BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,73
ALTIN 2.993,80
HABER /  GÜNCEL

Başsavcı Engin'in emri 'hükümsüz'

Aykut Cengiz Engin'in, "arama ve gözaltı kararları onayım yoksa gerçekleşmeyecek" ifadesini hukukçular değerlendirdi;

Abone ol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in, Emniyet ve Merkez Komutanlığı’na bir yazı göndererek “Savcılarca gönderilen arama ve gözaltı kararları onayım yoksa gerçekleşmeyecek” ifadesi için hukukçular, “Soruşturmaya müdahale” dedi.  

KOORDİNASYON OLUR İZİN OLMAZ

REŞAT PETEK (E. Başsavcı): Savcılar arama ve el koyma işlemlerini hakim kararı ile yapmaktadır. Bunu Başsavcı Vekili’nin denetimine tabi tutmak, soruşturmayı etkisiz hale getirmektir.

ALİ RIZA DİZDAR (Levent Ersöz ve Balyoz tutuklusu E. Albay Bülent Tunçay’ın Avukatı): Soruşturma izni alan savcının, bir kez daha başsavcıdan ilgili işlemlerde izin alma zorunluluğu yasal olarak yok.

AHMET GÜNDEL (Yargıtay E. Savcısı): Özel yetkili savcıların, arama ve soruşturma kararı aldıklarında başsavcıya sorma zorunluluğu yok. Belki birlikte çalıştıkları için sorma durumları gerçekleşebilir.

METE GÖKTÜRK (E. DGM Savcısı):  Savcılık bütün olarak değerlendirilir; savcılığı savcılar birlikte temsil ederler. Dolayısıyla, başsavcı onlar üzerinde yanlış yapılmasın diye vardır.

YÜRÜRLÜĞÜ ENGELEMEZ

DOÇ. DR. YILMAZ YAZICIOĞLU: Başsavcının bu emri, yok hükmünde. Yok hükmünde bir talimatı, iş bölümündeki yetkisini kullanamıyor olduğu için vermiş olabilir. Yok hükmündeki bir talimat, daha önceki imzalı kararların yürürlüğe konulmasını engellemez.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

• Başsavcı Engin bu kararı hangi yasaya dayanarak aldı?

• Başsavcı veya vekilinin ‘olur’u olmadan bir savcı mahkemeye gidip ‘arama, gazaltına alma’ işlemi için karar çıkartamayacak mı?

• ‘Olur’ almadan mahkemeye giden savcıya mahkeme “git başsavcı veya vekilinden ‘olur’ al gel” mi diyecek?

• ‘Olur almadan mahkemeye giden savcı ‘arama-gözaltı’ kararı alıp bunu Emniyet ve Merkez Komutanlığı’na bildirirse, Emniyet ve Merkez Komutanlığı ‘bu kararı uygulamam’ diyebilecek mi?

• ‘Olur’ almadan mahkemeye giden bir savcı arama-gözaltı’ kararı alirsa bu savcı hakkında hangi kanun hükmünce nasıl bir işlem yapılacak?

• 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun’un “Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri” kenar başlıklı 161. maddesindeki “Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya emrindeki adlî kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir” hükmü ne olacak?

• Yine aynı kanundaki “Adlî kolluk görevlileri, emrinde çalıştıkları Cumhuriyet savcısının adliyeye ilişkin bütün emirlerini gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür” maddesi ne olacak?