BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Baykal ABye yeter dedi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal AB uyum yasalarına şu sözlerle isyan etti:

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Genel Merkezindeki makamında bir grup gazeteciyle gündemdeki konulara ilişkin sohbet etti. Azınlık vakıflarıyla ilgili düzenlemeyi örnek gösteren Baykal, 20 yılı aşkın süreden beri AB ülkesi olan Yunanistan'dan talep edilmeyen konuların ''AB'ye uyum'' gerekçesiyle Türkiye'ye dayatılmasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi. ''Lütfen kimse AB adına AB'de olmayan uygulamaları Türkiye'ye dayatmaya kalkmasın'' diyen Baykal, bunun ciddi bir rahatsızlık yarattığını söyledi.

Türkiye'nin ''AB'ye uyum'' gerekçesiyle getirilen yasalar konusunda daha özenli ve seçici davranmasının zorunlu olduğunu ve kendilerinin bu özeni sergileyeceğini kaydeden Baykal, ''AB'nin uyum yasalarına gözü kapalı destek anlayışına artık 'yeter' diyoruz. Bu konularda sadece oy vermemekle yetinmeyeceğiz, halka anlatacağız. Bu iktidar da neyi getirdiğini çok iyi anlamalı. Onların da farkında olmadığını düşünüyorum'' dedi.

301. MADDE

TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesi tartışmalarının hatırlatılması üzerine Baykal, ''AB Yasası etiketiyle getirilen her yasanın AB Uyum Yasası olduğunu kabul etmeyecekleri'' görüşünü yineleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Mesela 301. madde... 301. madde Avrupa ülkelerinde var mı yok mu, bunu öğrenmek istiyorum. Ne istiyorsunuz bizden? 'Türkiye'de düşünce özgürlüğüne zarar veren yanlış, çarpık bir uygulama var onu düzeltmek istiyoruz' deniliyorsa bunu ayrıca görmek lazım.

AB'nin bizden kendi ülkelerindeki uygulamanın ötesinde bir talepte bulunmasını haklı bulmuyoruz. Bu, kendi ihtiyaçlarımızı dikkate alarak onlardan daha ileri yasalar yapmamız söz konusu olamaz demek değil. Elbette bu olabilir ama kimse bizden gelip de AB diye bir takım şeyler talep etmesin. Her yasa niçin gerekiyor bunu önümüze getirsinler bakarız. Türkiye'de söz konusu olan sadece yargılama değil.