BIST 9.410
DOLAR 34,42
EURO 36,41
ALTIN 2.841,84
HABER /  POLİTİKA

Başkanlık sistemine ne dersiniz?

Erkan Mumcu oturup Cumhurbaşkanı Gül'e bir mektup döşendi. Mumcu, Gül'e ideolojik revizyondan, başkanlık sistemine kadar bir çok öneride bulundu.

Abone ol Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, AK Parti hakkındaki kapatma davası ve son siyasi tabloyla ilgili Cumhurbaşkanı Gül'e bir mektup yazdı.

Mumcu'nun çözüm önerilerini de yazdığı mektubu 7 sayfadan oluşuyor. Başkanlık sistemine geçilmesini öneren Mumcu, laikliğin de yeniden tanımlanmasını istiyor. Sadece bu kadar da değil, bakın mektupta neler öneriyor;

MUMCU'NUN ÖNERİLERİ

*BAŞKANLIK SİSTEMİ: "Siyasal kuruluşta güçler ayrılığını kurumsallaştırmak üzere, başkanlık veya yarı başkanlık sistemine geçiş yolu açıktır. Bu adım gerekli unsurlarla desteklenerek insicamlı bir bütünlüğe kavuşturulmalı, devlet başkanını halkın seçmesi sağlanmalıdır.

*Cumhurbaşkanının yargı ve üniversite üzerindeki yetkileri kaldırılmalı, yürütme üzerindeki yetkileri artırılmalıdır.

*Seçim kanunları değiştirilerek yürütmenin istikrarı sağlanıp, yasamanın yürütmeyi denetlemesi kurala bağlanacağına göre, yasamanın oluşumunda temsilde 'adalet ilkesi' mutlaka esas alınmalıdır.

*Yargının özerkliği ve tam bağımsızlığı tesis edilmelidir.
*Dokunulmazlık, yasama ve yargıda görev gerekleri ve doğasıyla sınırlandırılmalıdır.
*Üniversite ve YÖK, devlet tekeli kaldırılarak özerkleştirilmelidir.

*İDEOLOJİK REVİZYON: Türkiye'nin rejim-halk ikiliğinden kurtarılması yönünde bir ideolojik revizyona gidilmelidir. Bu kapsamda, -siyasal yöneliş içermemek koşuluyla- inanç temelli bireysel taleplerin laikliğe karşıt olarak yorumlanmasına son verecek bir anlayış birliğine varılmalıdır.

*LAİKLİK TANIMLANSIN: Laiklikle ilgili bir berraklık ve kesinlik oluşturulmalıdır. Türkiye, devlete kültür ve yaşam tarzı empoze edici katı bir ideolojik rol yükleyen sağlıksız bir içtihadın insafına bırakılamaz.
İbadet ve anadil öğrenme gibi sınırlı inanç ve kültürel temelli taleplerin özgürlükçü bir anlayış çerçevesinde karşılanmasına imkan verecek ideolojik bir revizyon yapılmalıdır.

*YENİ ANAYASA: Gücün mutlaklaşmasını önleyecek sivil ve demokratik bir anayasa hedeflenerek hayata geçirilmelidir.

Siyasi partiler ve sivil toplumun yanı sıra, devletin omurgasını oluşturan yargı-ordu-üniversite gibi unsurların da mutabakatın merkezinde yer almaları amaçlanmalı ve sağlanmalıdır.''