BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

'Batının Suriye'ye müdahale şansı yok'

Suriye'ye turist olarak girmeyi başaran Times muhabiri Martin Fletcher'a göre, batının ülkeye müdahale şansı yok ancak henüz her şeyin bittiğini söylemek için erken.

Abone ol

Yabancı basına yasak getiren Suriye'ye turist olarak girmeyi başaran Times muhabiri Martin Fletcher, batının ülkeye müdahale şansı olmadığını düşünüyor.

Fletcher analizinde, ülkedeki başkaldırı hareketinin 40 yıllık Esad rejimine en büyük tehdidi oluşturduğunu kabul etmekle birlikte, yakın gelecekte başarı kazanmasının zor olduğunu vurguluyor.

Fletcher, nedenlerini ise 5 maddede sıralıyor.

"Birincisi Beşar Esad, eski Mısır devlet başkanı Mübarek ya da Libya lideri Kaddafi'ye kıyasla daha popüler. Suriyeliler etkisiz ve yolsuzluğa bulaşmış olan hükümetten genelde nefret ediyor. Ancak Cumhurbaşkanı, halkını düşünen bir lider portresi çizmeyi başarmış. Sünni tüccar sınıfından büyük destek görmesinin yanı sıra, gitmesi durumunda Irak'takine benzer bir mezhep çatışması çıkmasından korkan Hristiyan ve Alevi azınlığın da desteğine sahip."

"İkincisi, Suriye rejimi kayda değer bir birlik görüntüsü sergiliyor. Gerçi birkaç askerin saf değiştirdiği yönünde doğrulanmayan haberler var. Dera'da da Baas Partisi'nin 300 alt düzey yetkilisi istifa etmişti. Oysa Libya'da ordunun yarısı, bazı bakanlar ve çok sayıda büyükelçi muhalefet saflarına katılmıştı."

Müdahale şansı yok ancak her şey bitmedi

"Üçüncüsü, muhalefet coğrafi ve demografik açıdan yalıtılmış durumda. Protestolara sahne olan kentler birbirinden çok uzak ve aralarında koordinasyon yok. Başkent Şam ve ikinci büyük kent Halep nüfusun yarısını oluşturuyor, ama bu iki kentin sakinleri genel olarak rejime sadık kalmayı tercih etti. Ayrıca muhalefet yoksul Sünnilerden oluşurken eğitimli orta sınıfların yanı sıra Hristiyan, Kürt ve Alevi azınlıklar isyana katılmamayı seçti. Oysa Mısır'ın Tahrir Meydanı'nda tüm toplum kesimleri temsil ediliyordu."

"Dördüncüsü, ateş açmaya, hapse atmaya ve işkence etmeye hazır bir rejime karşı çıkmaya cesaret edebilen Suriyeli sayısı çok az. Ayrıca Esad rejimi giderse olacaklardan da korkuyorlar. Rejim bu durumda Suriye'nin Lübnan ve Irak'a benzeyeceği savını başarıyla kullanmış."

"Sonuncusu, Batı'nın müdahale şansı yok. Çünkü ülkeyi çıkamayacakları bir bataklık olarak görüyorlar."

Times muhabiri Martin Fletcher Suriye gözlemlerini bu satırlarla aktardıktan sonra herşeyin bitmediğini de ekliyor.

Fletcher, uluslararası arenada protestolara sert müdahalesi nedeniyle düştüğü durumun, uzun vadede Suriye ekonomisini olumsuz etkileyeceğini, bu noktada orta sınıfların Esad'a desteği çekebileceğini ve protesto hareketinin genişleyebileceğini belirtiyor.