BIST 9.233
DOLAR 34,54
EURO 36,59
ALTIN 2.922,05
HABER /  GÜNCEL

Başörtüsü yasağı onları iş kadını yaptı!

Onlar başörtüsü nedeniyle üniversitelere alınmayan, iş başvuruları geri çevrilen ama tüm engellemelere rağmen vazgeçmeyen girişimci kadınlar.

Abone ol

Onlar başörtüsü nedeniyle üniversitelere alınmayan, iş başvuruları geri çevrilen ama tüm engellemelere rağmen vazgeçmeyen girişimci kadınlar... İş dünyasında değişim rüzgarı estiren kadınlar, değişimi MÜSİAD’a da getirdi. MÜSİAD’da kadın üye sayısı yüzde 10’a ulaşırken artık hedef MÜSİAD’da bir kadın başkan... Star gazetesinden Ebru Baran o kadınlarla konuştu.

Kimse başörtülü kadınların gücünü görmezden gelemez

Melike Günyüz, Erzumlu bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Edebiyat tutkusu nedeniyle 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydolan Günyüz, başarılı bir lisans eğitiminin ardından mastır da yaptı. Ama başörtüsü nedeniyle üniversitede akademisyenlik yapmasına izin verilmedi. Bunun üzerine Türkçe ders kitapları ve çocuk masalları kaleme alan Gündüz, Erdem Yayınları’nı kurdu. MÜSİAD’dan gelen teklif üzerine derneğe kaydolan Gündüz, 5 yıldır MÜSİAD eğitim komisyonunda görev yapıyor. MÜSİAD’ın mağduriyetlerini pozitif ayrımcılığa çevirdiğini söyleyen Gündüz, başörtüsü nedeniyle üniversitede akademisyenlik yapamazken,  şimdilerde MÜSİAD’ın düzenleyeceği eğitim çalıştayına başkanlık ediyor.

Türkiye’de herkesin zihninde bir “onlar” imajı olduğunu ve bu nedenle bu imaja göre insanların sınıflandırıldığını söyleyen Gündüz, şun ları kaydetti: “Türkiye’de kadınların yüzde 60’ı başörtülü. Bu eskiden de böyleydi, şimdi de böyle. Ama özellikle son dönemde kendini geliştiren başörtülü kadınların aktif görevlerde yer almalarıyla yok farzedilen başörtülü kadınların artık görmezden gelinemeyeceğini göz önüne serdi. MÜSİAD’da da bu anlamda kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Bizler de kocaları MÜSİAD’da görev yapan kadınlarımızı, başarılı işlere imza atan girişimci kadınlarımızı bu ayrımcılıktan faydalanmalarını sağlayarak dernek çatısı altında buluşturmaya çalışıyoruz.” 

MÜSİAD’a kadın başkan neden olmasın

Genç MÜSİAD’ın yönetim kurulu üyelerinden İzmir doğumlu Feyza Taşkıran’ın başarı hikayesi aslında büyük bir mağduriyetle başlıyor. Başörtüsü nedeniyle Konya Selçuk Üniversitesi’ne alınmayan bu nedenle başını açmak zorunda kalan Taşkıran, başörtüsü nedeniyle gönül verdiği tekvando sporunu da bırakmak zorunda kalmış. Yaşadıklarına rağmen vazgeçmeyen Taşkıran (30) Koza Davetiye’nin Ortadoğu ve  Kuzey Afrika ihracatının temsilciliğini üstlendi. Genç yaşta çalışma hayatına giren ve girişimci yönüyle başarılı işlere imza atan Taşkıran, MÜSİAD’ın genç girişimcilere verdiği manevi desteği duyunca derneğe kaydolmuş. Taşkıran, şöyle dedi:

2006 yılında başladığım MÜSİAD ile şimdiye karşılaştırdığımda çok büyük farklar görüyorum. O zaman tek tük olan kadın üyelere şaşıran gözlerle bakılırken, şimdi bizden akıl alan, danışan kişiler var karşımızda. İşin en sevindirici tarafı da bizim arkamızdan daha da yürekli, girişken kadınların topuk seslerinin geliyor olması. İleride bir kadın üyenin aynı TÜSİAD’da olduğu gibi MÜSİAD’a da başkanlık ettiğini görmek de artık herkesin çok normal karşıladığı bir durum.”

“Bu erkek işidir” ön yargısını kırdık 

Trabzonlu 6 çocuklu bir ailenin kızı olan Zeliha Kurt Erdemir, 2006 yılında Fatih Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1 yıl da Amerika’da dış ticaret ve yönetim ağırlıklı sertifika programına katılan Erdemir, buradaki başarı grafiği sayesinde dünyaca ünlü teknoloji firması Apple’da 3 ay çalışma fırsatı buldu. Türkiye’ye döndüğünde makine üretimi yapan aile şirketleri Makisan Makine’nin yönetim kadrosuna dahil olan Erdemir, topluma faydalı olmak adına neler yapabileceğini düşünürken, MÜSİAD’a dahil olmaya karar verdi.  2008 yılından beri Genç MÜSİAD’ın yönetim kurulunda görev yapan Erdemir, “Bu işler erkek işidir” önyargısını MÜSİAD’da kırdıklarını söyledi. Erdemir, “Biz kadınlar göreve başladığımızdan beri MÜSİAD’da daha fazla kongre, çalıştay, etkinlik yapılmaya başlandı.  Ben de MÜSİAD sayesinde hem sosyal anlamda yeni bakış açıları kazandım, hem de dernek sayesinde yeni iş bağlantıları kurdum” diye konuştu.

Yasaklar daha çok hırslandırdı

Mehtap Altaylar, Haccettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü mezunu. Şuan kendi açtığı klinikte aile ve cinsel terapistlik yapan Altaylar, MÜSİAD’ın eğitim komisyonunda görev yapan 7 kadın üyeden biri. MÜSİAD çatısı altında öfke kontrolü, çocuk psikolojisi gibi gibi konularda kadınlara eğitim veren Altaylar, Türkiye’de son dönemde yükselen başörtülü kadınların sesini de yıllardır içinde bulundukları baskı ortamına bağlıyor. Üniversitelerde başörtülü kızların önünün kesilmesinin, çalışma hayatında yaşadıkları engellenmenin onları  daha hırslandırdığını belirtem Altaylar, “Bu nedenle bu mağduriyetin içinde kalan kadınlar kendini daha fazla geliştirmeye başladı ve sahip oldukları donanımla erkeklerin yanında yerlerini aldı. MÜSİAD’da buna en fazla fırsat yaratan kurumlardan biri oldu” dedi.