BIST 9.616
DOLAR 34,64
EURO 36,52
ALTIN 2.931,39
HABER /  GÜNCEL

Başörtülüler Avrupaya gidiyor

Demirel'in Arabistan'a gitsinler dediği başörtülü öğrenciler aksine Avrupa'yı tercih ediyor.

Abone ol

Demirel'in "Başı bağlı okuyacaksan, Arabistan'a git" sözüne karşılık, binlerce başörtülü öğrenci, Avrupa ülkelerinde özgürce eğitim görüyor. Öğrenciler, "Türkiye'nin önemini kavrayabilen yeni bir nesil gerekiyor" diyor.

Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde okuyan binlerce başörtülü öğrenci, gösterdikleri başarılarla, "İlla başı bağlı okuyacaksan, Arabistan'da öyle yerler vardır, oraya git" diyen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e cevap veriyor. Öğrenciler, master ve doktoralarını birbiri ardına tamamlayıp, dereceye girerken diplomalarını da bizzat rektörlerin elinden alıyor. Türkiye'nin dünyadaki önemini Avrupa'da daha iyi öğrendiklerini belirten öğrenciler, "Bu değeri ve önemi anlayacak yeni bir nesil gerekiyor. Bu nesil de ancak özgür bir üniversite ortamında yetişir" diyor

Önceki gün Haber Türk Televizyonu'nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirel, "Başörtülüler üniversiteye giremez, türban özgürlük falan değildir, bu gericiliktir" demişti. Ankara Temsilcimiz Mehmet Ocaktan'ın "Sayın Demirel, galiba siz farkında değilsiniz ama, bu ülkede başlarını örten binlerce genç kız üniversite kapılarından geri çevriliyor. Bu yüzden, bütün bir Türkiye'de derin acılar ve dramlar yaşanıyor, peki bu kızlar ne yapsın?" sorusuna ise Demirel "Orası üniversite, oranın kuralları var. Danıştay, Anayasa Mahkemesi karar vermiş. İlle başı bağlı okumak istiyorsan, başı bağlı olarak okunabilen yerler var, oraya git. Arabistan'da falan öyle yerler vardır, oraya gidin. Orada okuyun" şeklinde cevap vermişti. Demirel'in bu sözlerine cevap ise Viyana başta olmak üzere Almanya, Hollanda, gibi onlarca ülkede eğitimlerini sürdüren başörtülü öğrencilerden geldi.

HİZMET İÇİN GELDİK

Bu öğrencilerden biri olan ve Turkiye`de Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde okurken, başörtüsü yasağı nedeniyle Viyana'ya gitmek zorunda kalan Nur Akbıyık, aynı bölümde tamamladığı master tezinin diplomasını geçtiğimiz günlerde bizzat üniversite rektörünün elinden almıştı. Akbıyık şimdi aynı üniversitenin Felsefe Ana Bilim Dalı'nda doktora yapıyor. Viyana'ya, mecbur oldukları için gelmediklerinin altını çizen Akbıyık, Demirel'e cevap verircesine şunları söyledi "Demokrasinin temellerinden biri olan "din ve vicdan özgürlüğünü" tam anlamyla yaşamak üzere Amerika'ya, Avrupa'ya, Afrika ya da Arabistan'a gitmek bir zorunluluk degil; kendi memleketimizde bu hakka sahip olmayi istemek en tabii hakikattir. Bunu biz istedik. Kendimizi yetiştirmeyi istedik. O yuzden de bugün burdayız, yarın daha bir üst basamak için belki başka bir yerde, ama inşallah sonunda ülkemize hizmet için Türkiye' de olacağız." Akbıyık, "Türkiye'nin bu potansiyelini harekete geçirmek için daha özgür, daha verimli, daha donanimli bir nesil gerekiyor diye düşünüyorum. Daha verimli, daha objektif, daha bilinçli bir nesil hangi ortamlarda yetişebilir? Mukayese etmek cok da güç degil. Kalite; kesinlikle çeşitliliklere farklılıklara açık olmakla bağlantılı.Türkiye'nin de bu bağlamda onemli bir adım atması şart. Yani bazı gerçekleri gözardı edemezsiniz. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkenin kızlarının başörtülü olarak okuma isteği de Türkiye'nin bir gerçeğidir ve olmaya devam edecektir. Bunun için çözüm arayışları içinde olunması da en tabii ve demokratik haktır."

