Batman'da 2 hafta içinde 5 kişi intihar etti ve 3 kişi intihar girişiminde bulundu.
Abone olValilik konferans salonunda Vali Haluk İmga ve Yardımcısı Şaban Acar başkanlığında yapılan toplantıya, Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Baro Başkanı Zekeriya Aydın, Milli Eğitim, Sağlık ve Sosyal Hizmetler il müdürleri, psikologlar, askeri yetkililer, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Belediye Kadın Dayanışma merkezleri yetkilileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Haluk İmga, son günlerde artış gösteren intihar olaylarıyla ilgili toplantı yaptıklarını, herkesin intihar vakalarıyla ilgili görüşlerini açıkça belirtmesini istedi.
Toplantıda söz alan Vali Yardımcısı Şaban Acar, 1999- 2000 yıllarında Batman'da vuku bulan intiharların Türkiye ortalamasının iki katına yaklaşması nedeniyle konunun ulusal ve uluslararası medyada yankı bulduğunu hatırlatarak, bunun üzerine valilik, baro, müftülük, üniversiteler ve başbakanlık kadın araştırma kurumunun yaptıkları incelemelerle intiharların nedeninin detaylı bir şekilde araştırıldığını söyledi. Vali Yardımcısı Acar, Türkiye'de ortalama intihar olaylarının yıllık 100 binde 3.5 oranında seyrettiğini belirterek, "Dünyada ve Türkiye'de görülen genel rakam, erkeklerin intihara kalkışması ve intiharların neticelenmesinde erkeklerin oranı kadınların oranının 3 katı, ancak Batman'da bunun tam tersi yaşanıyor. Batman'da intihar eden kadınların oranı, erkeklerin oranının 3 katı. İntihar eden kadınların yüzde 52'si genç ve bekar kızlardan oluşuyor. İntihar edenlerin yüzde 10'u imam nikahlı, yüzde 12'si resmi nikahlı bayanlar. Diğerleri de var. İntihar yaşı ise, ağırlıklı olarak 14-25 arasında" diye konuştu. Vali Yardımcısı Şaban Acar, son 5 yılda polis bölgesinde meydana gelen intihar vakalarını ise şöyle açıkladı:
"2000 yılında 3 erkek, 13 bayan intihar etti. 2001 yılında 5 erkek ve 5 bayan intihar etti. 21 erkek ve 47 bayan intihara teşebbüs etti. 2002 yılında ise 2 erkek 4 bayan intihar etti. 18 erkek ve 56 bayan intihar teşebbüsünde bulundu. 2003 yılında 5 erkek ve 6 bayan intihar etti. 33 erkek ve 64 bayan intihar girişiminde bulundu. 2004 yılında 5 erkek ve 1 bayan, 2005 yılında 1 erkek ve 3 bayan intihar etti. 2006 yılının ilk ayında ise 1 erkek ve 4 bayan intihar etti, 3 bayan intihar teşebbüsünde bulundu."
Belediye Selis Kadın Dayanışma Merkezi yetkilisi Tuba Aslan, 60 kadın üzerinde yapılan bir araştırmadan örnek verdi. Aslan, Batman'da meydana gelen intihar olayları nedenleri arasında psikolojik durum, aile içi iletişim sorunları, göç ve adaptasyon, ekonomik sorunlar, toplumsal baskı, medyada yer alan haberlerin önemli rol aldığını kaydetti.
"KADINLAR İLAÇLA İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNUYOR"
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürüten Aile Danışma Merkezi yetkilisi İrfan Aktaş ise, kadınların intihar girişiminde genelde ilaç, erkeklerin ise ateşli silahlar ve askı kullandıklarını kaydetti. Aktaş, intihar girişiminde bulunan erkeklerin yüzde 21'inin, kızların ise yüzde 49'unun 20 yaşından küçük olduğunu, intihara teşebbüs eden bayanların yüzde 60'ının bekar kızlardan, yüzde 40'ının ise evli kadınlardan oluştuğunu dile getirdi. Yaptıkları araştırmalar neticesinde intihar olaylarının yüzde 54 oranında ekonomik sebeplerden kaynaklandığını belirten Aktaş, kronik hastalıklar, okuldaki başarısızlıklar, göç gibi olguların intiharda etkin rol oynadığını söyledi ve Batman'da okuldaki başarısızlıktan dolayı 8 yaşında intihar eden çocuğun bulunduğuna dikkat çekti.
Toplantıda söz alan Binbaşı Nejdet Buz ise, 5 yıllık süre zarfında jandarma bölgesinde 97 intihar ve intihar girişiminin meydana geldiğini, bunun 44'ünün erkek, 53'ünün ise bayan olduğunu vurguladı. Binbaşı Buz, 1999-2000 yıllarındaki kırsal kesimde yaşanan intihar vakası oranının yüzde 75 civarında kadınlardan oluştuğunu dile getirdi. İntiharın reklama dayalı bir iş olduğunu savunan Buz, "Bakıyorsunuz adama; haleti ruhiyesi çok iyi, toplumla iletişimi iyi, ama intihar ediyor. İntihara meyli yokken, namazında niyazında iken, beklenmedik bir şekilde intihar ediyor. Biz işin reklamını çabuk yapıyoruz. İnsanların aklına böyle bir çıkış yolu var diye lanse ediyoruz" şeklinde konuştu.
Baro Başkanı Zekeriya Aydın ise, Batman'ın asla intiharları reklam amaçlı kullanmadığını savunarak, "Böyle bir metodu Batman kendi doğal yaşam evreninde yaşamamıştı. Şimdi bir dönem geliyor ve pat diye böyle bir şey ortaya çıkıyor. İşte kent intiharlarını diğer yerlerden ayıran bence en önemli hareket noktası da şimdi de bu olmalıdır" dedi.
Toplantıda, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve gazeteciler de intiharlarla ilgili görüşlerini açıkladı.
Öte yandan, Batman'da, son 2 haftalık dönemde Bahçelievler Mahallesi'nde ikamet eden M.B. (19), merkeze bağlı Karayün Köyü'nde ikamet eden B.S. (14) ve Beşevler Mahallesi'nde oturan H.A. (19) tabancayla, Petrol Ofisi İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi N.Ş. (14) ve Beşiri İlçesi'nde ikamet eden Y.O. (19) isimli bayanlar da iple kendilerini tavana asarak intihar etti. Son 1 haftada ise 3 bayan intihar girişiminde bulundu.