BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,69
ALTIN 2.955,35
HABER /  GÜNCEL

Başpolis olmak için artık daha zor

Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memuru olmak isteyenler dikkat.

Abone ol

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memuru Rütbelerine Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EN AZ 10 YIL GÖREV YAPMA ZORUNLULUĞU

Buna göre, başpolis ve kıdemli başpolislik rütbesine yükselme başvurusunda, ''Son üç performans değerlendirme puanı ortalaması iyi derecede olma'' şartı aranacak.

En az 10 yıl ve üzeri görev yapmış veya 35 yaşından gün almış polis memurlarından, başpolis memurluğu için başvuran adaylardan yazılı sınava çağrılacakların sayısı, polis memurlarının toplam sayısının yüzde 15'ini geçemeyecek. Yazılı sınava çağrılacakların oranı, Emniyet Genel Müdürlüğünce güvenliğe etki eden faktörler göz önüne alınarak, birimlerde güvenlik zafiyeti oluşmayacağının değerlendirilmesi durumunda artırılabilecek.

SİCİL NUMARASI DEVREYE GİRECEK

Başvuru yapan aday sayısının bu oranı geçmesi durumunda, meslek kıdemi puanının yüzde 30'u, eğitim düzeyi puanının yüzde 30'u ve son üç performans değerlendirme puanı ortalamasının beş katı toplanarak oluşturulacak puandan, son 5 yılda aldığı her bir disiplin cezası için tespit edilen puanın düşürülmesi esas alınarak sıralacak.

Puanların eşit olması durumunda, sırasına göre eğitim düzeyi ve son üç performans değerlendirme puanı ortalaması yüksek, sicil numarası küçük olan adaylara öncelik verilecek.

YAZILI SINAVIN YÜZDE 70'İ ESAS ALINACAK

Aday listelerinin oluşturulmasına ilişkin işlemler, Personel Dairesi Başkanlığınca yürütülecek ve aday listeleri elektronik ortamda yayınlanacak.

En az 10 yıl fiilen görev yapmış veya 35 yaşından gün almış polis memurlarının başpolis memuru rütbesine yükselmesinde, sınava giren personelin, yerleştirme puanı, son başvuru tarihi itibarıyla, son üç performans değerlendirme puanı ortalamasının iki katı, eğitim düzeyi puanının yüzde 10'u, mesleki kıdem puanının yüzde 10'u ile yazılı sınav notunun yüzde 70'inin toplamıyla elde edilen puandan son 5 yılda aldığı her bir idari ceza için tespit edilen puan düşürülerek hesaplanacak.

24 yıl ve üzeri fiili hizmet süresi bulunan polis memurlarının başpolis memurluğu rütbesine yükselmesinde, sınava giren personelin, yerleştirme puanı, son başvuru tarihi itibarıyla son üç performans değerlendirme puanı ortalamasının on katı, eğitim düzeyi puanının yüzde 10'u, mesleki kıdem puanının yüzde 20'si ile yazılı sınav notunun yüzde 20'sinin toplamıyla elde edilen puandan son 5 yılda aldığı her bir idari ceza için tespit edilen puan düşürülerek hesaplanacak.

NASIL TERFİ ALINACAK

Kıdemli başpolis memuru rütbesine yükselmede ise sınava giren personelin, yerleştirme puanı, son üç performans değerlendirme puanı ortalamasının iki katı, eğitim düzeyi puanının yüzde 10'u, mesleki kıdem puanının yüzde 10'u ile yazılı sınav notunun yüzde 70'inin toplamıyla elde edilen puandan son 5 yılda aldığı her bir idari ceza için tespit edilen puan düşürülerek hesaplanacak.

Adli veya idari soruşturması son başvuru tarihi ile atama tarihi arasında sonuçlanan personelden, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların yükselme ve atama işlemleri, cezalarının kesinleştiği tarihten başlamak üzere alınan ceza süresi kadar ertelenecek. Atama tarihine kadar soruşturması neticelenmemiş olanların yükselme ve atama işlemleri soruşturmaları neticeleninceye kadar durdurulacak, soruşturma sonucunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların atamaları, kıdemleri emsallerinin atandığı tarihten başlamak üzere ceza süresi kadar ertelenerek yapılacak.

Yerleştirilmesi yapıldıktan sonra aday, atandığı yerde 6 ay içerisinde göreve başladığı takdirde onay tarihi itibarıyla rütbe almaya hak kazanacak. Bu süre içerisinde göreve başlamayanlar, göreve başladıkları tarihten itibaren rütbe almaya hak kazanacak.

Yönetmelikte, kıdem sırasının tespiti ve performans değerlendirmeye ilişkin bazı değişiklikler de bulunuyor.