BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Batmana intihar uzmanı

BM,Batman'da 'kadınlar intihara mı zorlanıyor?' sorusuna yanıt arayacak.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, bu yıl içinde hızlı bir artış gösteren kadın intiharlarını incelemek üzere Batman'a temsilci gönderiyor.
BM, 'kadınlar intihara mı zorlanıyor?' sorusuna yanıt arayacak.

end_story Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü, Türkiye'nin Batman ilinde intihar eden kadın sayısındaki artışı incelemek üzere yapacağı geziye bugün başlıyor.

Batman'da son beş ayda meydana gelen intiharların sayısı, geçen yılın toplamını aşıyor.

Birleşmiş Milletler yetkilisi Yakın Ertürk, on günlük gezisinde, bu durumun ardında yeni Türk Ceza Yasası'nda namus cinayetlerine getirilen ağır cezaların etkisini araştıracak.

Batman'da yılbaşından bu yana tam 36 genç kız ya da kadın, kendi hayatına son verdi. Bu, geçen yıl meydana gelen intiharların toplamından daha fazla.

Birleşmiş Milletler yetkilisi Yakın Ertürk, Batman ve üç ilde daha incelemelerde bulunacak; insan hakları grupları, yetkililer ve ailelerle görüşerek bu kadınları intihara iten nedenleri ve intiharların önlenebilmesi için, ne yapılması gerektiğini inceleyecek.

Türk Ceza Yasası'nda yapılan yeni değişiklikler, sıklıkla aile meclisi kararıyla alınan ve ailenin erkek üyelerinden biri tarafından işlenen namus cinayetine eskisine nazaran daha ağır cezalar getiriyor.

Kadın hakları grupları da bu durum karşısında kadınların açıklanamayan intiharlarında artış gözlendiği görüşünde.

Bazıları, genç kız ya da kadınların, ailenin namusunu kurtarmak amacıyla kendi yaşamına son vermeye zorlandığını, örneğin bir ip ya da silahla odaya kilitlendiğini savunuyor.

Kaynak:BBC