BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,53
ALTIN 3.023,96
HABER /  DÜNYA

Batı Türkiyede kimin yanında?

Dünya medyası bizi izliyor. İki önemli gazetede iki yorum çıktı. Türkiye için 3 senaryo yazıldı. Batı kimi destekliyor, laiklik tehlikede mi?

Abone ol Türkiye'deki karmaşık tablo İngiliz medyasından iki önemli gazeteye yansıdı. Guardian ve Independent Türkiye'yi mercek altına aldı.

Guardian, AK Parti için "Laik devlete tehdit mi, moderleştirici güç mü?" sorusuna yanıt arıyor. Bunun için de muhabiri Robert Tait'i Kayseri'ye göndermiş...

Muhabirin izlenimleri AK Parti'nin dini baskı yaptığı yönünde. Buna kanıt olarak da ramazanda iş yerlerinin öğle yemeği vermemesini gösteriyor. Guardian muhabirine göre kentteki Aleviler de dincilerden baskı gördüklerini savunuyor.

TÜRKİYE DİNCİ ÜLKE Mİ OLUYOR?

Independent gazetesi de "Türkiye'de gerilim niçin tırmanıyor. Türkiye İslamcı bir ülkeye mi dönüşüyor?" sorusuna yanıt arıyor.

Independent, türban girişimine dikkat çekiyor ve "AK Parti'nin bazı hakları diğerlerinden daha önemli gördüğünü yazıyor. " Haberde dikkat çeken bir bölüm de şöyle;

"Laikler, AKP'nin devlet kadrolarını kendi yandaşlarıyla doldurmasından yakınıyor. Bunda haklılar. Laik çizgideki gazeteler televizyonda alkolü yasaklama, barların kent dışına çıkarılması, toplumda muhafazakar anlayışın hakim kılınması çabalarıyla ilgili haberlerle dolu."

'Batı kimin yanında?'

Independent'de yer alan can alıcı sorulardan biri de bu... Gazeteye göre, Türkiye'deki gerilimde Batı AK Parti'nin yanında yer alma eğiliminde... Hatta batının bu konuda bazen daha ileri gittiğini yazıyor.
ÜÇ SENARYO VAR

Gazetede yer alan dikkat çekici bir analiz ise Türkiye'deki krizin nasıl sonuçlanacağına dair. Üç senaryo yazıyor gazete... Haber şöyle sürüyor;

"Uzmanlara göre, kriz üç şekilde sonuçlanabilir. En zayıf ihtimal, Türkiye'de tam bir otoriter rejime dönülmesi. Çok daha olası bir sonuç ise AKP ile devlet arasında her an bozulabilecek bir ateşkesin imzalanarak yakın gelecek için reform umutlarının sona ermesi. "

Independent gazetesi son olarak "Laiklik tehlikede mi?" sorusuna ise hem "evet", hem "hayır" yanıtını veriyor... Sonra da evet ve hayırın nedenlerini şöyle yazıyor;

"Evet. Türkiye'de laikliğin kökleri zayıf.... Erdoğan laikliğin ne demek olduğunu anlamamış görünüyor ve sürekli laikliğin bireyler için değil devletler için olduğunu söylüyor. Laik Türkiye, hep okullar ve diyanet aracılığıyla vatandaşlarına Sünni İslamı dayattı.

"Hayır. Türkiye'de laiklik tehdit altında değil. Çünkü Türklerin sadece yüzde 10'u şeriat yasalarını destekliyor ve bu kişilerin oranı azalıyor.
Türklerin çoğu AKP'yi refah sözü verdiği için destekledi. Sözünü tutamazsa halk AKP'yi iktidardan uzaklaştıracak. Ticaretin gelişmesiyle Türkiye'nin muhafazakar odakları Batı'ya hiç olmadığı kadar yaklaştı."