Başkanlık sistemi 23 Nisan'da ana tartışma konularından biri oldu. CHP lideri Meclis'in yetkilerini kısmak isteyenlere sert çıktı
Abone olBaşbakan Erdoğan'ın sıcak yaklaştığı, Cumhurbaşkanı Gül'ün mesafe koyduğu Başkanlık sistemi tartışmalarına ana muhalefet lideri de katıldı.
Başkanlık talebine sert çıkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu Meclis'in yetkilerini ne istibdatçılar, ne işgalciler, ne darbeciler elinden alamadı. Şimdi biz bu yetkilerin sudan nedenlerle, dizginlenemeyen şahsi ihtiraslarla, budanmasına razı değiliz ve razı olamayız da" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nun özel gündemli toplantısında konuştu. Muhtıralar verildiğini, darbeler yapıldığını hatırlatan CHP Genel Başkanı, "Ama bu Meclis yılmadı, inat etti, direndi. En kötü günlerinde dahi küllerinden doğmayı bildi bu Meclis. İşte 23 Nisan bu inancın ve inadın simgesi. Milletimizin, Meclisi'ni kapatmaya, yetkisini elinden almaya çalışanlara karşı gösterdiği direnişin simgesi" dedi.
BAŞKANLIK ELEŞTİRİSİ
Başkanlık tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, "Şimdi bize diyorlar ki, 'Bu Meclis iyi çalışmaz, çalışamaz' diyorlar. Sayın milletvekilleri, soruyorum sizlere, bu Meclis, Kurtuluş Savaşı verdi? Cumhuriyet'i kurdu? Savaşlardan harap olmuş bu güzel ülkeyi düştüğü yerden kaldırabildi de, şimdi mi yönetemeyecek Türkiye'yi?" diye konuştu.
MECLİS'İN YETKİLERİNİ DARBECİLER ELİNDEN ALAMADI
"Bu Meclis'in yetkilerini ne istibdatçılar, ne işgalciler, ne darbeciler elinden alamadı" diyerek başkanlık önerisine tepki gösteren CHP Genel Başkanı, şöyle devam etti:
"Şimdi biz bu yetkilerin sudan nedenlerle, dizginlenemeyen şahsi ihtiraslarla, budanmasına razı değiliz ve razı olamayız da?İşte bu yüzden biz, başkanlık değil, tam tersine, daha güçlü, temsil kabiliyeti daha yüksek bir Meclis diyoruz. Bu Meclis'te toplumun her rengi her kesimi temsil edilmeli diyoruz. Çok seslilik zaaf değil, güçtür diyoruz."
SEÇİM BARAJI KALKSIN
"Seçim barajları kalksın" diyen Kılıçdaroğlu, "Siyasi partilerde lider sultası bitsin, Meclis milletin gerçek temsilcisi olsun diyoruz. Millet kendi vekilini kendisi seçsin istiyoruz" dedi.
MECLİS'İN YETKİLERİNİ BUDAMAK İSTİKRAR DEĞİL, İSTİBDATTIR
Barajın indirilmesine karşı çıkanların, "istikrarın bozulacağını" gerekçe olarak gösterdiklerine işaret eden CHP Genel Başkanı, "Bu Meclis'i kapatmaya çalışanların, darbecilerin getirdiği seçim barajını savunuyorlar. İstikrar asıl, siz gidip, barajlarla milletin oyunu gasp ederseniz bozulur. İstikrar asıl, o gasp edilen oylarla yurttaşların özgürlüklerine, bu milletin zenginliklerine göz dikilirse bozulur. İstikrar demokratik olduğu sürece makbuldür. Meclisin yetkilerini budayarak gelen istikrarın adı istikrar değil, istibdattır. Bunun böyle bilinmesi gerekir" dedi.
CHP PARLAMENTER DEMOKRASİYİ SAVUNUYOR
CHP'nin parlamenter demokrasiyi savunduğunu vurgulayan CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:
"CHP, Meclis'in yetkilerinin azaltılması için değil, Meclis'in daha etkin ve daha yetkili hale gelmesi için çalışıyor. Çocuklarımıza mutlu bir gelecek bırakacaksak, bu ancak bu Meclis çalışırsa olur. Bunların hiçbiri güçlü bir meclis olmadan olmaz? Ne özgürlük, ne umut, ne mutluluk, bunların hiçbiri Meclis'in yetkilerinin budandığı yerde olmaz? Biz buna inanıyoruz."
MECLİS'İ KORUMAK BARAJI İNDİRMEK ÇOCUKLARIMIZA BORCUMUZ OLMALI
"Meclis'in yetkilerini korumak, Meclis'i güçlendirmek, barajları indirmek, temsili güçlendirmek, bizim çocuklarımıza borcumuz olmalı" diyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Ne söylüyorsak, ne yapıyorsak, onlar güzel günler görsünler diye yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.