BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Başkent ulaşımının 22 yıllık planı

Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan Ankara Ulaşım Ana Planı (UAP) Araştırması tamamlandı. <br/>Ankara’nın 20...

Abone ol

Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan Ankara Ulaşım Ana Planı (UAP) Araştırması tamamlandı.
Ankara’nın 2038 yılına kadar ulaşım stratejisini ortaya koyan ve 54 bin hanede toplam 200 bin kişiye ulaşılarak gerçekleşen dev anketle ilgili final toplantısı yapıldı.
Toplu ulaşımda peş peşe dev projelerin tamamlandığı Başkent’te, Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde Ankara’da şimdiye kadar yapılmamış bir ulaşım anketi yapıldı.
Başkan Gökçek’in talebiyle 1 yılda tamamlanan ve Ankara’nın 2038 yılına kadar ulaşım stratejisini belirleyecek olan ana planda, son üç haftada senaryolar ortaya konulacak.
Gazi Üniversitesi Senatosu Toplantı Salonu’nda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mahmut Özbay, Proje yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Hülagu Kaplan, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Uymaz Salamcı, Proje Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Hayri Ulvi ile projedeki öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldılar.
REKTÖRDEN TEŞEKKÜR
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Gazi Üniversitesi Büyükberber, Ankara Metropolitan Ulaşım Ana Planı’nın büyük bir proje olduğunu hatırlatarak, Gazi Üniversitesi’nin bu projeden yüz akı ile çıktığını ve diğer belediyelere de bu hizmeti sunmak istediklerini söyledi.
Hazırlanan kitapçıkları tek tek incelediğini ve bu çalışmanın kolay kolay her kurumun altından kalkabileceği bir çalışma olmadığını kaydeden Prof. Büyükberber, “Çalışma çok da hızlı gerçekleşti” diye konuştu ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
PROF. ÖZBAY: “GAZİ DE EN AZ SAYIN GÖKÇEK KADAR KOŞAR DEDİK VE PROJEYİ ÜSTLENDİK”
Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mahmut Özbay ise projenin normalde 28 aylık bir proje olduğuna dikkat çekerek, 2012 yılının Ekim ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi ile iletişime girdiklerinde Başkan Melih Gökçek’in kendilerinden projenin 12 ayda bitmesini talep ettiğini hatırlattı.
“Biz de ‘Siz koşuyorsunuz, Gazi de en az sizin kadar koşar’ dedik ve projeyi üstlendik” diye konuşan Prof. Özbay, “31 Ocak’ta da sözleşmeyi imzaladık. Hazırlık dönemimizin ardından 4 Mart 2013’te bizim süremiz çalışmaya başladı. 4 Mart 2014 itibariyle de projemizi bitirdik” dedi.
Ulaşım Ana Planı’nda sonuçların yer alacağı kitapların ön baskılarının yapıldığını ve dört hafta sonra 15 ciltlik bir takım halinde çıkaracaklarını kaydeden Özbay, projenin mali sonuçları ile ilgili de şu bilgileri verdi:
“7 tane anket çalışmasını yürüttüğümüz Gazi Üniversitesi öğrencilerimize 1 milyon 635 bin TL 2013 yılında ücret ve sigorta ücreti yatırdık. Projemizin toplam bedeli 6 milyon 277 bin TL. Öğrencilerimiz büyük bir emek verdiler, zaman zaman bazı aylarda 65 akademisyenle çalıştık. Mesela Haziran’da 1400 kişi ile sahada çalışıyorduk. Böylesine büyük bir proje için öğrencilerimize teşekkür ederim.”
ANKARA’DAKİ EN BÜYÜK ANKET ÇALIŞMASI
Proje Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Hayri Ulvi ise Ankara Ulaşım Ana Planı’nın Ankara’da yapılmış en büyük araştırma olduğuna dikkat çekerek, projenin genel çerçevesini özet halinde anlattı.
