BIST 10.343
DOLAR 32,66
EURO 35,07
ALTIN 2.443,23
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bayburtluya ikinci zulüm!

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Bayburt'ta bugün konser verecek. Sokaktaki Bayburtlu ne diyor?

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yeniden Bayburt'ta. Konser sonrası bir Bayburtlu'nun "Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi" sözü üzerinden uzun yıllar geçti.

 BAYBURT'TAN SENFONİ MANZARALARI



Orkestra tarihe geçen o sözün söylendiği yerde bugün bir kez daha müzik ziyafeti verecek. Peki aradan geçen uzun yıllar rağmen halkın görüşünde bir değişiklik var mı?

Vali ve bebelediye başkanı şehrin tanıtımı açısından seviniyor hatta o sözün "Bayburt Bayburt olalı böyle güzellik görmedi" şeklinde değişeceği inancında. Ama sokaktaki vatandaş için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Anadolu Ajansı Bayburtlunun nabzını tuttu.

Görünen o ki senfonik müzige olan bakışta bir değişiklik yok. Onlar türkü ve sanat müziği istiyor.. Sizin anlayacağınız Bayburt'lu ikinci kez zulüm görecek.

Bayburt'ta bir restoranda müzisyen olarak çalışan Mustafa Gökdoğan, geçmiş yıllarda yaşanan olayı büyüklerinden dinlediğini anlattı.

VATANDAŞ TÜRKÜ DİNLER

Gökdoğan, ''Büyüklerimiz daha önce yapılan konserden memnun olmamışlar. Bu durumun Bayburt'un kırsal kesimde bulunmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Vatandaş buralarda daha çok türkü dinler. 'Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi' sözünü de sıkıldıkları için söylediklerini düşünüyorum'' dedi.

VATANDAŞA SENFONİ DİNLETİRSENİZ OLACAĞI BUDUR

Vatandaşın izlediği ve beğenmediği bir konserin ardından 'Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi' sözüyle rahatsızlığını dile getirdiğini belirten lokanta işletmecisi Hükmü Mintaş, '' Sanat veya halk müziği dinlemek isteyen vatandaşa senfoni dinletirseniz olacağı budur. Ben de izlesem hoşuma gitmez. İzleyene ve sevene de saygımız sonsuz. Ben bir konsere gitsem Mustafa Sağyaşar, Zeki Müren, Muazzez Abacı gibi sanatçıları ya da eserlerini dinlemek istedim'' diye konuştu.

HERHALDE OKUMUŞ İNSANLAR SEVEREK DİNLİYORLARDIR'

Kentte etkili olan rüzgar dolayısıyla uçmak üzere olan evinin çatısındaki sacı takmaya çalışan 46 yaşındaki Süheyla Demir ise kentte konser verileceğini bilmediğini, böyle bir şeyin dikkatini hiç çekmediğini söyledi.

Televizyon izlemeye vakti olmadığını, daha çok radyoda müzik dinleyebildiğini anlatan Demir, şunları söyledi:

NE ÇALAR BİLMEM ANLAMAM

''Senfoni orkestrası ne çalar bilemem, anlamam. Mutlaka onları da seven, dinlemek isteye vardır. Herhalde okumuş insanlar severek dinliyorlardır, biz okumadık bilmiyoruz. Bu konuda ne söylemem gerektiğini çok da bilemiyorum. Başkaları konser verileceğini belki biliyorlardır, ancak ben pek bu tür şeylerle ilgilenmiyorum. Benim tek dileğim var dünyada savaş olmasın, hep barış olsun. Ben onu isterim.''

KONSERDEKİ MÜZİKTEN ANLAMIYORUM

Ev hanımı Reyhane Köse, geçmiş yıllarda yaşanan ve sürekli anlatılan ''Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi'' sözünün bu konserde yaşanacağını tahmin etmediğini, çünkü artık insanların geçmişten daha bilinçli ve kültürlü olduklarını belirtti. Kendisinin konsere gitmeyeceğini, çünkü bir şey anlayacağını sanmadığını ifade eden Köse, ancak gençlerin konsere gitmelerini istediğini vurguladı.