BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Baydemire de kızardı

Meclis Komisyonu'nda kabul edilen 'kırmızı pasaport alacaklar' listesi Osman Baydemir'e de yaradı.

Abone ol

Meclis'ten büyükşehir belediye başkanlarına pasaport kıyağı geldi. Meclis İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen Pasaport Kanunu’nda Değişiklik Öngören Tasarı’nın yasalaşması halinde, terör örgütünün sesi Roj TV’nin kapatılmaması için Danimarka’ya mektup gönderen, İmralı’nın sözcülüğünü yapmakla eleştirilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de kırmızı pasaport sahibi olacak.

Düzenleme, tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında AKP İstanbul Milletvekili Recep Koral’ın önerge vermesiyle gündeme geldi. Koral’ın ‘büyükşehir belediye başkanlarına kırmızı pasaport verilmesi’ yönündeki teklifi kabul görürken, başkanların görev süreleri boyunca kırmızı pasaport taşımalarına imkan tanındı. Tasarı bu şekilde yasalaşırsa İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Bursa ve Adana gibi büyükşehirlerin belediye başkanlarıyla birlikte Baydemir de kırmızı pasaport alarak, yurt dışına daha rahat gidip gelebilecek.

Komisyonda milletvekili çocuklarına da jest yapıldı. TBMM üyeleri ve eşleri ile reşit olmayan veya 25 yaşının sonuna kadar öğrenimine devam eden çocukları kırmızı pasaport kullanabilecek. Eski kanunda, sadece kız çocuklarına kırmızı pasaport verilirken, herhangi bir yaş sınırılması da konulmamıştı. Tasarının ilk halinde de, vekil çocuklarına kırmızı pasaport verilmesi ile ilgili düzenleme yer almıyordu. Koral’ın önergesine göre kırmızı pasaport taşıyacak olanlar şöyle sıralandı:

Vekil çocuğuna jest

“Genelkurmay Başkanı, Anamuhalefet Partisi Başkanı, Anayasa Mahkemesi başkanı ve başkanvekili, Yargıtay 1. Başkanı, Danıştay Başkanı, bakanlar, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay II. Başkanı, orgeneral ve oramiraller, YÖK Başkanı, Sayıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı, MGK Genel Sekreteri, bakanlık müsteşarları, AB Genel Sekreteri, DPT Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, MİT Müsteşarı, Denizcilik Müsteşarı, Savunma Sanayi Müsteşarı, Dış Ticaret Müsteşarı, Gümrük Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı, TBMM Genel Sekreteri, Diyanet İşleri Başkanı, ‘büyükelçi’ unvanı taşıyan Başbakanlık başdanışmanları, valiler, Emniyet Genel Müdürü, TÜBİTAK ve TİKA Başkanları ile bunların eşleri ile reşit olmayan çocuklarına görev süresince kırmızı pasaport verilecek.”

Yeşil’de kapsam genişledi

Komisyonda verilen bir başka önergeyle, kırmızı pasaportun yanı sıra, yeşil pasaportta da kapsam genişledi. Buna göre, il genel meclisi başkanları, hakettiği halde emeklilik dışında ‘çekilme sebebiyle görevinden ayrılan memurlar’ Türk Eximbank Genel Müdürü ve sermaye piyasası mevzuatı uyarınca kurulan İMKB ve vadeli işlem borsası başkanlarına da yeşil pasaport verilecek. Ayrıca, bir önceki yıl faaliyetleri itibariyle en az 3 milyon ABD doları veya karşılığı döviz tutarı ihracat yapanlara, zorunlu hallerde bir yıl süreli ikinci bir umuma mahsus pasaport verilmesi kararlaştırıldı.

Yeşil pasaporta da vize gelebilir

Yeşil pasaportların cömertçe verildiği şikayetleri aldıklarını ifade eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Erozan, yeşil pasaportlara vize gelebileceğini ima etti.

İçişleri Bakanlığı temsilcisi ise yeşil pasaport hakkı olan 3 milyon kişi bulunduğunu ancak 970 bin kişinin yeşil pasaport taşıdığını söyledi. 2005 yılı itibariyle de gri pasaport taşıyanların sayısının 25 bin kişi olduğu belirtildi.