Projenin 6 ana aşamadan oluştuğunu kaydeden Ulvi, öncelikle hazırlık çalışmalarından ve ofis oluşturma süreci ile ilgili sunum yaptı.
Hane halkı, kişi ve yolculuk anket tasarımına özel bir önem verdiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Hayri Ulvi, “Anket tasarımında bir yanlışlık yapılması, geriye dönülmez bir yanlışlığa yol açacaktı” dedi.
1500 Gazi Üniversitesi öğrencisine eğitim verilerek, verimli olabilecekler arasından bir seçim yapıldığını kaydeden Ulvi, “Saha çalışmalarımızda trafik sayımı, otopark etüdü, yolcu memnuniyeti gibi farklı çalışmalarımız da oldu. Her birisine ilişkin teknik ekibimizde bulunan hocalarımız tarafından ayrı ayrı eğitim verildi ve eğitim sonrasında Ankara 10 ayrı alt bölgeye ayrıldı. Sahada Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili daire başkanlıkları, Valilik, muhtarlıklar ile irtibat kuruldu. Kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Bu çerçevede 10 bin broşür bastırılıp dağıtıldı” diye konuştu.
Sahada aynı anda 870 anketör çıkararak yaklaşık 54 bin hanede 46 bin kullanılır anket yaptıklarını ve toplamda yaklaşık 200 bin kişiye ulaştıklarını, bunun da 126 bin’inin kullanılabilir hareketlilik bilgisi olduğunu kaydeden Ulvi, “Anket, Ankara’da yapılmış olan en büyük sosyal bilimler ve teknik anket çalışması oldu” diye konuştu.
ULVİ: “ÖZEL OTO ARTIŞI CİDDİ BİR SORUN”
Araştırma sonucundan bazı bilgileri de paylaşan Ulvi, yıllar bazında özel oto artış ve talebi ile nüfus artışta karşılaştırma yapıldığında özel otoya yönelik talebin ivmesinin toplam nüfus ivmesinden çok daha hızlı artığını gösterdiğini kaydetti ve “Bu da Ankara için çok ciddi oldukça potansiyel bir sorun” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ulvi, saha çalışmalarından ortaya çıkan sonuca göre özel ulaşımın yüzde 40’lık bir dilimi, toplu taşıma ulaşımının da servis dahil yüzde 60’lık bir dilimi oluşturduğuna dikkat çekti.
"HEDEF TOPLU ULAŞIM"
Ulvi, ana planın hedefinin raylı sistem ağının geliştirilmesi, mevcut yapının etkin kullanılması ve toplu taşımanın özendirilmesi olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Hülagu Kaplan da amaç, hedef ve stratejiler konusunda şu mesajları verdi:
“Bizim buradaki birinci amacımız Ankara’yı yaşanabilir bir kent haline ulaşım yöntemleriyle sokabilmek. Bunun için hedefleri belirledik, hedeflere uygun da stratejileri belirledik, buna uygun da senaryo çalışmaları başlattık. Senaryolar da üç hafta içinde rayına oturacak. Bizim amacımızda Avrupa Birliği’nde, BM’de attığımız imzalar ve Ankara’nın Başkent olma özelliğini öne çıkartmak. Amacımızın altını çizen birinci etmen, hedeflerimiz konusunda, çevrenin mekanların kaliteli ve yaşanabilirliğin üst düzeye çıkartılmasını sağlayacak temiz bir çevre, enerjiyi koruyan bir ulaşım tür dağılımı ve erişebilirliği insan için insanca sağlayan engelli ve engelsiz tüm insanlara kent merkezinden başlayarak çağdaş ulaşımı getiren hedefleri belirledik. Buna uygun stratejileri belirledik, bu stratejileri senaryolara bağlayacağız. Üç senaryomuz var. Bunlar da zamanı gelince açıklanacak”
Toplantıda araştırmada görev alan diğer öğretim üyeleri de planın ana ve alt başlıklarında yer alan toplu taşıma ve otopark etüd-sayım sonuçlarını ortaya koydular, katılım toplantıları ve modelleme çalışmaları ile ilgili bilgi verdiler.
(İHA)