BIST 9.640
DOLAR 34,65
EURO 36,72
ALTIN 2.935,92
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Batarya derdi bitmek üzere

Cep telefonu, kişisel müzikçalar gibi cihazların kullanıcıların pil problemine çözüm bulabilecekleri günler yakın.

Abone ol

Lityum-iyon, Nikel-Kadmiyum ve benzeri kuru pillerin ömrünü katlayan yakıt pilleri gündelik yaşama girmek için sıralarını bekliyor.

Yanıcı sıvılar ya da benzin gibi yakıtlardan elde edilen kimyasal yanma sayesinde elektrik enerjisini üreten ve bunu elektronik cihazların güç ihtiyacını karşılamak için geliştirilen yakıt pilleri (Fuel-Cell ya da Yakıt Hücresi olarak da biliniyor), ortalama güç tüketen bir dizüstü bilgisayarı iki “dolum” arasında günler boyunca çalışır vaziyette tutabilecek potansiyele sahip.

Yıllardır üzerinde çalışılan yakıt pilleri, günümüzde en yoğun olarak melez otomobil endüstrisinde ikincil güç kaynağı olarak kullanılsa da, firmalar bu teknolojiyi taşınabilir ve ucuz bir hale getirmek için çalışıyor. Önümüzdeki iki yıl içinde kitle tüketimine sunulması beklenen teknolojinin son kullanıcıya ulaşmasındaki engeller yüksek sıcaklık ve daha uzun ömür olarak sıralanıyor.

Yakıt pilleri, her ne kadar Lityum İyon pillerden çok daha uzun süre gücünü korusa da, tükendiği zaman tekrar çalışması için içindeki yakıtın tekrar doldurulması gerektiğinden şimdilik son kullanıcı için kullanışlı görünmüyor. Ancak küçük yakıt pillerinin dolum yapılabileceği yakıt istasyonları kurulduğu, ya da yakıt olarak her yerde bulunabilecek ve kolaylıkla uygulanabilecek maddeler kullanıldığı zaman hayatın vazgeçilmez bir parçası olacağı öngörülüyor.

Ortalama bir yakıt pili, bir yemek kaşığı dolusu yakıt ile aynı ebatlarda bulunan bir pilin 20 katına kadar uzun süre enerji sağlayabiliyor. 100 ile 150 dolar arası bir fiyatla son kullanıcıya ulaşması beklenen ürünlerin “tekrar doldurma kartuşunun” 1 ya da 3 dolar fiyatla satılması öngörülüyor.

ÜRETİM NE KADAR UZAK
Geçtiğimiz yıllarda “Consumer Electronics Show” (Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı) bünyesinde yakıt pili prototiplerini gösteren Toshiba ise teknolojiyi halen geliştirmeye devam ettiğini belirtiyor, ancak firmanın ürünlerin ticari hale gelmesi konusunda belirlediği kesin bir tarih yok. Firma birkaç yıldır “geleceğin teknolojisi” olarak adlandırılan yakıt pilleri için 12-15 ay gibi bir süreye ihtiyaç olduğu belirtiliyor.