BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.040,44
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Başörtüsü mağduruydu şimdi müdür oldu

Danıştay'ın 'Okul yolunda türban olmaz' kararıyla tartışmaların odağına yerleşen anaokulu öğretmeni Aytaç Kılınç Çaman, artık müdür.

Abone ol

Danıştay'ın 'Okul yolunda türban olmaz' kararıyla tartışmaların odağına yerleşen anaokulu öğretmeni Aytaç Kılınç Çaman, artık müdür...  Aytaç Çaman, 9 yıldır devam eden davasının biran önce sonuçlanması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmeye hazırlanıyor.

8 Şubat 2006 tarihinde Mustafa Birden başkanlığındaki Danıştay İkinci Dairesi üyeleri, anaokulu öğretmeni Aytaç Kılınç Çaman'ın okula gidiş-gelişlerde başörtüsü taktığı için Gölbaşı Bayrak Garnizonu Anaokulu'na müdür olarak atanmasının sakıncalı olduğuna karar verdi.

Bu olaydan sonra hukuk, siyaset ve medyanın eleştirilerini alan Danıştay İkinci Dairesi üyeleri, 17 Mayıs 2006 tarihinde hain bir saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda üyelerden Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti. Mustafa Birden, Ayfer Özdemir, Ahmet Çobanoğlu ile Ayla Gönenç ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Ergenekon operasyonu ile bağlantısı sonradan ortaya çıkan saldırgan Alparslan Aslan cezaevine gönderildi.

İlk başta kanlı eylem ile öğretmen Çaman'ın başörtüsü arasında bağlantı kurulmaya çalışıldı. Fakat saldırganın iddia edilen Ergenekon örgütü ile bağlantıları ortaya çıkınca öğretmenin suçsuzluğu kanıtlandı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) raporuyla da Danıştay'daki kamera görüntülerinin silindiği ortaya çıktı.

Dışarıda örttüğü başörtüsü sebebiyle okul müdürlüğü yapması engellenen, atandığı ve iki kez mahkeme kararıyla geri döndüğü anaokulunun yüzünü bile göremeyen, her gidişinde başı açık olduğu hâlde okula alınmayan Çaman, kendini hiç istemediği olayların içinde buldu.

Tayinler, sürgünler derken odasız, tanımsız, kadrosuz çalıştı. İkinci kez girdiği müdürlük sınavını kazanan Çaman, şimdi Ankara Elvankent Gül Anaokulu'nun müdürlüğünü yapıyor. Öğrencileriyle yeni bir hayata başlayan Çaman, bitmeyen davasının hesabını sormak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidecek.

Danıştay'a yapılan saldırının yıldönümü ve yargı şehidi Mustafa Yücel Özbilgin için anma töreni düzenlenirken; Çaman da minik öğrencileriyle birlikteydi. Cihan Haber Ajansı'nın görüştüğü öğretmen Aytaç Kılınç Çaman, bütün sıkıntısını alan 110 öğrencisi ve ailesiyle hayata tutunuyor.

DAVAM HEDEF YAPILDI, KULLANILDI

Davasının hedef yapılması ve kullanılmasından rahatsız olduğunu dile getiren Çaman, Danıştay saldırısı haberlerini ilk önce televizyondan izlediğini söyledi. Okula gitmek için hazırlandığını ve bu sırada annesinin telefon açıp saldırıyı söylediğini aktaran Çaman, "Televizyonu açtım; ambulanslar, kalabalık bir ortam. Çok tedirgin oldum, huzursuz oldum ve çok üzüldüm. İlk hissettiğim duygu üzüntüydü, çok üzüldüm." dedi.

Kendi davasıyla ilgili karar düzeltmeye gittiğini anlatan Çaman, 2001 yılında açılan davanın halen devam ettiğini ve bir sonuç elde edemediğini vurguladı. Şu an davanın Danıştay Kurulu'nda sonuç beklediğini ifade eden Çaman, "Eğer sonuçlanmazsa, biran önce sonuçlanması için AİHM'e gidecem." diye konuştu.

Anaokul Müdürü olarak tekrar atandığını kaydeden Çaman şöyle konuştu: "Yöneticilik sınavına girdim, kazandım. Şartlarım tuttuğu için atamam yapıldı. Yeni bir hayata başladım, mesleğimde, idarecilikte iyi olduğumu düşünüyorum. Öğrencilerim, velilerim ve öğretmen arkadaşlarım bu konuda beni destekliyorlar. Sevdiklerini ve saygı duyduklarını düşünüyorum. Hep beraber okulumuz için gayret gösteriyoruz, çabalıyoruz."

Çaman, olaydan sonra çevresinden nasıl bir tepki aldığını ise şu sözlerle özetliyor: "Herkes şaşkındı. Böyle bir saldırı beklenmiyordu. Benim davamım hedef yapılması, davamın kullanılması elbetteki rahatsız ediciydi. Hatta bana şunu diyen oldu 'pişman mısın böyle bir dava açmaktan.' Ben pişman değilim; çünkü bu benim hukuki bir hakkım. Hukuki olarak da ben hakkımı, hukuki yollarla arıyorum. O yüzden bu saldırı olması tabiki davamı geri çekmem, geri almam gibi birşey söz konusu olamazdı. Çevremde büyük bir şaşkınlık yaşandı."