BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Başlık parası kredisi verilsin

Kibar Feyzo filim gerçek oldu. Adana'da başlık parası senedini ödeyemeyenlerin elinden eşleri alınıyor..

Abone ol

ADANA’nın merkez Yüreğir İlçesi’nde oturanlar, başlık parasının kaldırılması için harekete geçti.

Şanlıurfa’dan göç edenlerin yoğunlukla olduğu Yeşilbağlar Mahallesi Muhtarı Ahmet Kırtay, bir grup vatandaşla birlikte Yüreğir Belediye Başkanı AKP’li Ömer Topçu’yu ziyaret ederek, başlık parasının kaldırılmasına yönelik girişimde bulunması için dilekçe verdi.

AKP’li Meclis üyesi Mustafa Akdağ, muhtar azaları ve bekar gençlerle Topçu’yu makamında ziyaret eden Kırtay, kız babalarının 15-20 bin YTL başlık parası istemesi yüzünden mahallelerinde 60’a yakın gencin evlenemediğini söyledi. Kırtay, başlık parasını taksitlendirenlerin de senetlerini ödeyemediği için eşlerinin ellerinden alındığını öne sürdü.

DAYI HAKKI

Kız babalarının istediği başlık parasının yüzde 20’si oranında da, kızın dayılarına ‘dayı hakkı’ ödendiğini bildiren Muhtar Kırtay, “Şanlıurfa’da Hazreti İbrahim Peygamber’den bu yana bu gelenek sürüyor. Ama artık biz bu geleneğin günümüzde insanlara mutluluk getirmediğini biliyoruz. Kızlarımızın mal gibi alınıp satılmasını kabullenemiyoruz. Parası olmayan gençlerimiz evlenemezken, 60 yaşındaki insanlar 17-18 yaşındaki kızlarla evlendiriliyor. 3’üncü 4’üncü eş olarak veriliyor'' diye yakındı.

Belediye Başkanı Ömer Topçu da, başlık parası sorununun kanayan yara olduğunu, toplumsal sorunun çözümüne dönük çalışmalar için dilekçeyi belediye meclisinde görüşeceklerini, milletvekillerinin de hükümet nezdinde girişimlerde bulunmasını isteyeceği sözü verdi.

Muhtarla birlikte belediyeye gelenlerden 31 yaşındaki Yasin Karataş, 12 yıl önce 12 bin YTL başlık parasına anlaşıp evlendiğini, 7 bin YTL borcunu ödeyemediği için kayınpederinin eşi Emine’yi geri aldığını iddia etti.

BAŞLIK PARASI BORCU ŞEKERE ENDEKSLENİYOR

Muhtar Azası Hüseyin Albayrak, başlık parasına faiz yürütmenin ‘haram’ sayıldığını, bu nedenle çoğu kız babasının taksitlendirme yaparken bir gıda ürününe endekslediğini, çoğunlukla da toz şeker fiyatının baz alındığını söyledi.

Başlık parasının kaldırılması için devlet desteği isteyen Albayrak, “Başlık parasını devletimiz yasaklasın. Yasaklayamazsa dahi konut ve taşıt kredisi gibi sıfır faizle başlık parası kredisi verilsin. Hiç olmazsa çocuklarımız başlık faizinden kurtulsun. Taksitlendirme yapılırken, faiz alınmıyor, ama, toz şekere veya başka ürünlere endeksleniyor, ürünün fiyatı arttıkça başlık parası borcu da yükseliyor'' diye konuştu.