Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Hanım, Strasbourg yolunda Mehmet Altan’ın sorularını cevapladı.
Abone olCumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Hanım, Strasbourg yolunda star Başyazarı Mehmet Altan’ın sorularını cevapladı. Gül, “Biz ayrımcılığın acılarını yaşadık” dedi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’na 2009’da beri yürüttüğü “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasını tanıtacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül Strasbourg’a giderken kendisinin de mağduru olduğu başörtüsü konusunda önemli açıklamalar yaptı. YÖK’ün “başörtülü öğrencisi dersten atmayın, tutanak tutun” yazısı ertesinde ortaya çıkan durumu kendi deneyimleri ışığında şöyle değerlendirdi:
BİZLER AYRIMCILIĞIN ACISINI YAŞADIK
“Biliyorsunuz bizim nesil bu olayı yaşadı. Bu gerçekten acı. Ayrımcılık kadar insanın içini acıtan bir şey yok. Bizler gerçekten bunun acısını yaşadık. Şimdi bırakalım da bir sükunet olsun diyorum. Bakın kendi kendine bu iş hallolabiliyor. Gelecek nesillere gerçekten çok yazık. Benim bütün duam gelecek nesiller bunu yaşamasın. Hep beraber, iç içe birbirimizi severek hoşgörüyle bunu aşalım. Birbirimizi seversek hiçbir sorun kalmayacak Türkiye sıçrama yapacak. Geriye dönüp bir bakalım neler yaşandı...
Türkiye her alanda çok saygı duyulan bir ülke haline geldi. Yeni Amerika’daydık, gerçekten herkes Türkiye’yi konuşuyor. Gurur duyuyorsunuz. E biz enerjimizi boşa harcamışız. Böyle konular, lüzumsuz konular olmasa daha neler yapılacak. Herkes birbirine hoşgörülü davransa bunların hiçbiri aslında yaşanmayacak.
ÇEŞİTLİLİK BİZİM ZENGİNLİĞİMİZ
Bence ötekileştirmeyi sadece bir kısım insan yapıyor. Artık onlar da yapmayacak. Hepimizin ailesinde her türlü insan var, hepimiz iç içe yaşıyoruz, hepimiz ailemizi çok seviyoruz. Bir parçasından vazgeçebilir miyiz? Vazgeçemeyiz. Ben bunların zenginlik olduğuna inanıyorum ve hayran oluyorum. Anadolu bunu böyle hallediyor. Çeşitlilik bizim zenginliğimiz...”
Cumhurbaşkanı’na ‘dede’ demeyin!
Hayrünisa Gül son Trabzon gezisinden hareketle “dede, anneanne” konusunda da “sırlar” verdi: “Torunu göremedim son zamanlarda. 7 aylık oldu. Çok az vakit ayırabiliyorum. Ben anneanne olmaktan memnunum ama Abdullah Bey’e dede dedirtmeyebilirim. Bilmem ne diyecek?
Her gittiğim ilde yuvaları da ziyaret ediyorum. Önceki gün gittiğim Trabzon’daki yuvada ‘abla’ dediler. Onlarla oynayınca Cumhurbaşkanı eşi gibi değil de içlerinden biri gibi gördüler. Ben de onlara dedim ki ‘Size bir sır vereyim çocuklar Cumhurbaşkanınız gelince de ona ağabey deyin olur mu’. Çok hoşumuza gidiyor. Kendimizi genç hissediyoruz.”
CENK’E HAYRAN OLDUM
“Şehir Üniversitesi’ndeki çocuk... Hayran oldum. Maşallah. O kadar hoşuma gidiyor ki, bizim neslimizde bu yoktu, ama yeni neslin bu özgüvenini gerçekten çok takdir ediyorum ve bunu kırmamız lazım, onları konuşturmamız lazım. Ben de alkışladım.”
“Emekli öğretmenleri gönüllü öğretmenliğe davet etme projesini genişletmeyi düşünüyoruz. Sosyal Hizmetler yuvalarında kalan çocuklara akademik anlamda destek için.”
Okula giden engelli çocuk sayısı arttı
“Herkes bir gün engelli olmaya aday. Sizin kapınızı ne zaman çalacağını bilmiyoruz. Hepimiz engelli olmaya adayız” diyen Gül, yürütülen projeyle ilgili şunları söyledi: “Bir yıl içinde 14 engelli okullu açıldı. Okula giden engelli çocuk sayısı yüzde 30 arttı. 24 bin eve gidildi. Ekipler bizzat ikna ettiler aileleri. İkinci etapta düşündüğüm bütün şehirleri bir engellinin evinden çıkıp ihtiyacını görebileceği hale getirmek.
Valilikler bize projenin yürütülmesinde yardımcı oluyor. En büyük gururumuz Lokman Bey. Bize çok yardımcı oluyor. Engellinin neler başarabileceğinin en güzel, en somut örneği Lokman Ayva. Amerika’da kahvaltıda New York Valisi bizi ziyarete geldi, görme engelli. Böyle birini seçebiliyor Amerika. Esas bu kampanyanın amacı insanların bilincini yükseltmek. Evlere gidince anlıyoruz ki haklarından haberleri yok. Hakkının farkında değil.”
Sümeyye’nin azmine övgü
Hayrünnisa Gül, olağanüstü yeteneklerinden söz ettiren engelli Sümeyye’den de bahsetti: “Sümeyye... İki kolu yok... Ben o çocuk için dünyanın her yerine yazdım bir imkanı varsa tedavi ettirelim diye. Hiç kökü olmayınca organın yapılabilecek bir şey yok. O çocuğun azmi, ayağıyla resim yapıyor, ebru yapıyor, kurabiye yapıyor. Şimdi okula başlamış Sümeyye, ilk defa ağladığını gördüm. Öbür çocuklara da bunu öğretmemiz lazım. Kaynaştırmalıyız. Ailelere çok görev düşüyor. Sevgiyi aşılamak gerekiyor. Milli manevi değerlerine sahip bir nesil sağlamak lazım.”
AKPM’ye ‘Eğitim her engeli aşar’ı anlattı
Avrupa ortak evimiz
Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül başta engellilere karşı ayrımcılık olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı mücadelenin öncelik olduğunu belirterek “Ancak bu şekilde temel değerlerimiz olan insan hakları, demokrasi,hukukun üstünlüğü ilkelerini, ortak evimiz olan Avrupa’da ve tüm dünyada hakim kılabilir” dedi.
YENİ DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRDİK
AKPM sonbahar dönemi çalışmaları çerçevesinde, ‘Hasta ve Engelli Çocukların Eğitiminin Güvence Altına Alınması’ konulu raporun tartışılması sırasında genel kurula hitap eden Hayrunnisa Gül konuşmasında ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ kampanyası’nı anlattı.
Son anayasa değişikliğiyle çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi mağdur grupların temel hak ve özgürlüklerini en üst düzeyde kullanmaları için pozitif ayrımcılık hakkını veren yeni düzenlemelerin hayata geçirildiğine işaret eden Gül, bugün insanlığın karşılaştığı en önemli sorunlardan birinin ayrımcılık olduğuna işaret etti.