BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,68
ALTIN 2.963,27
HABER /  GÜNCEL

Batı basını, iki yüzlülük yapıyor

Türkiye'de yaşanan en ufak bir dayak olayını, abartan batı medyası, kendi ülkelerinde meydana gelen coplama olaylarını bazen görmemezlikten gelebiliyor.

Abone ol

Kadınlar Günü’ndeki polis dayağı nedeniyle tüm Avrupa’yı Türkiye’ye karşı ayağa kaldıran Batı medyası, Paris’te polisin liseli gençlere tekme tokat ve copla saldırmasını görmezlikten geldi.

İstanbul’da kadınlar günü gösterisinde polisin uyguladığı şiddet tüm Avrupa’yı ayağa kaldırmıştı. AB, Türkiye için tutum belgesini açıklarken bu şiddete ilk sırada yer verdi. Ama aynı Avrupa Paris’te gösteri yapan gençlere tekme, yumruk ve copla saldıran Fransız polisini görmezden geldi.

AVRUPA Birliği’nin (AB) medyasından sivil kişi ve kuruluşlarına kadar, Türkiye’ye uyguladığı çifte standart, polis şiddeti konusunda da açıkça ortaya çıktı. Türk polisinin kadınlar günü gösterisinde uyguladığı şiddet tüm Avrupa medyasında olduğu gibi Fransa’da da günlerce birinci haber olarak yerini korurken, Fransa’daki benzer bir olay medya tarafından kısa haberlerle geçiştirildi. Siyasiler ve sivil toplum örgütleri tarafından da görmezden gelindi. Lisesi Fransız gençlerin tekme, tokat, yumruk ve cop darbeleriyle kan revan içinde kalması basında çok az yer buldu.

BEART NE YAPACAK

Hiçbir insan hakları savunucusu çıkıp da Fransa’yı eleştirip, protesto etmedi. Oysa 6 Mart günü Beyazıt Meydanı’nda yaşanan polis dayağının ardından Fransız aktris Emmanuelle Beart, onur konuğu olarak davetli olduğu İstanbul Film Festivali’ni boykot etmişti. Kadına polis dayağını protesto için Türkiye’ye gelmeyen Beart’ın kendi ülkesindeki polis şiddeti karşısında nasıl bir adım atacağı, Fransa’yı terk edip etmeyeceği şimdi merakla bekleniyor!

AB NE YAPACAK?

Türkiye’deki olaylara aynı gün tepki veren AB’nin, geçen pazartesi yayımlanan Choc’taki kapak haberine henüz ses çıkartmadığı da dikkatlerden kaçmadı. Oysa önceki gün Lüksemburg’ta yapılan Ortaklık Konseyi toplantısında AB tarafı Türkiye’ye ilişkin tutum belgesini açıklarken, Türkiye’deki polis şiddetine listenin ilk sıralarında yer verdi ve Ankara’dan önlem talebinde bulundu. 6 Mart’taki olay Türk medyasında eleştiri konusu olurken, polisler hakkında da idari soruşturma açılmıştı. Şimdi AB’nin Fransa’ya karşı tutum da merakla bekleniyor! Türkiye’den polis şiddetini önlemesini isteyen AB, Fransa’dan da aynı talepte bulunacak mı?

Fransız polisi, liseli gençleri ezdi geçti

HÜKÜMETİN çıkardığı Eğitim Reformu kanununa tepki gösteren öğrenciler Fransa’nın çeşitli kentlerinde belli aralıklarla gösteriler yapmaya devam ediyor. Kanun meclisten geçip kabul edildiği halde genç öğrenciler ile hükümet arasında bir sağırlar diyaloğu yaşanıyor. Zaman zaman yapılan gösterilerde de olaylar çıkıyor. 13 Nisan’da Paris’in göbeğindeki Avenue Montaigne’de gösteri yapan liseli gençleri polis engellemek isterken olaylar patladı. Kalkanlı polisler olayları yatıştırmak için liseli genç kız ve erkeklere acımasızca tekme, tokat, yumruk ve coplarla saldırdı. Polis gençlerin çoğunu kan revan içinde bıraktı, ayaklar altına aldı, yerlerde sürükledi, erkek kız demeden ezdi geçti.

Choc şok geçirtti

FRANSIZ medyasının görmezden geldiği şiddet fotoğrafları, sıradışı haberler vererek adını duyuran ‘Choc’ dergisi tarafından aradan iki hafta geçtikten sonra geçen pazartesi yayımladı. Fransız polisinin şiddetine 6 sayfa ayırarak kapak yapan dergi, Fransız halkını şoke etti. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ise görevi suiistimal eden ve yasalara uymayarak şiddet uygulayan polislere yeterli ceza verilmediğini içeren bir rapor yayınladı. Bu arada polis sendikası gençlerin polisi tahrik ettiğini ileri sürdü.

HABER: Muammer ELVEREN

KAYNAK: www.hurriyetim.com.tr