Kocaeli'de yaklaşık 300 kişi, 1999 yılında Yurt Bank off-shorea yatırdıkları paraları geri almak için başlattıkları hukuk savaşını kazandı.
Abone olOff-shore mağdurları bilirkişi hesaplamasıyla yatırdıkları paraların yaklaşık 6 katını almaya hak kazandı.
Yargıtay'ın Bursalı işadamı Mücdat Mançu'nun Yurt Off-Shore yatırdığı 205 bin liranın 1.2 milyon lira olarak geri ödenmesine hükmetmesi Kocaeli'de paralarını off-shore hizmetine yatıran vatandaşlar için emsal teşkil ediyor.
1999-2003 yılları arasında gerçekleşen bankacılık operasyonları sırasında toplam 21 off-shore bankasının yönetimi kamuya geçmesinin ardından Kocaeli'de paralarını bilmeden off- shore hizmetine yatıran yaklaşık 300 kişi başlattıkları hukuk savaşını kazandı.
Off - shore mağdurlarının açtığı dava, 2004 yılında Kocaeli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mağdurların Yargıtay'a başvurmasının ardından 2008 yılında dava yargıtay tarafından onandı ve bilirkişinin paraların faizini hesapladıktan sonra off- shorezedelere ödenmesini hükmetti. Ancak paraların off- shore hesabından değil de mevduat hesabından görülmesine karar verildi.
PARALARINI ALMAK İÇİN YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORLAR
O dönem tüm birikimlerini bilmeden off-shore'a yatırdıklarını belirten mağdurlar mahkemeden lehlerine sonuç çıkmasına rağmen paralarını alacak bir muhatap bulamıyor. Yurdanur Turan, 8 bin 500 TL, İclal Uzar 5 bin TL, Hülya Vural 15 bin TL, Neriman Öztan 8 bin TL olarak 1999 yılında yatırdıkları paraların bilirkişi raporuna göre yasal faizlerle birlikte 6 katını almayı bekliyor. Bursa'da da açılan davanın kendileri için örnek olduğunu söyleyen mağdur vatandaşlar, paralarını alabilmek için yetkililerden yardım bekliyor.
12 yıl önce tüm birikimlerine off-shore adı altında Yurt Bank'a yatıran Hülya Vural, "Yargıtay bizi haklı buldu. Çünkü off- shore diye bir şey yok. Bize yapılan bankacıların kurduğu bir tuzak. Bizim yatırdığımız paralar hiçbir zaman bankalara gitmemiş. Bunca yıllık zararımızın aynen Bursa'da olduğu gibi tazmin edilmesini istiyoruz" dedi.