Irak'ta IŞID'ın ilerlemesi ardından, Batı başkentlerinde bugünkü duruma 2003'teki ABD-İngiltere işgalinin yol açıp açmadığı üzerine tartışılıyor.
Abone olIrak'ta IŞID'ın ilerlemesi ardından, Batı başkentlerinde bugünkü duruma 2003'teki ABD-İngiltere işgalinin yol açıp açmadığı üzerine tartışılıyor.
Bazı kesimler Batı ülkelerinin 'bir şekilde' harekete geçmek zorunda olduğuna vurgu yapıyor.
İngiliz gazetesi Guardian'ın tartışma sayfası, iki karşıt görüşe yer veriyor.
Irak işgalinin mimarlarından İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in danışmanı John McTernan şöyle diyor: "Irak'ın bize böyle ihtiyaç duyduğu bir anda İngiltere'nin kenarda durma şansı yok. Demokrasilerini yarattığımız bu kişilere karşı sorumluluğumuz var."
Irak'ta Saddam Hüseyin döneminde El Kaide'nin barınamadığını söyleyenlere karşılık olarak McTernan, şu karşılığı veriyor: "Diyebilirsiniz ki 'Saddam Kürtlere soykırım uygulayan bir faşist olabilirdi ama en azından İran'ı ve cihatçıları uzak tutuyordu'. Böylesi tam dürüstlük erdemi olurdu."
İngiltere'nin er ya da geç harekete geçmek zorunda kalacağını öne süren McTernan, eski İngiltere Başbakanı Margaret Tatcher'ın, "Yoksa niye silahlı kuvvetlerimiz var ki?" sorusunu hatırlatıyor.
Guardian yazarlarından ve İngiltere'deki Irak'ta Savaşa Hayır Koalisyonu üyelerinden Owen Jones ise yüz binlerce ölüme yol açan "felaket" diye nitelendirdiği askeri müdahalenin tekrarlanmaması gerektiğini savunuyor.
Jones IŞİD'in Suriyeli isyancılara Batının ve Orta Doğu'daki Batı müttefiği diktatörlüklerin desteğiyle büyüdüğüne işaret ediyor.