BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,66
ALTIN 2.965,33
HABER /  DÜNYA

Başörtülülerin plaja girişi yasak!

Fransa’da başket Paris’in güneyinde yer alan Wissous bölgesinde, başörtülülerin plaja girişi yasaklandı

Abone ol

Fransa'da başket Paris'in güneyinde yer alan Wissous bölgesinde, başörtülülerin plaja girişi yasaklandı.

Wissous Belediye Başkanı Richard Trinquier imzalı kararda, şehirde her yıl kurulan yapay plaja, dini sembol taşıyanların giriş yasaklandı. Kararda, "hayvanların ve sarhoşların" da plaja girişinin yasaklandığı kaydedildi.

Yasağın uygulanmaya konmasıyla, hafta sonu kız kardeşi ve çocuğuyla plaj alanına girmeye çalışan başörtülü bir kadının girişine izin verilmedi. Kadına plaja girebilmesi için başörtüsünü çıkarmasının zorunlu olduğu iletilirken, karara uymayan kadının plaja alınmadığı belirtildi.

Olayı doğrulayan Wissous Belediyesi Kabine Müdürü Patrick Kitnais, kadının saçlarını örten bir örtü taktığını, yüzünün ise açıkta olduğunu kaydetti. Kitnas, olay sırasında plajda bulunan Belediye Başkanı Trinquier'in de kadının plaja alınmaması yönünde emir verdiğini söyledi.

Belediyenin başörtüsüne yasak kararı büyük tepki toplarken bölgede faaliyet gösteren Medine Kolektifi Derneği, mağdur kadının çocuklarının şoke olduğunu vurguladı. Dernekten yapılan açıklamada; çocukların, yaşıtları gibi oyun sahasına girememelerine bir anlam veremedikleri aktarıldı. Le Parisien gazetesine konuşan derneğin başkanı Abdelkrim Benkouhi de, merkez sağdaki Halk Hareket Birliği'ne (UMP) üye belediye başkanı Trinquier'in kendilerine "Neden kadılarınızı örtünmeye zorluyorsunuz?" dediğini savundu.

Wissous'nun Sosyalist Partili eski belediye başkanı Regis Roy Chevalier belediyenin başörtüsüne yasak kararına tepki gösterirken, Richard Trinquier'in aldığı bu kararının şaşırtıcı olmadığını söyledi. Kararı 'İslamofobik' olarak nitelendiren Chevalier, belediye başkanının aşırı sağ partiyle aynı fikirleri paylaştığını savundu.

Wissous Belediya Başkanı Richard Trinquier yasak kararını savunarak, 2004 yılında çıkarılan laiklikle ilgili yasanın kendilerine böyle bir hak verdiğini iddia etti. Yapay plajın kamusal alan olmadığını ama kamuya açık bir alan olduğunu savunan Trinquier, yasağın bütün dini sembolleri kapsadığını belirterek herhangi bir ayrımcılığa yol açmadığını savundu.