İtalya'nın güneyinde Lampedusa adası açıklarında batan göçmen gemisinde ölü ve kayıp sayısının 300 dolayıdan olduğu doğrulandı. Çoğu Somali ya da Eritre vatandaşı olan göçmenlerin gemisi karaya 1 km kalmışken battı. İtalya, ulusal yas ilan etti.
Abone olİtalya, yaklaşık 500 Afrikalı göçmenin çoğunun sahilleri açıklarında batan gemide boğularak ölmesi ardından ulusal yas ilan etti.
Lampedusa adası açıklarında batan gemiden en az 103 kişinin cesedine ulaşıldı, fakat yetkililer ölü ve kayıp sayısının toplam 300 civarında olduğunu doğruladı.
Sahilden bir kilometrenin altında bir mesafede batan geminin içinde kalmış çok sayıda kişinin cesedine halen ulaşılmaya çalışılıyor.
20 metre uzunluğundaki gemiden 150'yi aşkın göçmen sağ olarak kurtuldu.
Birleşmiş Milletler çoğunluğunun Somali ve Eritreli olduğunu söylüyor.
Tunuslu kaptan tutuklu
İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Lampedusa'yı ziyareti sırasında basına yaptığı açıklamada, geminin 35 yaşındaki Tunuslu kaptanının tutuklandığını söyledi.
Bakan, Tunuslu kaptanın geçen Nisan ayında İtalya'dan sınırdışı edilmiş olduğunu kaydetti.
Angelino Alfano, ''Bu bir İtalyan tradedisi değil, Avrupa'nın trajedisidir. Lampedusa adasını İtalya'nın değil, Avrupa'nın sınırı olarak düşünmek gerekir.'' diye konuştu.
Cuma günü İtalya çapında bütün okullarda bir dakikalık saygı duruşu yapılacak.
İçişleri Bakanı Alfano, Libya'nın Misrata limanından kalkan geminin Perşembe sabahı Lampedusa'ya yaklaşırken motorunun durduğunun ve su almaya başladığının öğrenildiğini kaydetti.
Yakılan ateş yayıldı
Anlaşıldığı kadarıyla göçmenlerden bazıları yardım için çevreden geçen gemilerin dikkatini ateş yakarak çekmeye çalıştı. Ancak yakılan ateşin kısa sürede geminin geri kalanına yayıldığı düşünülüyor.
Bakan Alfano, ateşten korunmak için herkesin güvertenin bir tarafına akın etmesinden dolayı geminin alabora olduğunu söyledi.
Ölenler arasında en az üç çocuk ve iki hamile kadının bulunduğu açıklandı.
Birleşmiş Milletler, bu yılın başından Eylül sonuna dek İtalya'ya deniz yoluyla gelen göçmen sayısının 30 bini geçtiğini söylüyor.
Gelenlerin büyük çoğunluğu ülkelerindeki çatışmadan kaçan Suriye, Eritre ve Somali vatandaşları.