BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  POLİTİKA

Başörtüsü laikliğin gereği

Haydar Baş, başörtüsü – laiklik ilişkisi konusunda çarpıcı değerlendirmeler yaptı;

Abone ol

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, partisinin Başkanlık Divanı toplantısında ‘başörtüsü – laiklik’ ilişkisi konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Haydar Baş, başörtüsü yasağının kalkmasının laikliğe neden aykırı olmadığının çerçevesini şu sözlerle çizdi:

“Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik bir hukuk devletidir. Demokratik, laik hukuk devletinde Müslüman dininden mi vazgeçsin? Böyle bir sistemde devlet laiklikten vazgeçmeyecek, Müslüman da dininden vazgeçmeyecek. Peki bu ikisi biraraya nasıl gelecek? O zaman biz bunu ferdin adına yapacağız. Devlet fert adına yapılan bu icraatı, laik kimliğiyle koruyacak. Yani devlet laik olduğu için hem dini, hem de devletin nizamını koruyacak. Laiklik budur.”

LAİKLİK İHLAL EDİLEMEZ

Başörtüsü yasağının üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında kalkması ile laikliğin ihlal edilmemiş olacağının altını çizen BTP Lideri, “Devlet başörtülülere bu hakkı tanımak mükellefiyetindedir çünkü bu icraat laiklik ilkesinin bir gereğidir. Devlet başörtülünün hakkını korumakla mükelleftir. Şayet onun hakkını gaspederse, devlet bu yönüyle laik olmaktan çıkar. Yani laiklik bu yönüyle ihlal edilmiş olur” dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İspanya’da katıldığı Medeniyetler İttifakı toplantısına da değinen BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Baş, şu soruları yöneltti: “İşte Hıristiyanla, Yahudi ile kardeş olacağım, diyorlar. Niye demiyorsun İsrail’e git Filistinli ile diyalog kur, niye Bosna Savaşı sırasında kimse Sırplara ‘Boşnakları diri diri toprağa gömmeyin, katletmeyin’ demedi.”