BIST 10.873
DOLAR 32,64
EURO 35,32
ALTIN 2.470,65
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Başkente İspanyol çıkarması

İspanyol Sineması’nın en yeni ve iyi örnekleri 30 Kasım - 3 Aralık tarihleri arasında Ankara’da.

Abone ol

İspanyol Büyükelçiliği ve Ankara Sinema Kültürü Derneği (ASKD) tarafından, Tüze Grup ve Radyo ODTÜ’nün desteğiyle Ankara’da İspanyol Filmleri Haftası gerçekleştiriliyor.

İspanyol Sineması’nın en yeni ve en iyi örneklerinden oluşan 8 filmlik bir seçkinin yer aldığı programda İspanya’dan sinema eleştirmeni ve yönetmenler de Ankara’ya konuk oluyor.

Tüze Ankapol Sineması’nda gerçekleştirilecek etkinlikte yer alan bütün filmler Türkçe altyazılı.


İspanya Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki “film merkezi (filmoteka)” tarafından yurt dışında İspanyol Sineması’na olan ilgiyi arttırmak ve İspanyol kültürünü özgün filmler yoluyla tanıtmak amacıyla başlatılan “Dışarıda İspanyol Sineması” adlı programın katkısıyla gerçekleştirilen şenlik, Türk ve İspanyol sinemacıları bir araya getirerek iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda da, İspanya’dan çeşitli yönetmenler ve sinema yazarları da etkinlik kapsamında Ankara’ya geliyor.

PROGRAM OLDUKÇA ZENGİN
Aralarında Carlos Saura, Álex de la Iglesia ve Jaime Chávarri usta sinemacıların son filmlerinin de yer aldığı program son iki yılda yapılmış ve hiçbiri ülkemizde gösterime girmemiş seçkin filmlerden oluşuyor. Programda yer alan filmlere gelince…


Sıradan insanların başından geçen küçük hikâyeleri anlatan ve bu yıl Goya ödüllerinde En İyi Yeni Yönetmen Ödülünü kazanan komedi filmi ‘Tapas’, yine bu yıl Goya ödüllerinde En İyi Senaryo Ödülü kazanan ve işe alacağınız yöneticiyi nasıl seçersiniz sorusuna çok ilginç bir yaklaşım getiren ve uluslararası festivallerde büyük övgüler almış ‘Yöntem’, cezasını çekmekte olduğu hapishaneden geçici izinle çıkan bir yeni yetmenin hayatının son 48 saatini anlatan ‘Yedi Bakire’, erkekler ve kadınlar arasındaki trajikomik ilişkileri anlatan ‘Hayatı Yaşanır Kılan Şeyler’, evlenmek zorunda kaldığı çirkin bir kadını öldürmeye çalışan yakışıklı bir adamın hikâyesini anlatan ‘Mükemmel Suç’.

MÜZİK, DANS, SİNEMA… İŞTE İSPANYA!
Bu başlık altında üç film yer alıyor: ‘İberya’, ‘Camaron: Flamenko Ateşi’ ve ‘Habana Blues’. Bu üç filmin ortak özelliği, müziği ve dansı sinemanın görsel gücüyle birleştirmeleri.

Usta İspanyol Yönetmen Carlos Saura’nın son filmi ‘İberya’, müzik, bale ve çağdaş dansın bileşiminden oluşan, yeteneklerin konuştuğu ateşli bir sinema şöleni. Saura, İspanya’nın yaşayan en büyük yeteneklerini ilk kez biraraya getirerek, onlara en iyi performanslarını sergileme imkânı sunuyor. İspanyol besteci Isaac Albéniz’in (1860-1909) eserinden esinlenen “İberya”, bir müzikalin bütün unsurlarını benzersiz şekilde birleştiriyor. Saura bizi, merkezine olağanüstü müzisyenleri ve dansçıları koyduğu, dramatik, evrensel, tutkulu ve oldukça yaratıcı bir dünyaya götürüyor.


‘Camarón: Flamenko Ateşi’, efsanevi Flâmenko şarkıcısı ve bestecisi Jose Monge Cruz ya da bilinen adıyla “Camarón de la Isla”nın hayatını konu alıyor. Flamenko’nun tutku dolu ruhunu en ateşli biçimde yansıtan filmde, hem toplumsal hem de sanatsal anlamda sınırları aşarak yeni nesillere öncü olan bu ünlü virtüözün hayatına ve çalışmalarına yakından bakıyoruz. Şarkılarıyla bıraktığı güzel mirasa, Flamenko dünyasının Paco de Lucia, Tomatito ve Paco Cepero gibi ünlü kişilikleri de filmin her bölümünde Camarón’a eşlik ediyorlar.

Ünlü olup Küba’yı terk etme arzusu ile yanıp tutuşan iki müzisyenin öyküsünü anlatan ‘Habana Blues’, Amerika ve İspanya’da başarı kazanmak ve daha iyi bir yaşama kavuşmak için şarkılarında ülkelerini eleştirmek zorunda kalan iki hayalperestin dramatik öyküsünü anlatıyor.


Ayrıntılı bilgi için:
Ankara Sinema Kültürü Derneği
Tel: (312) 467 2002
www.askfest.org
info@askfest.org



Kaynak:www.ntvmsnbc.com