GERİCİLİK YASAKÇILIĞIN ADIDIR

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıftan başörtülü olduğu için atılarak Viyana'ya giden ve buradaki okulundan 2004 yılında mezun olarak Türkiye'ye gelen Emine Topaloğlu, başörtüsü takanları gericilikle suçlayan Süleyman Demirel'e "Sizin desteklediğiniz başötüsü yasağını Viyana'daki hocalarımız duyunca ne yazık ki onlar bizim başörtüsü takmamızı değil sizin yasağınızı çağdışı ve gerici buldular." diye konuştu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 3. sınıftan başörtüsü yasağı yüzünden atılan ve ardından Viyana'ya giderek eğitimi burada tamamlayan Elif Aşıkkutlu ise "Demirel'inki gibi benim de dedem bu topraklarda doğdu ve bu topraklarda öldü. Bu ülke onun olduğu kadar bizim de. Kimse bizi bu ülkeden kovamaz" diye tepkisini dile getirdi.

KAPIDA KARŞILANIYORUZ

Başörtülü olarak gittikleri Avrupa'da güleryüzle ve sevgiyle karşılandıklarını da sözlerine ekleyen Aşıkkutlu, "Avrupa'da hocalarımız bizi okul hayatımız boyunca kapıda karşıladı ve kapıdan uğurladı, mezuniyet töreninde ise bir görevli gelip törende diplomamızı verecek olan hocalarımızın elimizi sıkıp sıkmamasında bir mahzur olup olmayacağını öğrenmek istediğini söyledi. Saygıyla karşılandığımız okuldan yine hocalarımız bizi selamlayarak mezun ettiler. Ama biz yine de kendi ülkemizde yaşamak istediğimiz için diplomalarımızla geri döndük. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden başörtülü olarak atılıp Viyana'ya giden ve buradan mezun olup Türkiye'ye dönen Selma Coşkun ise, bu ülkenin vatandaşı olarak Demirel'in açıklamasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Coşkun, "Bu ülkede yaşamak onun olduğu kadar bizim de hakkımız. Neden Arabistan'a gideyim" dedi. Hem Avrupa'da hem de Türkiye'de entelektüel kesimden her zaman destek gördüklerini belirten Coşkun, örtüleri üzerinden siyaset yapılmasından ise son derece rahatsız olduklarını dile getirdi.

Sadece Avusturya'da 4 bin öğrenci var


Bugün binlerce başörtüsü mağduru öğrenci, çeşitli Avrupa ülkeleri ve Amerika'da eğitimlerini sürdürüyorlar. Avrupa ve Amerika'ya gitmiş İHL'li ve başörtülü öğrenci sayısı 10 bini geçti. Ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Macaristan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Güney Kore, Malezya, Singapur ve Avusturalya'da da başörtülü olarak halen eğitim gören yüzlerce öğrenci bulunuyor. 1998 yılından bu yana, Ocak 2006 itibariyle sadece Avusturya'da okuyan öğrenci sayısı 5 bini buldu. Bunların yaklaşık 3 bin 700'ünü başörtülüler, diğerleri de ÖSS'deki katsayı adaletsizliğinin mağduru İHL mezunu erkek öğrenciler ile çeşitli meslek lisesi mezunlarından oluşuyor. Avusturya'daki başörtülü öğrencilerin en çok tercih etikleri bölümler ise sırasıyla bilgisayar mühendisliği, tıp, uluslararası ilişkiler, mimarlık, gazetecilik, radyo-televizyon, filoloji, matematik ve hukuk.

Haber: RECEP YETER/AYŞE OLGUN/ALİ EYVAZ
Kaynak: www.yenisafak.com.tr