaldemokrat Halkçı Parti'yle (SHP) birleşmesiyle SHP'li oldu.

Eylül 1987'deki genel seçimlerde SHP'den Antalya milletvekili seçildi. SHP'de önce grup başkanvekilliği ardında da genel sekreterlik görevlerinde bulunan Baykal, Haziran 1988'de göreve başladığı genel sekreterlikten 10 Eylül 1990'da istifa etti. Bu dönemde demokratikleşme çabalarına ilişkin bir rapor hazırlattı (Temmuz 1990). SHP'de bu dönemden başlayarak olağan ve olağanüstü kurultaylarda Genel Başkan Erdal İnönü'nün üç defa karşısına çıktı ancak başarılı olmadı. Genel Sekreterlikten istifasından sonra SHP parti içi muhalefetinin önderi oldu. Deniz Baykal, Antalya milletvekili olarak Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamentolararası Komitesi eşbaşkanlığını yürüttü. Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi üyeliğine seçildi.

TBMM Dışişleri Komisyon üyeliğinde bulundu. Temmuz 1992'de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın sağladığı imkânla 9 Eylül 1992 tarihinde toplanan CHP Kurultayında Genel Başkanlığa seçildi. 54 yaşında genel başkan oldu. Koalisyon dönemi 1994 yerel seçimlerine üç parça halinde (SHP, DSP, CHP) katılan sol partiler birleşme arayışlarına başladılar. DSP baştan olumsuz yanıt verdi. SHP bu karara olumlu yaklaştı. SHP ve CHP 18 Şubat 1995'te toplanan kurultayda birleşti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bu kurultayda genel başkanlığa aday olmadı. 9 Eylül 1995 tarihinde birleşmeden sonra yapılan CHP Olağan Kurultayında genel başkanlığa seçildi. 30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üslendi. Deniz Baykal, bir tek şartla kerhen bu koalisyonu kurdu, o da hemen erken seçim olması idi. Türkiye 24 Aralık 1995'te erken seçimlere gitti.

24 Aralık 1995 milletvekili genel seçimlerinde yeniden Antalya milletvekili oldu. Seçimleri takiben 53. Hükümetin (ANAP-DYP koalisyonu) kurulmasıyla Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinden ayrıldı. 23 Mayıs 1998 tarihinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi 27.Olağan Kurultayında genel başkanlığa 3. kez seçildi. 18 Nisan 1999 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi ve Deniz Baykal ilk kez seçim sonuçlarıyla parlamento dışında kaldılar. 22 Nisan 1999 tarihinde alınan seçim sonuçları nedeniyle istifa eden Baykal, 30 Eylül 2000 tarihinde Ankara'da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi 11. Olağanüstü Kurultayında yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı oldu. Anamuhalefet partisi lideri 3 Kasım 2002 Türkiye genel seçimlerinde CHP yüzde 19,4 oyla 177 milletvekili kazanarak TBMM'ye girdi. Deniz Baykal Antalya milletvekili seçilmişti. Baykal, 22.Dönem TBMM'de Anamuhalefet partisi genel başkanı olarak görev yaptı.

2003 Ekim ayında 30.Kurultayda tekrar genel başkanlığa seçildi. 2004 Temmuz ayında muhaliflerden Mustafa Sarıgül'e karşı olağanüstü kurultayda güvenoyu aldı. 29 Ocak 2005'te yapılan CHP Olağanüstü Kurultayı'nda, rakibi Mustafa Sarıgül'ü yenerek genel başkanlık görevine devam etti. 19-20 Kasım'da toplanan 31. Olağan Kurultayda 1158 Oyun tamamını alarak tekrar genel başkanlığa seçildi. 2007 seçimlerinden önce CHP'nin de içinde bulunduğu sol ittifakı, 22 Temmuz 2007'de yapılan Genel Seçimleri'nde yüzde 20,8 oy aldı. Deniz Baykal 26 Nisan 2008'de yapılan CHP 32. Olağan Kurultayı'nda 1231 delegeden 1021'inin oyunu alarak tekrar genel başkan seçildi.

baykal-kilicdaroglu.20150826153239.jpg

10 Mayıs 2010 tarihinde, İnternet yoluyla gündeme gelen, kendisi ve Nesrin Baytok içinde bulunduğu iddia edilen gizli kamera görüntülerine meydan okumak için genel başkanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. 2011 ve 2015 genel seçimlerinde CHP'den Antalya milletvekili seçildi. 2015'inden sonra meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla 23 Haziran 2015 günü 25. Dönemin ilk gong'unu çalacaktır ve yeni TBMM Başkanı seçilesiye kadar Meclis Başkanlığına vekalet edecektir.

AİLE YAŞAMI

1963'te Olcay Baykal'la yaptığı evlilikten biri kız (Aslı Baykal), biri erkek (Ataç Baykal) iki çocuk ve üç torun sahibidir.