BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,69
ALTIN 2.987,97
HABER /  GÜNCEL

Başörtüyle otele bile girmek yasak!

İstanbul Barosu'nun başörtülü avukatlara yönelik baskısına bir yenisi daha eklendi

Abone ol

Darbe planlamakla suçlanan zanlılara verdiği destek nedeniyle ismi Darbeci Baro'ya çıkan İstanbul Barosu'nun bir otelde düzenlediği programına başörtülü stajyer avukatların katılımını yasakladığı ortaya çıktı.

İstanbul Barosu'nun başörtülü stajyerlere uyguladığı çağ dışı yasak tepki toplarken yasağın sadece baronun Staj Eğitim Merkezi ile sınırlı kalmadığı, başörtülülerin baro tarafından otellere bile alınmadığı ortaya çıktı. Stajını 1.637 kilometre uzaktaki Van'da yapmak zorunda kalan Zeynep Çavuşoğlu, İstanbul Barosu'nun bir otelde düzenlediği Ceza Muhakemeleri Kanunu sertifıka kursuna katılmak için otele gittiğini ancak başörtülü olduğu için salona alınmadığını söyledi.

Star'a konuşan Çavuşoğlu, garip yasağı şöyle anlattı:

"Adliyede geçen 6 aylık stajın ardından, İstanbul Barosu'nda staj yapmak istedik. Fakat eğitimlere başörtümüz gerekçe gösterilip alınmadık. 'Baroda staj yapmamıza izin vermedikleri için, stajımı Van Barosuna aldırdım. Şu anda Van Barosuna kayıtlıyım. Yasak sadece baronun kendi alanında sınırlı kalmadı. Mesela İstanbul Barosu, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) sertifikası için kurs veriyordu. Otellerde yapılan bir eğitim semineri olmasına rağmen başörtülü olarak giremedik. Otel kamusal alan değildi. Ama buna rağmen otele giremedik. Bu yüzden de CMK sertifikası alamadım."

STAJIMI YAKTILAR

İstanbul Barosu'ndaki yasak nedeniyle İstanbul'da stajını yapamayan bir başka isim olan 2007 yılı İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu Ayşe Demir Kandırmaz. Stajını Düzce'de yapmak zorunda kalan kandırmaz şunları anlattı:

"Stajımın ilk 6 ayını savcılıkta yapmak istedim ancak başörtülü olduğum için daha bir ay dolmadan savcı stajımı yaktı. 6 ay sonra İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi'nde (SEM) ders görmemiz lazımdı. Orada başörtülü bir şekilde eğitim göremediğimizi bildiğim için reddedilmemek için zorlamak istemedim. Kaydımı Düzce Barosuna aldırdım. Orada sadece yemin töreninde avukat bir kadın tarafından uyarıldım."

Staja alınmama uygulamasının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Kandırmaz, ''Hukuk Muhakemeleri Kanunu'da değişiklik yapıldı. Bir avukatın savunmanın sac ayağı olduğundan hakim tarafından mahkeme salonundan çıkarılamayacağı hükmü getirildi. Başörütülü avukatlar haklarını bu şekilde savunabilir"dedi.

BARO KABUL ETTİ

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal:

"Baro taşımadan sosyal tesise kadar pek çok hizmeti hayata geçirince, en yumuşak karın türbandan vurmaya kalkıyorlar. Staj eğitim merkezine almama gibi bir şey söz konusu değil. Sadece derslere giremiyorlar. Ruhsat alırken, yemin töreninde bu şekilde (başörtülü) olamıyorlar. Bu da tamamen hukuktan kaynaklanan bir şey. Muammer bey de çok iyi bilir o dönemki uygulamayı. Yeni alınan karar yok rutin uygulama devam ediyor. Tek şey onu belirten bir duyuru asılmış. Bir bardak suda fırtına koparılıyor. Bu yeni uygulama değil. O duyuruyu da bir takım kuralları hatırlatma olarak görmek lazım. Eski başkan beyefendi de bizimle kan davası içinde. Böyle bir şey söylemişse hem gerçeği ifade etmemiş demektir hem de ayıp etmiş demektir."

UYGULAMANIN YÖNETİCİLERİ HESAP VERMELİ

İstanbul Barosu eski Başkanı Muammer Aydın 8 yıl süren başkanlık dönemi boyunca hiçbir başörtülü stajyer avukatı staj merkezinden geri çevirmediğini söyledi. Geçen yılki baro seçiminde aday olmasına rağmen seçilemeyen Aydın, yerine seçilen Başkan Ümit Kocasakal'a da çağrıda bulundu, Aydın şöyle konuştu:

"Benim 8 yıllık başkanlığımda böyle bir uygulama yoktu. O dönemde de bu kadar fazla türbanlı arkadaşımız yoktu. Şimdi sayıda mı artış var da karar alındı bilmiyorum. Ben kimsenin staja alınmamasını da hatırlamıyorum. Uygulamanın yöneticileri hesap vermeli. Ben baro başkanı olsa idim, yaptığım uygulamaya ilişkin hesap verirdim."

BAROYA TEPKİLER SERT

İstanbul Barosu'nun başörtülü stajyer avukatların sertifika programlarına katılımına yasaklamasına diğer Baro'lar tepki gösterdi. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, İstanbul Barosu'nun staj eğitim merkezindeki dersliklerin kapısına ''Başörtülüler giremez'' yazılı afiş asılmasıyla ilgili, ''Bazı barolardaki bu yöndeki uygulamalar tamamen keyfi uygulamalardır. Bizler avukatların kılık kıyafetlerinin bekçisi değiliz'' dedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Baro Başkanları toplantısı dolayısıyla Malatya'da bulunan Aktar, Baroların avukatların kılık kıyafetlerine müdahale etme gibi bir yetkileri bulunmadığını ifade ederek "İstanbul Barosu bunu yapacağına birkaç gün önce onlarca üyesi gözaltına alınan, mesleki faaliyetleriyle ilgili tutuklanan avukatlarına sahip çıkmalı bence.''

Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay: İstanbul Barosu'nun uygulaması kabul edilemez. İnşallah bu yanlıştan bir an önce döner.

Ağrı Baro Başkanı Heval Sinan Aras: Bu tamamen politik bir uygulama. Bu tür uygulamalar bu ülkeye bugüne kadar bir şey kazandırmadı. Bundan sonra da kazandırmaz.

Kahramanmaraş Baro Başkanı Metin Doğan: Bu uygulama kabul edilebilir değil Herkes için demokrasi anlayışı geliştirilmeli.