BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,61
ALTIN 2.982,56
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Başkentlilerin tüyleri diken diken

Başkent'teki atom bombası sergisi tüm katılımcıları derinden etkiledi. Sergiye katılan bomba mağdurları yaşadıklarını anlattı.

Abone ol

Başkentte açılan “Hiroşima-Nagasaki Atom Bombası” sergisi katılımcıların tüylerini diken diken etti. Açılışa atom bombası mağdurları da katıldı.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Cer Modern'deki serginin açılışında yaptığı konuşmada, sergiyi Türkiye'de açmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Bunun Orta Doğu bölgesinde izlenime sunulan ilk Atom Bombası sergisi olduğunu anlatan Tanaka, “Bu serginin iki ana amacı var, bunlardan birisi Japonya'nın bir barış ülkesi olmasıdır, ikincisi de Orta Doğu'ya, Türk halkına ve dünyaya atom bombası gerçeğinin trajedisini aktarabilmektir' diye konuştu.

Sergiye Nagasaki'den konukların da geldiğini ifade eden Tanaka, “Konuklarımızı, atom bombası mağdurları, barış elçisi öğrenciler ve çeşitli dinlere mensup din adamları oluşturuyor. Amaçları, barış mesajını dünyaya iletmektir. Katılımcıların, bu fırsattan istifade ederek atom bombası mağdurlarıyla sohbet edip, yarattığı trajediyi onlardan dinlemelerini arzu ediyorum” dedi.

ATOM BOMBASINI TÜM VÜCUDUMDA HİSSETTİM

Açılışa katılan Nagasaki Belediye Meclis üyesi Toyokazu Ihara da 1945 yılında 9 Ağustosta sabah 11.02'de Nagasaki'ye dünyanın ikinci atom bombası atıldığında 9 yaşında olduğunu belirtti. Ihara, “Tek bir atom bombası şehrimizi harabeye dönüştürdü. Kısa zaman içinde toplam 150 bin ölü ve yaralı ortaya çıktı. 65 yıl önce şeytani atom bombasını bütün vücudumda hissettim. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen, felaketin büyüklüğünü bir an bile unutabilmem mümkün değil” dedi.

Sergide, Hiroşima ve Nagasaki'nin nükleer silahlarla tahrip edilişi, fotoğraflar ve enkazlarda bulunan eserlerle gözler önüne seriliyor.
İki şehre atılan atom bombalarına ilişkin 48 pano ile faciadan günümüze kalan 20 eşyanın izlenime sunulduğu sergide, katılımcıların barış mesajlarını yazdığı ve barış dileklerinin simgesi olarak yaptıkları origami kuşlarının konulacağı köşeler de yer alıyor. Sergi, 9 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.